Achiziţie publică directă | Studiu de fezabilitare pentru INDEPENDENȚA TERMICĂ a gălăţenilor din Micro 19

Achiziţie publică directă | Studiu de fezabilitare pentru INDEPENDENȚA TERMICĂ a gălăţenilor din Micro 19
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

La finele lunii august, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, anunţa că Micro 19 ar putea deveni primul cartier independent din punct de vedere termic, graţie unui proiect pilot. În octombrie, Primăria a anunţat pe site-un propriu că organizează o achiziţie directă pentru servicii de proiectare - studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii "Realizarea unei surse de producere şi distribuţie energie termică pentru cartierul Micro 19". Valoarea estimată a contractului este de 83.400 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut. Detalii despre acest demers au fost făcute publice la recenta şedinţă de Consiliu Local, când aleşii au aprobat două proiecte de hotărâre privind acoperirea pierderilor induse de sistemul de încălzire.

Pierderi, dar până când?

La recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii au fost de acord cu redirecţionarea sumei de 5.322.817 lei, rămasă din totalul de 11.143.582 de lei, votat în septembrie pentru acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat, în perioada iunie 2015 - iulie 2016. Banii au fost redirecţionaţi ca avans pentru subvenţia pentru perioada rece ianuarie - martie 2016.

Aleşii au aprobat şi acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat, din municipiul Galaţi, în perioada august - octombrie 2016, în sumă de 9.763.471 de lei, cu precizarea că suma nu va fi efectiv plătită către Calorgal SA, fiind destinată justificării avansului de subvenţie încasat în perioada sezonului rece 2015-2016, din care s-au efectuat cheltuielile în cauză. "Este o pierdere indusă, nu plătim efectiv sumele, ci mai degrabă le acceptăm. Din cele nouă milioane de lei, cred că se vor plăti undeva la 3,5 milioane de lei, efectiv", a precizat primarul.

Şi el, şi aleşii au căzut de acord că nu aceasta este soluţia: "Într-adevăr, nu putem merge la nesfârşit aşa. Oricum, dacă vom merge aşa, îmi asum ceea ce spun acum, la anul, pe vremea aceasta, nu cred că va mai exista un Calorgal! Este un sistem energofag, cu nişte capacităţi de producţie nu neapărat neviabile, ci nişte mastodonţi. Din păcate, în momentul de faţă, pentru apa caldă, folosim, cred, mai puţin de zece la sută din ceea ce intră în sistem. Până când nu vom găsi o alternativă de încălzire, din păcate trebuie să ne asumăm pierderile", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Ce vrea Primăria

"Vom începe cu un proiect care va însemna rezolvarea problemei pe Micro 19. Studiul de fezabilitate este un demers minim legal pe care îl poţi face pentru a demara o investiţie", a explicat edilul anunţul lansat de Primărie privind achiziţia publică privind realizarea unei surse de producere şi distribuţie energie termică pentru cartierul Micro 19.

Potrivit documentaţiei publicate de Primărie, zona care face obiectul studiului de fezabilitate este "cartier Micro 19 şi parţial Micro 21, realizată prin interconectarea a şase puncte termice. La aceste puncte termice sunt racordate 5.717 apartamente, trei şcoli şi şase grădiniţe, din care numai 3.181 apartamente şi o şcoală sunt alimentate cu apă caldă de consum".

Prin elaborarea studiului de fezabilitate Primăria vrea să afle costurile, lucrările şi durata necesare pentru "realizarea unei surse de producere a energiei termice pentru încălzire şi apa caldă de consum pentru cele şase puncte termice cu instalaţii de cogenerare şi cu propriul sistem de transport, zona devenind independentă faţă de sistemul actual de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi. Combustibilul utilizat va fi gazul natural. Sursa pentru încălzire şi apă caldă de consum va fi amplasată într-o construcţie nouă, în zona punctului termic SC 32. Reţelele de transport agent termic de la sursa de producere la punctele termice se vor monta în tunelurile comune concesionate de SC Apă Canal şi circa 100 metri în tunelul tehnic ce aparţine Electrocentrale", se precizează în documentul Primăriei.

"La anul, pe vremea asta, vor fi zone din Galaţi care vor fi independente energetic", a promis primarul Ionuţ Pucheanu.

Citit 3482 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.