În cartierul SPICU, "se vede o îmbunătăţire, dar mai e de lucru" (FOTO)

În cartierul SPICU, "se vede o îmbunătăţire, dar mai e de lucru" (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

De la ultima vizită a reporterilor „Vieţii libere” în zona Spicu au trecut mai bine de şase luni. La începutul anului, cartierul era dominat de mormanele de zăpadă îngheţată adunate printre maşini, de străduţele pe care nu intrase nici un utilaj de deszăpezire şi pe care locuitorii patinau, la propriu, cu maşinile, dar şi de câinii care dormeau pe câte o gură de canalizare aburindă, în speranţa că vor apuca ziua următoare.

Acum, la jumătatea lunii august, cartierul Spicu, unul de frunte în toată istoria Galaţiului, este plin de viaţă. Florile se revarsă din ghivecele mari în care au fost plantate, spaţiile verzi trăiesc, respiră, copacii le oferă umbră tuturor celor care vor să îşi odihnească oasele pe una dintre zecile de băncuţe din zonă, iar mirosul de natură proaspăt udată de persoanele responsabile se amestecă cu noxele provenite de la miile de maşini care tranzitează zona în fiecare oră.

În ceea ce îi priveşte pe oameni, aceştia au rămas neschimbaţi. În marea lor majoritate bătrâni, locuitorii din zona Spicu trăiesc aici de zeci de ani şi ştiu cartierul pe dinafară, cu toate plusurile şi minusurile pe care le are. Este şi cazul domnului Ion Palade, un pensionar în vârstă de 85 de ani, care nici nu mai ştie de câţi ani este rezident al centrului urbei. Problemele pe care a venit să ni le semnaleze sunt multe, fiecare importantă în felul ei. "De ceva ani, se mai observă câte ceva bine făcut. Sunt mai multe flori, mai multă natură, miroase altfel. Dar tot mai e de lucru. Eu sunt bătrân, mult nu o mai duc, dar pentru cei tineri trebuie să se facă ceva. Spre exemplu, pe vremea comuniştilor, parcul de la P-uri era mult mai restrâns, pentru că se circula cu maşina. De când s-a făcut doar alee pietonală şi s-au blocat, astfel, multe canalizări, apa se strânge în subsolul blocurilor. Nu vreţi să ştiţi ce mirosuri ies de acolo. E o putreziciune de nedescris", ne-a povestit bătrânul, fost colonel în armată.

Astfel, nu doar cu mirosul ţevilor de eşapament se amestecă parfumul florilor, ci şi cu duhoarea provenită din subteran, acolo unde şobolanii şi gunoaiele aruncate de unii şi de alţii fac legea. Faptul că încă mai există probleme în acest cartier, unul care ar trebui să constituie o carte de vizită pentru oraşul nostru, îi nemulţumeşte pe locatari, dar aceştia ştiu să şi aprecieze lucrurile bune, şi schimbările care au avut loc, chiar dacă foarte puţine.

Câinii comunitari sunt o problemă

Una dintre principalele probleme ale cartierului, care poate fi considerată şi o problemă a întregului oraş, o reprezintă numărul foarte mare de câini fără stăpân. La întâlnirea cu cititorii a venit un reprezentant al locatarilor de la blocul Pescăruş, din strada Vadul Sacalelor, care ne-a spus că patrupedele fără stăpân nu creează doar hărmălaie, ci şi panică printre oamenii din cartier. "Ne este frică să mai ieşim seara la magazin. Aici, între blocuri, fiind multă vegetaţie, nu e foarte multă lumină, aşa că nici nu îi putem observa bine. S-a întâmplat de mai multe ori să se dea la câte un om din bloc câinii, chiar dacă nu au muşcat. Oricum, e de ajuns ca să îţi bage frica în oase, mai ales că sunt mulţi oameni bătrâni, care se deplasează cu greutate", ne-a spus domnul Aurel, care nu a dorit să îşi dezvăluie numele complet şi nici nu s-a lăsat fotografiat.

De altfel, nici Ion Palade, pensionarul de 85 de ani antemenţionat, nu a ocolit acest subiect. "În blocuri sunt lăsaţi să intre câini, de către aceşti iubitori de animale. Ei bine, ei îşi fac nevoile pe preşurile din faţa uşilor, pe holuri. Animalul e animal, ce ştie el, dar oamenii? Mai ales că blocurile din zonă au interfon, iar câinii nu pot ieşi sau intra când vor ei. Cine îi iubeşte, să îi ia acasă, cum am văzut că au făcut câţiva de aici, din cartier", ne-a spus bătrânul.

