Viaţa la ţară, fără medic de familie. Lungul drum către civilizaţie. REPORTAJ
Foto: Iulia Kelt

Viaţa la ţară, fără medic de familie. Lungul drum către civilizaţie. REPORTAJ
Poarta către dispensarul medical rămas părăsit de trei ani încoace
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Aflată la 100 de kilometri de municipiul Galaţi, în pitorescul peisaj din nord vestul judeţului, comuna Buciumeni suferă de toate "bolile" aşezărilor rurale româneşti situate în zone izolate. Cu o populaţie îmbătrânită şi în continuă scădere, aflată la capătul unor drumuri judeţene ajunse în stare jalnică, comuna unde se află o frumoasă mănăstire ortodoxă şi unde a funcţionat cea mai mare tabără şcolară din judeţ a rămas şi fără medic de familie.

Până în urmă cu trei ani, locuitorii din Buciumeni se aflau pe listele unui medic de familie care făcea naveta din Galaţi. Situaţia s-a schimbat însă atunci când doctorul a ieşit la pensie şi nimeni nu s-a mai arătat interesat să îi ia locul. Astfel, cele aproximativ 1.700 de suflete care trăiesc în cele patru sate ale comunei s-au trezit brusc că nu mai are cine să-i consulte, să le dea reţete sau trimiteri către alţi medici. "De atunci, în ciuda faptului că am încercat să rezolvăm situaţia, nimeni nu a mai vrut să vină ca medic de familie la Buciumeni. Puşi în faţa acestei situaţii, oamenii au mers fie către medicul din Poiana, comună aflată la patru kilometri distanţă, fie către Nicoreşti, aflată la opt kilometri de noi. Nu pot să spun că lumea este nemulţumită. Oamenii au ajuns să se împace cu situaţia", este de părere Petrache Năstasă, primarul din Buciumeni (foto 1, galerie)

Prea puţini locuitori pentru un câştig tentant

În România, venitul medicilor de familie este dictat de numărul de pacienţi pe care îl au pe listele de cabinet. Cu cât sunt mai mulţi, cu atât medicul încasează mai mulţi bani prin contractul cu casa de asigurări de sănătate. Veniturile sunt rotunjite şi de o serie de servicii medicale pe care medicii de familie le oferă doar contra cost. Recensământul din 2011 a stabilit că cele patru sate din Buciumeni au o populaţie stabilă totală de 2.326 de locuitori. La şapte ani distanţă, autorităţile locale spun că în comună au mai rămas doar în jur de 1.700 de oameni, dintre care cel mult 1.200 ar mai putea intra pe listele unui eventual medic, restul aflându-se deja pe listele altor medici.

"Nu mai avem nici medic de familie, nici medic veterinar şi nu avem nici farmacie. De stomatolog nici nu se mai pune problema. Oamenii trebuie să meargă tocmai la Nicoreşti sau la Tecuci pentru a fi consultaţi sau pentru a primi tratament. Este trist că am ajuns în situaţia asta: tinerii pleacă spre mai bine, iar bătrânii "pleacă" şi ei, de pe lumea asta, unul după altul", a spus Dumitru Oprea, un bărbat de 74 de ani din comună. 

Potrivit primarului Petrache Năstasă, dispensarul medical din Buciumeni va intra în modernizare în următoarele luni. "Din 2021, când va fi gata, sperăm că va veni un medic de familie".

Cel mai mare angajator din comună rămâne Primăria

Scăderea dramatică din ultimii ani a populaţiei comunei Buciumeni îşi are originea şi în plecarea tinerilor şi a locuitorilor de vârstă activă către oraş sau direct peste hotare. Distanţa faţă de municipiul Galaţi şi lipsa investiţiilor pe plan local au făcut ca numărul locurilor de muncă din comună să fie foarte mic. Astfel, cel mai mare angajator este în continuare primăria, urmată de cele câteva asociaţii agricole din comună, care nu însumează însă mai mult de zece angajaţi permanenţi. În rest, cele mai apropiate locuri de muncă se află la Tecuci, la 25 de kilometri depărtare, deşi nici acolo piaţa muncii nu este prea dezvoltată. Restul locuitorilor care nu au ajuns încă la pensie trăiesc fie din ajutor social, fie din ce trimit rudele plecate, fie din agricultura de subzistenţă. În zonă se cultivă în general cereale şi mai puţin viţă de vie.

Investiţii de aproape 1,9 milioane de euro

În următorii ani, comuna Buciumeni va beneficia de un proiect integrat care va rezolva o parte din problemele cu care locuitorii săi se confruntă în prezent, potrivit primarului Petrache Năstasă. Proiectul prevede realizarea unei reţele de canalizare, reabilitarea căminului cultural din satul Buciumeni, construirea a două grădiniţe, la Hănţeşti şi Vizureşti, şi modernizarea unui drum comunal cu o lungime de doi kilometri, la Tecucel. "Finanţarea este de 1.870.000 de euro, iar banii vin prin Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Până acum am obţinut un avans de 800.000 de euro şi suntem în faza de achiziţie pe execuţie. De la 1 iulie a.c. va începe şi execuţia lucrărilor", a precizat Petrache Năstasă.

Un alt proiect desfăşurat la Buciumeni va fi cel de modernizare a opt kilometri de drumuri comunale şi uliţe, printr-o finanţare echivalentă cu 1,2 milioane de euro, fonduri provenite prin PNDL 2.

Patru aşezări pe Colinele Tutovei

Comuna Buciumeni este compusă din satul reşedinţă cu acelaşi nume, şi din satele Hănţeşti, Tecucelu Sec şi Vizureşti. Comuna se află aşezată pe Colinele Tutovei din Podişul Bârladului. Zona este bogată în păduri, deşi unele porţiuni au fost deja defrişate.

Potrivit wikipedia, la sfârşitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Nicoreşti a judeţului Tecuci. În 1950, comuna a fost arondată raionului Tecuci, iar în 1968, a trecut în judeţul Galaţi, satul Argeaua fiind transferat comunei Ploscuţeni din judeţul vecin Vrancea.

 

Citit 5629 ori Ultima modificare Marți, 19 Martie 2019 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.