Rusia a atacat Kievul cu rachete hipersonice lansate din Crimeea
Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Rusia a atacat Kievul cu rachete hipersonice lansate din Crimeea
Evaluaţi acest articol
(48 voturi)

Mai multe explozii au zguduit Kievul luni, într-un nou atac cu rachete lansat de Rusia. Oficialii ucraineni au spus că două rachete au fost interceptate, dar că resturi din acestea au căzut în mai multe districte, rănind mai mulți oameni și avariind o clădire, scriu Reuters și Kyiv Independent, citate de Hotnews.ro. 

Cel puțin patru explozii puternice s-au auzit în capitala Ucrainei la doar câteva secunde după ce sirenele de raid aerian au sunat în jurul orei locale 10,30, iar martorii oculari au văzut un fum negru ridicându-se din oraș. Într-o postare pe Telegram, administrația militară a Kievului a îndemnat locuitorii să se adăpostească „urgent”.

După atac, comandantul Forțelor Aeriene, Mikola Olesciuk, a declarat că Rusia a lansat două rachete balistice din Crimeea ocupată și că ambele au fost interceptate de apărarea aeriană, scrie Kyiv Independent, conform sursei citate.

Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, a precizat într-o postare pe Telegram că resturi de la o rachetă interceptată au căzut în cartierul Pecersk din oraș, avariind o clădire nerezidențială. Într-o postare ulterioară, el a adăugat că resturile au căzut și în districtul Solomianskii, unde a fost avariată o clădire rezidențială înaltă, și în districtul Dniprovski. 

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a confirmat că serviciile de urgență au fost chemate în aceste cartiere. El a declarat ulterior că cinci persoane au fost rănite în Pecersk - trei au primit tratament la fața locului, în timp ce alte două, inclusiv o fată de 16 ani, au fost spitalizate. 

Într-o postare pe X, ambasadoarea Statelor Unite în Ucraina, Bridget Brink, a reamintit că Ucraina are nevoie de ajutorul occidental.

„Din nou în această dimineață, Rusia atacă Ucraina cu rachete hipersonice. În ultimele 5 zile, Rusia a lansat sute de rachete și drone împotriva unei țări suverane. Ucraina are nevoie de ajutorul nostru acum. Nu mai este niciun moment de pierdut”, a spus Brink.

Imediat după atac, Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, a făcut de asemenea apel la aliații internaționali să furnizeze mai multe mijloace de apărare antiaeriană țării sale.

Citit 1062 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

4 comentarii

  • postat de Moldoveanul
    Miercuri, 27 Martie 2024 16:54
    5.13.155.***
    Pentru toti analistii de duzina, cand ataci cu supersonice care costa extrem de mult sa le faci, e clar ca s-a terminat ce mai era la fundul sacului. Si asta dupa ce se spunea ca se va ocupa Kievul in 3 zile. Nici Kim nu mai are ce sa le dea la rusi. Finalul e aproape.
    11
    28
  • postat de RuieMusia
    Marți, 26 Martie 2024 16:11
    79.115.242.***
    Florinache, cu 0 surse (dar stie el), zice ca au consumat 10%. Când Oryx confirma VIZUAL MII de piese de război pierdute de orci. La început din cele moderne, pe măsură ce rămâneau fără ele, tot mai vechi, scoase din stocare. Asta alături de studii confirmând pierderea a zeci de mii de VDV-isti orci
    16
    43
  • postat de florin
    Marți, 26 Martie 2024 11:23
    86.124.201.***
    Sunt analiști care au atras atenția că Rusia a pregătit acest război de f multi ani!Și că pună în prezent nu au consumat 10% din armamentul pregătit !Și ce au consumat a fost armament in principal vechi!Ce au folosit noi le-au aflat problemele!Știu sunt putinist,trol,criminal etc!Dar ne-o luăm urit!
    58
    19
  • postat de Ivan+John=Love
    Marți, 26 Martie 2024 05:48
    5.13.134.***
    Pai de unde mai are Rusia rachete? Parca li se terminase stocul din vara lui 2022... conform "analistilor" (a se citi propagandistilor) care le numarau pe degete...
    55
    18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.