Ce documente vor costa mai puţin sau vor fi gratuite, de la 1 februarie

Ce documente vor costa mai puţin sau vor fi gratuite, de la 1 februarie
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Obţinerea paşaportului ne va scoate mai puţini bani din buzunar, de la începutul lunii viitoare. Alte documente eliberate la cerere de autorităţile statului vor fi obţinute gratuit, conform Legii 1/2017, publicată recent în Monitorul Oficial şi care va intra în vigoare pe 1 februarie. Cele mai multe veşti bune vin pentru persoanele fizice.

Conform legii care prevede eliminarea a zeci de taxe percepute pentru eliberarea unor documente, persoanele fizice vor fi scutite, de la începutul lunii viitoare, de plata unor sume de bani necesare în prezent emiterii actelor de către autorităţile publice. O prevedere importantă se referă la paşapoarte, pentru care nu va mai fi necesară plata taxei de 22 de lei, percepută pentru prestarea serviciului, şi nici cea de 100 de lei, tariful suplimentar pentru eliberarea paşaportului simplu temporar. În acest context, potrivit informaţilor publicate deja şi pe pagina oficială a Direcţiei Generale de Paşapoarte, noile taxe care vor fi plătite de la 1 februarie de către românii care solicită paşapoarte la serviciile de pe teritoriul României vor fi de 258 de lei pentru paşaportul simplu electronic, valabil 5 ani, 234 de lei pentru paşaportul cu valabilitate de 3 ani, eliberat minorilor cu vârste de până la 12 ani, şi 76 de lei pentru pentru paşaportul simplu temporar, valabil un an.

Totodată, Legea nr. 1/2017 prevede eliminarea taxei pentru cazierul fiscal şi cel judiciar, documentele urmând a fi eliberate gratuit. Alte prevederi importante vizează permisele auto, înmatricularea maşinilor şi obţinerea documentelor de cetăţenie. Este vorba de eliminarea taxelor pentru înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilă a schimbării numelui şi sexului, preschimbarea actelor de identitate pentru cetăţeni români, examinare pentru obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile şi subcategoriile A, A1, B, B1 şi B+E, autorizarea provizorie a circulaţiei autovehiculelor, eliberarea sau viza anuală a permiselor de vânătoare, eliberarea permiselor de pescuit şi, bineînţeles, timbrul de mediu, achitat până acum de toţi cei care voiau să înmatriculeze maşini în România. În ceea ce îi priveşte pe străini, cea mai importantă prevedere vizează eliminarea taxelor pentru acordarea cetăţeniei române şi pentru redobândirea acesteia.

Citit 14554 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 07:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.