Conform statisticilor, în acest moment sunt aproximativ 10.000 de câini fără stăpân pe străzile Galaţiului şi peste 2.000 în adăposturi, fie că sunt publice sau private.

Oamenii străzii distrug bunurile publice

Tot la întâlnirea reporterilor „Vieţii libere” cu cititorii s-a prezentat şi Matei Gheorghiţă, un cetăţean în vârstă de 58 de ani, care a venit să ni se plângă de faptul că în parcul din zona blocurilor P îşi face veacul un om al străzii destul de periculos. „Îl cheamă Eugen şi de câţiva ani doar pe aici stă. Ziua doarme pe băncile din parc, iar noaptea se bagă prin subsolurile blocurilor. Acum, dacă ar fi liniştit, nu am avea nimic împotrivă, că oameni suntem toţi şi poate el a păţit ceva. Dar distruge, împrăştie gunoaie, cerşeşte pentru mâncare şi cheltuie toţi banii pe băutură. Am vrut să îi dau mâncare odată şi mi-a zis că el vrea bani", s-a plâns domnul Gheorghiţă.

"Umblă mereu cu câte 5-6 câini după el"

Tot referitor la acel om al străzii, locatarii au spus că nimeni nu se poate apropia de el pentru a-l goni din diverse zone, pentru că mai mereu este păzit de câţiva câini. "Am mai chemat poliţia să intervină, dar nu au ce să îi facă. El spune că oamenii din bloc l-au lăsat să intre în subsol, oamenii spun că nu e adevărat şi totul rămâne fix aşa. Nici noi nu ne putem apropia de el, pentru că are o haită care îl păzeşte, că îi hrăneşte cu ce găseşte prin gunoaie. Ştiu că s-a făcut odată curăţenie unde dormea el şi s-au strâns vreo 12 saci mari de gunoi. Trebuie dus de aici, pentru că se întinde pe bănci, are microbi, iar copiii care se joacă în parc pot oricând să se îmbolnăvească", ne-a mai spus cetăţeanul.

Piaţa din cartier are preţuri prea mari

În urmă cu zece ani, pe fostul teren de fotbal care deservea Şcoala Generală nr. 26 "Ion Creangă", a fost construită o piaţă pentru cei din cartier, însă aceasta a devenit rapid o clădire mai mult goală. Aici nu se aud niciodată strigătele pieţarilor, nu se văd cozi la tarabe şi nici prea mulţi gălăţeni care să se înghesuie la produsele scoase la vânzare. Motivul? Preţurile sunt prea piperate, spun oamenii. "Păi, de ce să plătesc aici cu un leu sau doi mai mult ca în piaţa centrală? Nu mi se pare normal. Doar pentru că e la botul calului, cum se zice, nu înseamnă că trebuie să fie mai scump. Noi vrem să fie şi aici negustorii mici, producătorii de la sate. Dacă nu se face nimic în sensul ăsta, de ce să nu se facă iar terenul de fotbal pentru şcoală? Măcar aşa, au şi copiii unde să alerge, să nu mai bată mingea în parc, printre oameni", ne-a spus un locuitor de la blocul P1.

La ora întâlnirii cu cititorii (n.r. - joi dimineaţă, la ora 10,00), în piaţă erau deschise doar două tarabe, iar clienţii se lăsau aşteptaţi.

Oamenii aşteaptă autobuzul în soare, ploaie şi vânt

Popescu Viorel-Petre, un pensionar în vârstă de 71 de ani, a venit la întâlnirea cu reporterii "Vieţii libere" pentru a ne spune că îşi doreşte, de foarte mult timp, ca în staţia de autobuz din faţa chioşcului de ziare să fie instalată o băncuţă pe care bătrânii să îşi poată odihni oasele cât timp aşteaptă mijlocul de transport. "Uitaţi-vă cum stau oamenii aici, în staţie. Acum e o vreme suportabilă, e înnorat, dar când sunt călduri mari sau plouă cu găleata ce facem? Noroc că ne mai primesc fetele de la chioşcuri sub prelatele lor, că altfel ne-am uda până la piele. Un refugiu cu o bancă, cum sunt în atâtea staţii din oraş, ar fi ideal", ne-a spus omul.

Aceasta a fost, de altfel, singura doleanţă a bătrânului, mulţumit de felul cum arată cartierul, în general.

Parcurile nu au nici leagăne, nici tobogane

Chiar dacă zona Spicu este împânzită de parcuri, cu fântâni arteziene, bănci, mese de şah, copaci şi spaţii verzi, cei mai tineri sunt tot nemulţumiţi, deoarece singurul părculeţ în care îşi pot duce copiii să se joace cu adevărat este "Faleza Copiilor", iar acest loc de joacă se dovedeşte, de multe ori, neîncăpător.

