De ce sunt necăjiţi pensionarii?

De ce sunt necăjiţi pensionarii?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mâine, vârstnicii vor discuta problemele lor, la Casa de Cultură, iar pe 28 ianuarie, vor ieşi în stradă *

Revenim, astăzi, aşa cum v-am promis, cu alte detalii despre nemulţumirile pensionarilor şi motivele pentru care aceştia se pregătesc să iasă în stradă, la sfârşitul lunii.

Potrivit declaraţiilor lui Cristea Toader, şeful Alianţei „Europensionarilor” (constituită în iunie 2009), „…în primul rând, suntem nemulţumiţi de faptul că nu se acordă grupele de muncă”.

„De fapt, este vorba despre o discriminare; cei care ies acum la pensie beneficiază de majorarea punctului de pensie cu 25 la sută, pentru grupa a II-a de muncă şi cu 50 la sută, pentru grupa I de muncă”.

„Însă, ceilalţi, care au ieşit deja la pensie, nu beneficiază de acest punctaj, ceea ce este o discriminare. Păi câţi mai ies acum la pensie cu grupe? Grosul a ieşit deja la pensie”, a explicat Cristea Toader.

Acesta a adăugat, nemulţumit, că „…pe când domnul Barbu era ministru al Muncii a promis că va modifica legea astfel încât să ne dea grupele”.

„Alături de dânsul au semnat proiectul de modificare a legii mai mulţi parlamentari PD-L, inclusiv domnul Cezar Preda, doamna Iacob Ritzi sau fostul deputat tecucean, Constantin Petrea. Acum toţi ne-au uitat!”. 

O altă problemă care îi nemulţumeşte pe pensionari este cea legată de ordinul 136 din 23 decembrie 2009, al preşedintei Casei naţionale de Pensii, Domnica Doina Pârcălabu.

Decizia se referă la noile criterii în baza cărora se vor atribui pensionarilor biletele de tratament.

„Noi pensionarii nu suntem de acord cu aceste criterii, mai ales că pe noi nu ne-a consultat nimeni. În baza acestor criterii s-ar putea produce mari nedreptăţi”.

„Unul din criterii este, de exemplu, că se va duce la tratament cel care nu a mai fost în ultimii ani, iar cel care a mai fost, va sta acasă. Păi dacă era bolnav omul, nu s-a dus în fiecare an?”.

„În plus, criteriile sunt aplicate diferenţiat, funcţie de vârstă, boală, pensie etc. Păi, în cazul acesta, când mai are şanse pensionarul să plece la tratament cu soţia sa?, că doar nu s-o duce singur, cu bagajele pe tren, să-i vină rău pe acolo?”, se întreabă Cristea Toader.

Acesta se teme şi de faptul că ordinul dă posibilitatea caselor judeţene de pensii să împartă după bunul plac un anumit număr de bilete de tratament. 

„În ordin se precizează că ˝…la nivelul Casei naţionale se înregistrează cereri privind atribuirea de bilete din partea unor persoane fizice sau juridice, precum şi din partea unor asociaţii reprezentând interesele beneficiarilor˝”.

„˝Aprobarea acestor cereri se face de către conducerea CNPAS în limita de maxim 5 la sută din numărul total de bilete˝”.

„Eu când am întrebat la Casa de Pensii, mi s-a spus că noi, ca asociaţie, nu ne încadrăm, ca să solicităm bilete. Deci, ce se face cu acele bilete şi cum se dau ele?”.

„Apoi, mai scrie în ordin că ˝din totalul biletelor de tratament balnear repartizate pentru fiecare lună, trei la sută rămân la dispoziţia conducerilor caselor teritoriale de pensii pentru soluţionarea unor cazuri medicale grave˝. Deci, cum se dau aceste bilete?”, şi-a mai expus dubiile liderul Alianţei „Europensionarilor”.

De altfel, neînţelegând cum se vor acorda biletele de tratament, dar şi care este motivul pentru care „…de la an la an, în loc să crească fondul pentru bilete, ei îl scad”, Cristea a invitat-o pe directoarea Casei Judeţene de Pensii, Ana Denis Aramă, la întâlnirea pe care a organizat-o pentru joi, de la ora 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

„Să le explice pensionarilor doamna directoare cum e cu pensiile şi biletele de tratament. Şi pe doamna directoare Buzia, de la Casa de Asigurări de Sănătate, am invitat-o”, ne-a mai spus Cristea Toader, care tocmai aflase că la şedinţă nu va putea participa şi deputatul PNL Victor Paul Dobre.

„Vă anunţ că am obţinut de la Primărie şi autorizaţia pentru protestul nostru din 28 ianuarie. Vom protesta, de la ora 10.30, în faţa Prefecturii, iar după ce vom depune un memoriu cu cererile noastre, la Prefectură, ne vom deplasa pentru a picheta şi sediile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi Casei Judeţene de Pensii Galaţi”, a mai spus Cristea Toader.

Protestele pensionarilor au menirea de a trage un semnal de alarmă privind nivelul scăzut de trai al persoanelor de vârsta a treia.

Citit 1136 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.