Trei sate şi o singură realitate. Comuna gălățeană care rămâne fără oameni (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Trei sate şi o singură realitate. Comuna gălățeană care rămâne fără oameni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Case lăsate în paragină, cu ale lor curţi înghiţite de buruieni, cu degetariţa ţâşnind de peste tot și garduri mâncate de licheni, pe care nimeni nu le mai vrea, stau grupate ciorchine pe uliţele comunei Fundeni, acutizând durerea survenită din abandonul care a pus stăpânire pe satele care o alcătuiesc. Cei 3.650 de locuitori, majoritatea vârstnici, îşi duc traiul în sărăcie, sprijinţi de credinţa și nădejdea pe care şi-o pun în Dumnezeu. Natalitatea este aproape nulă, iar mortalitatea ridicată. Mulţi mor răpuşi de cea mai ucigătoare boală a secolului nostru, cancerul. „Este o situaţie cruntă, nu avem o săptămâna fără un deces sau două,” ne-a declarat primarul, Manuel Lupu.

Fiind lipsiţi de oportunităţi, tinerii au luat drumul străinătăţii, păstrând doar amintirile vieţii la sat, în vatra căruia și-au trăit copilăria.

Astăzi, comuna, deși așezată într-un loc frumos și având drept atu proximitatea cu popasul de la Hanu Conachi, se zbate să iasă din sărăcie, prin dorinţa de mai bine a primarului și iubirea faţă de semeni a preotului satului.

Colbul satelor a văzut doar patru kilometri de asfalt

Doar două dintre satele care alcătuiesc comuna Fundeni au văzut asfaltul, pe porţiuni nu foarte lungi, din nefericire. Lucrările în acest sens se desfăşoară greu, având, parcă, o înţelegere tacită cu sărăcia de a menţine neschimbată o situaţie copleşitoare, care conduce la discriminare și excluziune socială.

„Am asfaltat, cu fonduri europene, patru kilometri. Zilele acestea vor termina la Fundeni si trebuie să ne mutăm la Hanu Conachi, dar acolo mai e un pic de lucru la canalizare, să ne predea amplasamentul. Am asfaltat 1,78 kilometri la Fundeni și 2,23 kilometri la Hanu Conachi,” ne-a declarat primarul Manuel Lupu.

Cât despre sistemul de canalizare, aceasta va fi implementat doar la Hanu Conachi, prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM), vitregind satele vecine de privilegiul unei băi moderne.

Iluminatul stradal, singura realitate palpabilă

„Iluminatul funcţionează în toată comuna. Avem în plan un proiect nou pentru fiecare sat. Ne dorim ca pe fiecare stâlp sa fie lampă. Pe străzile adiacente vom avea becuri de 20-30 de waţi, iar pe străzile principale de 40 de waţi”,ne-a mărturisit edilul.

Reţeaua de internet se află doar în stadiu de vis, iar de supraveghere video are parte, momentan, doar Primăria. 

„Aș dori să bag supraveghere video în toată comuna. Este posibil să realizez acest lucru anul acesta, din fonduri proprii, după ce vom obține toate avizele necesare. Vom instala maxim 32 de camere,” promite primarul Manuel Lupu.

Infrastructura educaţională reprezintă o prioritate

Din cauza numărului mic al copiilor care, din păcate, este în continuă descreştere, în comuna Fundeni există o singură şcoală, situată în Hanu-Conachi, la care învaţă toţi elevii celor trei sate. Edilul îşi doreşte, însă, ca dotările sale să fie de bună calitate, astfel încât, abandonul şcolar sa poată fi stopat, prin crearea unor condiţii optime de învăţare. 

„Pentru școală am un proiect pe fonduri europene pentru dotare. Tot mobilierul, toate băncile, scaune, table, laptop-uri. Au cerut table magnetice. După sărbătorile de Paste, vom demara procedura de achiziție”, garantează primarul.

De asemenea, este prevăzut și un proiect de extindere al corpului nou al scolii, prin instalarea unor grupuri sanitare și a unei centrale termice.

„Avem școala noua și școala veche. La școala nouă nu au toalete interioare și nu au centrala. Anul acesta am prins bani în buget pentru așa ceva, ” a adăugat primarul.

Tot în Hanu Conachi se construiește o grădiniță nouă, la standarde moderne, care va adăposti și o sală pentru spectacole, în care se vor organiza serbări, spre încântarea micuților și a părinților acestora.

Bani pentru dispensar și stadion

Din păcate, este bine știut că medicina primară în mediul rural este în suferință, acolo unde cadrele medicale există, de multe ori sunt nevoite să-și desfășoare activitatea în condiții improprii, cu material medical insuficient sau în cabinete improvizate. În comuna Fundeni există doi medici de familie şi un dentist, pentru care au loc, în prezent, lucrări de reabilitare şi extindere a dispensarului, din fonduri guvernamentale. Acesta va fi dotat corespunzător, în vederea asigurării tratamentului şi monitorizării adecvate, iar construcţia va fi finalizată până la sfârşitul anului.