"Dacă la parcul Viva s-a putut investi, iar prin alte cartiere s-au putut face părculeţe mici, dar numai bune pentru copii, aici, în centru, de ce nu se poate face? Zona este foarte ofertantă, aşa că eu chiar nu înţeleg. La Faleza Copiilor e frumos, nimic de spus, dar e mult prea mic părculeţul, iar seara, când ies toţi părinţii cu ai lor copii la joacă, este full, nu ai loc să arunci un ac. Stau copiii la coadă la tobogan sau la leagăne. E totuşi o zonă centrală, ne-ar trebui un parc mai mare, mai ales că zona are locuri unde se pot amenaja astfel de parcuri", ne-a spus Alina Corina Stamate, mămica unui băieţel de şase ani.

Pentru moment, copiii se joacă în parcul dintre blocurile P, însă locatarii de acolo sunt nemulţumiţi de acest lucru. "Bat mingea printre oameni, printre câini şi uneori se întâmplă să mai şi lovească, chiar dacă e din greşeală. Copiii din ziua de azi oricum se joacă mai violent, mai cu răutate şi nu ştiu nici măcar să îşi ceară scuze. Au nevoie de un loc al lor, unde să îşi poată consuma energia", ne-a spus un alt cetăţean.

Când şi unde anume va fi construit un astfel de loc de joacă pentru cei mici, dotat cu tot ce trebuie, nu ştim. Cert este că nu e o prioritate, dat fiind că oraşul are nevoie de apă caldă, căldură şi abia apoi de parcuri. "Sunt necesare, nu zice nimeni că nu, dar priorităţile trebuie să fie altele. Avem nevoie de condiţii normale de trai, de o eliminare a datornicilor din sistem şi de separarea lor de bun platnici, de un sistem de transport în comun eficient, de curăţenie, etc", ne-a mai spus Ion Palade.

Ce schimbări aşteaptă oamenii

Ion Palade, 85 de ani: "Schimbările pe care mi le doresc sunt cu zecile, chiar dacă sunt bătrân şi mulţi ar putea spune că sunt expirat. Vreau să fie mai multă linişte în cartier pe timpul nopţii, pentru că se adună oameni pe băncile din parc şi hăhăie până la patru dimineaţa. Iar a doua zi e prăpăd în urma lor, numai coji de seminţe, cutii de bere şi altele. Câinii trebuie strânşi, neapărat, pentru că fac mizerie, fac gălăgie, dar mai şi atacă oamenii, chiar dacă foarte rar. De asemenea, aş vrea ca poliţia să îi pună pe huliganii pe care îi identifică în zonă să facă ordine unde au mânjit, nu să îi amendeze. Sub geamul meu vin în fiecare noapte unii şi îşi fac nevoile. Să îi pună să şteargă, să dea cu var pe perete, că amenzile nu îi afectează cu nimic. De asemenea, să fie astupate gropile, canalizările fără capac şi să se facă ceva cu surpările de teren. Mergem ca pe apă, mereu cu gândul că va fugi pâmântul de sub picioarele noastre. Cu oamenii străzii din cartier nu mai zic, ei ar trebui luaţi şi duşi la un adăpost, la un centru de reeducare, de dezalcoolizare, ceva. Ar trebui puşi la măturat, la strâns gunoaie. Dar aşa, ei primesc ajutor social sau ce primesc ei şi beau, stau tot timpul degeaba şi mai fac şi scandal. Şi canalizările trebuiesc desfundate, pentru că miroase groaznic în apartamente din cauza asta. Sunt cereri multe, dar mie mi se par lucruri normale care trebuie să se întâmple într-un Nou Galaţi, aşa cum îl tot laudă domnul primar".

Popescu Viorel-Petre, 71 ani: "Tot ce îmi doresc eu este să se facă un refugiu în staţia de autobuz, pentru ca bătrânii, cum sunt şi eu de altfel, să nu mai fie nevoiţi să aştepte sub cerul liber mijlocul de transport. Avem nevoie de o băncuţă, ca să stăm jos, şi de un mic acoperiş deasupra capului, ca să nu ne bată soarele sau ploaia. Nu cred că cer mult, iar primăria chiar se poate ocupa rapid de asta. Ar mai fi şi problema autobuzelor, că au trepte înalte, dar aici e nevoie de autobuze noi şi alea sunt scumpe".

Foto Florin Răvdan

Citit 5809 ori Ultima modificare Marți, 18 August 2015 09:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.