Primăria a câştigat cinci cinematografe în instanţă

Primăria a câştigat cinci cinematografe în instanţă
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Decizia Curţii de Apel Galaţi poate fi atacată cu recurs

Rămâne de văzut cine va plăti datoriile acumulate de RADEF

Primăria vrea să transforme unul dintre cinematografe în sediu pentru Teatrul de Păpuşi „Gulliver”

"Am dat în judecată Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF), pentru că de bună voie nu a înţeles să pună în aplicare decizia Curţii Constituţionale de predare a acestor cinematografelor către municipalitate. Astăzi am primit un răspuns şi din partea Ministerului Culturii, de data aceasta favorabil, că ne vor susţine în demersul pe care îl facem în preluarea acestor cinematografe de la RADEF", a anunţat joi, în şedinţa Consiliului Local, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Vestea bună este că municipalitatea a avut câştig de cauză în prima instanţă. Potrivit deciziei postate pe portalul Curţii de Apel Galaţi, instanţa a admis, în parte, acţiunea formulată de Primărie şi Consiliul Local împotriva RADEF.

Ce au decis judecătorii

Conform deciziei afişate pe portalul Curţii de Apel, RADEF a fost obligată atât la „predarea către Consiliul Local al municipiului Galaţi a cinematografelor „Ţiglina”, „Doina”, „Dacia”, „Flacăra” şi Grădina de Vară Central”, dar şi a „bunurilor mobile aflate în inventarul sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic”. Mai mult, RADEF a fost obligată să încheie protocolul de predare-primire a cinematografelor în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii, care are drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, deci nu este definitivă.

Ce planuri are administraţia

Într-un comunicat de presă remis ieri redacţiei, Primăria municipiului Galaţi îşi exprima îngrijorarea legată de starea precară a cinematografelor din oraş: “Gălăţenii trebuie, din nou, să se bucure de aceste săli, acum puternic degradate şi nefolosite. În momentul în care vom prelua aceste spaţii, unul dintre demersurile ulterioare va fi transformarea unuia dintre cinematografe în spaţiu propice teatrului Gulliver, acolo unde copii să se poată bucura de piese de teatru”, declară primarul Ionuţ Pucheanu.

Municipalitatea are în vedere nu doar consolidarea şi igienizarea acestor imobile, ci şi realizarea Casei Filmului şi Teatrului pentru Copii „Gulliver”, şi amenajarea unui spaţiu pentru serbările şcolare, pentru evenimente ale organizaţiilor neguvernamentale, pentru proiectele studenţilor şi spectacolele trupelor de teatru independente.

Cum rămâne cu datoriile

Din păcate, autorităţile nu ne-au putut lămuri ce se va întâmpla cu datoriile acumulate de RADEF. Iată ce declara, în vară, cel care se ocupă de recuperarea cinematografelor, viceprimarul UNPR Picu Apostol Roman: „Avem o serie de adrese cu RADEF care în curând va fi în faliment. Vreau să vă zic că s-au acumulat datorii istorice la cinematografele „Flacăra” şi „Dacia” undeva la 170.000 de lei. Sunt bani pe care RADEF va trebui să-i plătească sau preluăm noi această sumă şi îi dăm în judecată. Dar, una peste alta, nu trebuie să văduvim municipiul Galaţi de acele cinematografe şi de acele spaţii extraordinar de generoase, de care trebuie să ne folosim”.        

Citit 21568 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.