Mituri legate de bolile cu transmitere sexuală

Mituri legate de bolile cu transmitere sexuală
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Riscul de contractare a unei boli cu transmitere sexuală (BTS) apare încă din momentul în care persoana îşi începe viaţa sexuală, iar acest fapt trebuie conştientizat de fiecare dintre noi. În prezent, există o paletă largă de mituri, idei preconcepute şi neadevăruri legate de modul de transmitere a acestor boli, ceea ce transformă problema într-una destul de sensibilă şi de dificilă.

Esenţială în vederea protejării de BTS este comunicarea cu specialişti în domeniu care pot explica cu o foarte mare acurateţe toate informaţiile necesare evitării oricăror riscuri. Totodată, pentru evitarea neplăcerilor de orice fel, este important de reţinut că folosirea prezervativului în timpul contactului sexual este foarte recomandată, potrivit i-medic.ro.

În urmă studiului statisticilor, una dintre cele mai populare idei neadevărate legate de BTS este aceea că ele pot apărea numai la acele persoane care au un trai dezorganizat. Acest lucru nu este nici pe departe adevărat căci, realist vorbind, singurele persoane care sunt protejate sută la sută de infestarea cu vreo boală transmisibilă pe cale sexuală sunt acele persoane care nu întreţin contacte sexuale de nicio natură. Însă, pentru toate persoanele care sunt active sexual (cu excepţia cuplurilor stabile  - n.r.), este esenţială utilizarea unui prezervativ în timpul contactelor sexuale, de orice natură ar fi ele, această metodă contraceptivă fiind singura ce poate apăra împotriva infectării cu orice boală cu transmitere pe cale sexuală.

Mai există un mit conform căruia absenţa simptomelor unei BTS sugerează, implicit, faptul că o persoană nu este infectată. Foarte multe persoane, indiferent de sexul lor, consideră că, dacă partenerul lor nu manifestă vreun simptom asociat vreunei boli, acest fapt înseamnă că este într-o stare perfectă de sănătate. Mai mult, pot exista foarte multe situaţii în care partenerul însuşi nu este conştient de faptul că anterior ar fi contactat vreo BTS din cauza lipsei vreunui simptom aferent acestora.

Simptomele pot rămâne ascunse

Este foarte important de reţinut faptul că simptomatologia unor boli de această natură poate rămâne pentru o perioadă foarte îndelungată (chiar ani de zile) într-un stadiu latent. Printre aceste boli sunt incluse următoarele: HIV, sifilis, herpes genital, chlamydia. Există anumite cazuri când chiar şi medicii specializaţi în bolile venerice pot să întâmpine dificultăţi în ceea ce priveşte diagnosticarea acestora. Se întâmplă ca, de multe ori, să fie nevoie să se recurgă la examinări de o complexitate mai mare, cum ar fi analizele secreţiilor vaginale sau cele ale sângelui. Pentru o siguranţă a stării de sănătate este neapărat nevoie de efectuarea examenelor fizice periodice, indiferent dacă este prezentă sau nu o simptomatologie a vreunei boli cu transmitere sexuală.

 

Citit 950 ori Ultima modificare Luni, 17 Octombrie 2022 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.