Mii de civili ucraineni trimiși în închisorile rusești, ținuți ca “monedă de schimb”

Mii de civili ucraineni trimiși în închisorile rusești, ținuți ca “monedă de schimb”
Evaluaţi acest articol
(56 voturi)

„Dragă mamă și dragă tată, sunt în viață și sunt bine. Îmi merge bine. Dima.”

Scris de mână, pe o mică bucată de hârtie, acesta este singurul mesaj pe care Halyna și Vasyl Khyliuk l-au primit de la fiul lor, jurnalistul Dmytro Khyliuk, de când a fost răpit de trupele ruse în urmă cu mai bine de doi ani.

Jurnalistul ucrainean a fost reținut în martie 2022, în timpul ocupației satului său, Kozarovychi, situat la nord de Kiev. Din câte știu părinții săi, corespondentul în vârstă de 49 de ani al Agenției Independente de Informații din Ucraina a fost transferat în Rusia, unde este încă reținut, deși, potrivit avocatului său, nu a fost condamnat sau acuzat niciodată.

Guvernul ucrainean spune că există mii de cilvili precum Dima arestați de Federația Rusă și ținuți în detenție arbitrară de ani de zile

Kievul a confirmat oficial aproximativ 1.700 de cazuri, dar cercetătorii în domeniul drepturilor omului estimează că numărul real este de cinci până la șapte ori mai mare. În total, aproximativ 37.000 de ucraineni, adulți, copii și membri ai familiilor militarilor ucraineni sunt dispăruți.

Mulți ucraineni au fost mutați în închisori din adâncul Rusiei și sunt ținuți alături de criminali și prizonieri de război. Au fost identificate aproximativ 100 de centre de detenție în Rusia și în zonele ocupate ale Ucrainei în care sunt reținuți civili ucraineni.

„Rușii vor să-i identifice pe mulți dintre ei ca luptători și să le dea astfel statutul de prizonieri de război. Principalul motiv este să construiască o bancă de prizonieri pentru schimburi”, a declarat comisarul pentru drepturile omului al Ucrainei, Dmytro Lubinets, pentru CNN, la Kiev. Lubinets a menționat că recunoașterea civililor ucraineni ca  prizonieri de război ar fi atât ilegală, cât și periculoasă, deoarece i-ar expune pe ucrainenii din zonele ocupate la un risc mai mare de a fi reținuți pentru a fi folosiți ca monedă de schimb.

„Acești oameni nu sunt prizonieri de război, sunt ostatici civili. Folosesc acest cuvânt pentru a sublinia ceea ce face Federația Rusă, rețin ostatici civili ucraineni”, a spus Lubinets.

Conform Convenției de la Geneva, care reglementează desfășurarea conflictelor armate, luarea de ostatici este interzisă în mod explicit. Părțile aflate în conflict pot reține oameni, inclusiv civili. Dar regulile cu privire la cine poate fi reținut, de ce și pentru cât timp, sunt stricte.

(sursa: CNN)

Citit 835 ori Ultima modificare Luni, 06 Mai 2024 10:23

2 comentarii

  • postat de Adrian
    Marți, 07 Mai 2024 17:16
    89.39.81.***
    Cand ucrainienii faceau atentate impotriva bloggerilor rusi era bine? Acum nu e bine? Astia sunt in viata inca asa ca rusii se dovedesc a fi mai umani...ba ii si lasa sa scrie familiei...in ucraina poate erau inrolați
    51
    18
  • postat de Poloniu la kremlin
    Marți, 07 Mai 2024 09:24
    188.247.134.***
    Pai te poti astepta de la altceva de la pOrci? Crime, rapiri, violuri sunt moneda favorita a rusilor. Ceva ce bunicii nostri pot povesti cu lux de amanunte. Si, la fel, ceva ce trolli rusilor uita cu desavarsire. Ca asa e cand ai mentalitate de sclav supus.
    19
    54

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro