Costul real al investiţiilor cu finanţare UE | Câţi bani europeni a pierdut Galaţiul (FOTO)
Foto: Foto: Marius Negri, Anca Melinte  

Costul real al investiţiilor cu finanţare UE | Câţi bani europeni a pierdut Galaţiul (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

 

*Deşi pe panourile expuse de Primărie scrie că pentru "unda verde" contribuţia beneficiarului, adică a oraşului, a fost de 384.290 de lei, gălăţenii au decontat, în realitate, peste 4,5 milioane de lei

*Nu este singura investiţie europeană pentru care gălăţenii au plătit mai mult decât este afişat pe panouri

Primăria municipiului Galaţi a reuşit, în cele din urmă, să finalizeze investiţiile cu finanţare europeană care ar fi trebuit să fie gata în decembrie anul trecut. Este vorba despre "unda verde" - Sistemul inteligent de management al traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi prevenirii criminalităţii, despre hotelul pentru oropsiţii sorţii - Centrul de Servicii Sociale de pe strada Ştiinţei nr. 26, şi despre Centrul de zi pentru copiii cu autism. Performanţa de a încheia lucrările cu opt luni mai târziu ne-a costat, potrivit calculelor noastre, cu peste 9,3 milioane de lei mai mult! Sunt bani care ar fi trebuit să vină de la Uniunea Europeană, dar n-au mai venit. De ce? Pentru că investiţiile respective nu au fost gata în termenul stabilit.

Costuri asumate

Încă din decembrie 2015, când aleşii locali au prelungit finalizarea acestor proiecte, până în mai, respectiv, iunie 2016, au fost de acord cu suportarea unor costuri mai mari de la bugetul local. Este vorba despre costurile lucrărilor executate în cursul anului 2016, despre care aleşii ştiau că UE nu le va mai deconta. Deşi investiţiile amintite ar fi trebuit să fie inaugurate la finele lui mai ("unda verde") şi, respectiv, la finele lunii iunie (restul proiectelor), acest lucru nu s-a întâmplat, proiectele fiind din nou amânate, tot prin votul aleşilor, pentru finele lunii august 2016.

În cursul lunii august şi la începutul lunii septembrie, când Primăria a reuşit să organizeze conferinţele de închidere ale proiectelor europene respective, autorităţile s-au eschivat când le-am întrebat care a fost asistenţa financiară nerambursabilă primită şi câţi bani s-au plătit, în realitate, de la bugetul local. Motivaţia a fost aceea că valorile se vor şti abia la recepţia lucrărilor, care nu avuseseră încă loc. Pentru a afla preţul corect pe care l-au plătit gălăţenii pentru aceste investiţii întârziate, am solicitat Primăriei, în baza liberului acces la informaţiile de interes public, situaţia finală a sumelor decontate. Şi am pus-o în oglindă cu sumele anunţate pe panourile din oraş şi în informările Primăriei.

Cât ne-a costat unda verde

Pe panourile expuse în mai multe colţuri ale oraşului, la proiectul “Sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii”, scrie clar: valoarea totală a proiectului - 19.214.544 de lei, din care contribuţia Uniunii Europene - 15.438.886 de lei, contribuţia Guvernului României - 3.391.367 de lei, iar contribuţia beneficiarului, adică a oraşului, 384.290 de lei. Adică doi la sută! Bine, scrie şi că termenul finalizării proiectului este 31 decembrie 2015, dar e clar că nu trebuie să credem chiar tot ce citim!

În realitate, conform datelor furnizate de Primăria Galaţi, valoarea finală a proiectului a fost de 19.831.627 de lei, mai mare decât cea estimată iniţial. Din aceşti bani, asistenţa financiară nerambursabilă (UE plus cofinanţare naţională) a fost de doar 15.311.856 de lei, iar contribuţia beneficiarului s-a ridicat la 4.519.771 de lei! Cu 4.135.481 de lei mai mult decât scrie pe panou! Şi s-a ajuns, astfel, ca în loc de doi la sută să suportăm peste 22,7 la sută din valoarea investiţiei. Vi se pare mult? Se poate şi mai mult!

Scumpul hotel pentru năpăstuiţi

Şi pe panoul de lângă noul Centru de Servicii Sociale, de pe strada Ştiinţei nr. 26, cifrele vorbesc: valoarea totală a proiectului - 12.658.730 de lei, din care contribuţia Uniunii Europene - 10.105.351 de lei, contribuţia Guvernului României - 2.219.781 de lei, contribuţia beneficiarului - 333.596 de lei. Adică tot doi la sută, ca şi la "unda verde"!

Conform răspunsului primit de la Primărie, valoarea finală a proiectului a fost de 9.345.236 de lei, mai mică decât estimarea iniţială. Din aceşti bani, asistenţa financiară nerambursabilă a fost de doar 4.466.970 de lei, iar contribuţia municipiului Galaţi a fost mai mare decât finanţarea europeană: 4.878.266 de lei. Cu 4.544.670 de lei mai mult decât scrie pe panou. Mai exact, în loc de doi la sută, gălăţenii au plătit 52,2 la sută din valoarea investiţiei. Care a fost inaugurată fără apă, canalizare şi gaze. Şi care încă nu funcţionează nici la această dată...

Centrul de zi pentru copiii cu autism

Panoul lipit de gardul Centrului de zi pentru copiii cu autism din municipiul Galaţi scrie, la rândul lui: valoarea totală a proiectului - 3.194.914 lei, contribuţia Uniunii Europene - 2.033.367 de lei, contribuţia Guvernului României - 310.985 de lei, contribuţia beneficiarului - 47.843 de lei. Adică tot doi la sută, ca şi la primele două proiecte. Şi tot în decembrie 2015 trebuia să fie gata!

La solicitarea noastră, Primăria ne-a comunicat că valoarea finală a proiectului a fost de 2.151.304 lei. Din aceşti bani, asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 1.446.248 de lei. Contribuţia municipiului Galaţi a fost de 23.762 de lei. Dar nu vă bucuraţi că am plătit mai puţin decât scrie pe panou! Pentru că, la aceşti bani puţini, s-au adăugat cheltuieli neeligibile suportate de Primărie - 681.295 de lei! Cheltuieli care depăşesc substanţial suma pe care ar fi trebuit să o suporte municipalitatea, conform panoului!

Ce spune aritmetica

Dacă adunăm sumele trecute în dreptul „beneficiarului” pe panourile publice reiese că, la finanţarea proiectelor europene ar fi trebuie să avem o contribuţie de doar 765.729 de lei, iar grosul banilor, 33.499.737 de lei, erau asiguraţi de Uniunea Europeană şi de Guvern. Dacă adunăm, însă, datele reale, finale, comunicate de Primăria municipiului Galaţi, reiese clar că fondurile nerambursabile absorbite sunt de doar 21.255.074, iar de la bugetul local, pentru finalizarea celor trei proiecte europene, s-au cheltuit 10.103.094 de lei, din banii gălăţenilor. Bani care, măcar în mare parte, dacă nu în totalitate, ar fi putut fi decontaţi de Uniunea Europeană! Şi pe care Galaţiul i-a pierdut…

      

Citit 3572 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2016 11:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.