Rușii ar fi utilizat arme chimice împotriva forțelor ucrainene

Rușii ar fi utilizat arme chimice împotriva forțelor ucrainene
Evaluaţi acest articol
(80 voturi)

Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, citat de AFP.

Potrivit institutelor americane de sănătate (NIH), cloropicrina este o substanţă chimică care a fost folosită ca agent de război şi ca pesticid şi, dacă este inhalată, prezintă riscuri pentru sănătate.

În plus, Rusia foloseşte agenţi antirevolte ca "metodă de război în Ucraina, de asemenea încălcând convenţia", a adăugat diplomaţia americană în acest text. "Utilizarea acestor substanţe chimice nu reprezintă un incident izolat şi este probabil motivată de dorinţa de a îndepărta forţele ucrainene din poziţii fortificate şi de a realiza progrese tactice pe câmpul de luptă", a scris Departamentul de Stat.

Washingtonul a anunţat în paralel, recent, un nou val de sancţiuni vizând companii sau persoane ruse sau străine acuzate că au participat la efortul de război rusesc după invazia Ucrainei. Pe lângă companii ruseşti din domeniul apărării, precum şi entităţi chineze, aceste sancţiuni au ca obiect mai multe unităţi de cercetare şi companii implicate în programele ruseşti de arme chimice şi biologice.

"Dispreţul permanent al Rusiei faţă de obligaţiile sale în cadrul CIAC se înscrie în aceeaşi logică precum operaţiunile de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, dar şi a lui Serghei şi Iuliei Skripal cu agenţi neurotoxici de tip Noviciok", a continuat Departamentul de Stat.

Rusia a declarat că nu mai deţine un arsenal chimic militar, dar se confruntă cu presiuni pentru mai multă transparenţă cu privire la utilizarea armelor toxice, de care este acuzată.

În paralel, un atac rusesc cu rachete a făcut mai mult de zece răniţi la Odesa, în cursul nopţii de miercuri spre joi, oraş-port ucrainean deja vizat la începutul acestei săptămâni de atacuri mortale, transmite AFP. "Un nou atac rusesc cu rachete balistice" a lovit Odesa, a raportat primarul acestui oraş din sud-vestul Ucrainei, Gennadi Truhanov, pe reţeaua socială Telegram. "Au fost distruse infrastructuri civile", iar "13 persoane au fost rănite" în atac, a precizat el, adăugând că pompierii luptă cu "un incendiu" mare, fără a oferi alte detalii. La rândul său, guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper, a afirmat că un "atac cu rachete ruseşti asupra oraşului Odesa" a rănit 14 persoane. "Au fost distruse infrastructuri civile, printre care depozitele poştale", a adăugat el.

Rusia loveşte necruţător oraşele ucrainene de luni de zile şi a avansat pe frontul de est din Ucraina înainte de sosirea armelor americane, cruciale pentru Kiev.

Citit 798 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2024 17:46

3 comentarii

  • postat de gheorghe
    Duminică, 05 Mai 2024 06:48
    96.49.29.***
    Da, au folosit lacrimogenele luate de la americanii care le folosesc impotriva studentilor care manifesteaza contra genocidului neincetat al palestinienilor.
    48
    17
  • postat de SLAVA UCRAINA !!
    Vineri, 03 Mai 2024 13:58
    194.34.105.***
    Dronele ucrainene fac ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova – Kursk: au fost lovite mai multe substații electrice
    26
    59
  • postat de Ion
    Vineri, 03 Mai 2024 08:14
    5.13.205.***
    "Departamentul de stat" nu comenteaza nimic despre faptul ca Israelul nu a ratificat acest acord?? Cum comenteaza faptul ca este armament american expus pe dealul Poklonnaya din Moscova??
    55
    22

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro