A fost inaugurat noul Centru de Primiri Urgenţe al Spitalului de Copii, investiţie de 11 milioane de lei (FOTO)

A fost inaugurat noul Centru de Primiri Urgenţe al Spitalului de Copii, investiţie de 11 milioane de lei (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Cald şi prietenos cu micii pacienţi, extins, modernizat şi dotat la standarde europene, noul Centru de Primiri Urgențe al Spitalului pentru Copii "Sf. Ioan" Galați a fost inaugurat vineri, 23 iunie 2023, în prezenţa ministrului Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, și a secretarului de stat dr. Alexandru Rogobete

"Este un proiect la care am ţinut fantastic de mult şi în care s-au implicat extrem de mulţi oameni pentru a putea fi dus la bun sfârşit. O investiţie de aproximativ 11 milioane de lei, extrem de necesară. Trebuie să recunosc, este un proiect care a fost implementat ceva mai lent decât ne-am fi dorit. Mă bucur că am reuşit să atragem toţi banii din fonduri europene şi că nu am ajuns la sfârşitul anului, atunci când plăţile urmează a fi suspendate pe exerciţiul financiar 2014-2020", a declarat primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu. Edilul-şef a ţinut să le mulţumească medicilor şi cadrelor medicale care au avut răbdarea necesară şi au crezut că autorităţile vor reuşi să ducă la bun sfârşit acest proiect.

"Felicitări celor care au contribuit la realizarea acestui proiect. Am văzut că dezvoltarea continuă la această unitate medicală. Nu sunt multe spitale în țară care se pot lăuda cu compartimente de primiri urgențe la acest nivel. Mai mult, am remarcat că există la Galați o reală preocupare pentru acest domeniu, dovadă fiind mulțimea de proiecte depuse și derulate", a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Politicianul a ţinut să-i facă o "dedicaţie specială" prof. dr. Aurel Nechita, pe care îl cunoaşte de mai bine de 20 de ani: "Este cel mai perseverent şi cel mai activ susţinător al dezvoltării sistemului de sănătate dintr-un judeţ, pe termen lung. Este clar dedicat dezvoltării sistemului şi învăţământului medical din acest judeţ. Datorită perseverenţei dânsului în diverse perioade avem şi o Facultate de Medicină aici, la Galaţi".

Ce oferă noua investiţie

Actualul Centru pentru Primiri Urgențe a fost extins cu un corp de clădire nou, cu S+P+E. Clădirea nouă cuprinde la subsol camera computer tomograf, camera angiograf și camera rezonanță magnetică nucleară, cu spații tehnice și vestiare pentru pacienți. La parter, corpul extindere a fost conectat la corpul existent și va funcționa ca un compartiment unitar, iar la etaj sunt spații destinate personalului medical și administrativ. S-au extins și modernizat instalațiile electrice, sanitare, termice, de climatizare și ventilație. Corpul nou a fost dotat cu ascensor, iar ascensorul din corpul vechi a fost modernizat. Totodată, a fost instalat un sistem de detectare, semnalizare și avertizare în caz de incendiu, sistem de supraveghere video și sistem de control acces.

În cadrul proiectului a fost achiziționat și un aparat modern RX digital cu două posturi de grafie, unul dintre cele mai performante aparate care folosesc raze X în sistem digital, care asigură protecția bolnavului și medicului, întrucât reduce doza de radiații cu aproape 90 la sută.

Este vorba despre o investiție cu finanțare europeană în valoare de circa 2,2 milioane de euro.

În total, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Sf. Ioan" sunt la această dată în derulare, în diferite etape, șase proiecte cu finanțare europeană, în valoare totală de peste 18 milioane de euro. Mai trebuie spus că unitatea gălăţeană este singurul spital cu specific pediatrie din regiune, asigurând anual asistență medicală de specialitate unui număr de aproape 40.000 de potențiali pacienți, cu vârste între 0 şi 18 ani.

Citit 3786 ori Ultima modificare Duminică, 25 Iunie 2023 06:12

1 comentariu

  • postat de Mișu
    Sâmbătă, 24 Iunie 2023 09:11
    5.13.89.***
    Facultatea de medicina ar trebui să îi poarte numele de acum, nu post-mortem. Pe lângă faptul că este un medic foarte bun, ceea ce a făcut pentru Galați nu va putea fi egalat de niciun alt politician. Domnia sa a folosit politica pentru a-și putea îndeplini obiectivele. Respect d-le profesor Aurel N
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.