Sezonul virozelor a început în forţă | Cum vă puteţi proteja de răceli şi pneumonii

Sezonul virozelor a început în forţă | Cum vă puteţi proteja de răceli şi pneumonii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a început, de trei săptămâni, monitorizarea cazurilor de viroze respiratorii şi de pneumonii. Încă din prima săptămână, peste 2.000 de gălăţeni au fost diagnosticaţi cu viroze, în vreme ce alte câteva sute de persoane au primit diagnosticul de pneumonie.

Potrivit experţilor, sezonul răcelilor a început astfel mai agresiv decât în alţi ani, în principal din cauza răcirii bruşte a vremii. Pentru că temperaturile vor scădea şi în următoarea perioadă, doctorii se aşteaptă ca, de la săptămână la săptămână, tot mai mulţi gălăţeni cu răceli să le treacă pragul.

Cum o bună parte dintre viroze şi pneumonii ar putea fi evitate, DSP Galaţi a alcătuit un ghid care vă va ajuta să treceţi mai uşor peste sezonul rece.

Igiena şi alimentaţia

O igienă adecvată este primul pas pe care trebuie să-l faceţi pentru a ţine virusurile şi bacteriile la distanţă. Astfel, spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun ori de câte ori mergeţi la toaletă şi înainte de a vă aşeza la masă. Dacă vă curge nasul, folosiţi doar batiste de unică folosinţă, pe care trebuie să le aruncaţi imediat după utilizare. Pe cât posibil, evitaţi spaţiile închise şi aglomerate, de genul mallurilor sau supermarketurilor.

Pentru că tot este toamnă şi preţurile legumelor şi fructelor de sezon sunt mai mici faţă de restul anului, medicii vă recomandă să mâncaţi cât mai multe crudităţi. Datorită cantităţii mari de vitamina C pe care o conţin, aceste alimente duc la creşterea imunităţii organismului şi, în acest fel, la sporirea rezistenţei împotriva virusurilor. Trebuie să beţi, de asemenea, cel puţin doi litri de lichide pe zi, de preferat apă sau ceaiuri. Având în vedere că dimineaţa şi seara este mai rece faţă de restul zilei, adaptaţi-vă îmbrăcămintea la aceste condiţii meteo. Dimineaţa îmbrăcaţi o jachetă în plus, la care să puteţi renunţa atunci când se încălzeşte, pe parcursul zilei.

Copiii şi vârstnicii pot răci mai repede

“Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate, care creează premisele decompensării (agravării bolii - n.r.), în condiţii de temperaturi scăzute. De asemenea, în această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor, prin evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul maşinilor parcate şi prin evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. În situaţia în care se impune deplasarea pe distanţe lungi, recomandările sunt de a se urmări starea vremii pentru perioada respectivă şi asigurarea cu pături, haine adecvate, alimente şi apă pentru eventualitatea în care s-ar întâmpla izolarea forţată de condiţiile meteo”, recomandă DSP Galaţi.        

Citit 2539 ori Ultima modificare Duminică, 30 Octombrie 2016 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.