Alte investiţii urmează să se facă într-un stadion nou, în Fundeni, astfel încât cel existent în Hanu Conachi să le rămână doar elevilor.

“Avem un stadion super bun. Anul acesta îi facem împrejmuire şi nocturnă. Când permite timpul, elevii joacă fotbal acolo, handbal, volei. A rezistat foarte bine, având în vedere timpul îndelungat în care a fost utilizat. Anul acesta mai fac unul la Fundeni, pentru că dacă este să o luăm după realitate, acela este pentru şcoală”, ne garantează primarul.

Biserica din Fundeni, o oază de linişte

În satul Fundeni, pe marginea drumului naţional care traversează comuna, se află o adevărată bijuterie arhitecturală, spre mândria localnicilor. Darul iubirii lui Dumnezeu şi harul celui care slujeşte acolo se simt de cum îi păşeşti pragul. Pe părintele Grigore Lupoaie nu l-am găsit acasă, dar faptele sale își făceau simțită prezența, întrucât biserica pe care o slujește mi-a transmis o stare de liniște pe care am reuşit să o păstrez în suflet pe tot parcursul zilei. Un loc în care îţi doreşti cu ardoare să te întorci, pentru că, de fapt, acolo te întorci către tine, către iubirea sinelui tău real şi autentic și la iubirea de oameni, care te îndeamnă la iertare de semeni. Având hramul “Înălţarea Domnului”, a fost ridicată în cinci ani, cu ajutorul Primăriei, dar mai ales a preotului care, prin exemplul propriu, a reuşit să sădească în săteni credinţa şi dorinţa de a participa la construirea ei.

„ Noi avem curte de mănăstire, așa e de frumoasă. Am vopsit gardul împreună cu părintele. Părintele nostru este unicat, de toată lauda,” ne-a mărturisit Fănica Marcu, pensionară.

Biblioteca comunală, un spaţiu prietenos pentru comunitate

Hanu Conachi se bucură de existenţa unei biblioteci modeste, dar care găzduieşte multe activităţi, printre care şi un cenaclu literal săptămânal. Cititori de toate vârstele vin periodic să împrumute cărţi, atraşi foarte de mult de implicarea bibliotecarei, dar, mai ales, de modul în care aceasta reuşeşte să le insufle dragostea pentru lectură. Cărţile îi ajută să se transforme, stimulându-le imaginaţia şi îmbogăţindu-le cunoştinţele, dorind, tot mai mult, să se descopere prin intermediul lor, prin luarea unor decizii împreună cu personajele  şi analizarea diferitelor situaţii care pot apărea şi în viaţa reală. Bibliotecara, Costina Savu, ne-a vorbit cu patos despre lumea vastă a cărţilor şi despre beneficiul pe care acestea le aduc cititorilor.

“Vin oameni de toate vârstele să împrumute cărţi. Avem multe activităţi şi evenimente culturale. Pe perioada vacanţelor au loc ore de cultură şi muzică clasică pentru elevi, menite să le umple timpul liber în mod constructiv”, ne-a declarat aceasta.

Cameră mortuară în Lungoci

Într-o comună în care mortalitatea este ridicată, preotul Lupoaie Grigore a construit în satul Lungoci, în curtea bisericii „Sfintei Cruci”, o cameră mortuară, în care familiile îndurerate să-i poată priveghea pe cei decedaţi. „Preotul a făcut o cameră mortuară în Lungoci, este doar meritul lui. Nu mai ţii mortul acasă, pentru că nu este normal. Acesta este viitorul. Am auzit că şi preotul de la Hanu Conachi urmează să facă una", ne-a declarat edilul satului.

Trei parcuri de joacă noi în Fundeni

Primăria Fundeni acordă o importanţă deosebită copiilor comunei, mai ales că aceștia sunt, din păcate, din ce în ce mai puțin numeroși pe an ce trece. Se fac demersuri pentru acordarea bazei şcolare materiale necesare şi pentru asigurarea spaţiului de realizare a diverselor activităţi menite să contribuie la dezvoltarea lor armonioasă.

Anul acesta, pe terenul vechilor parcuri de joacă, primarul va construi unele complet noi, pentru a le oferi copiilor posibilitatea învăţării prin joc a unor funcţii esenţiale în creşterea lor. Se vor monta echipamente şi leagăne noi, astfel încât copiii să fie în siguranţă în timpul utilizării lor.

“Am demolat cele trei parcuri pentru copii ca să iau unele noi. Erau ieşite din garanţie, leagănele, toboganele. Am prins bani în buget. Anul acesta iau trei parcuri noi”, a promis primarul.

Ziua Comunei, suspendată la cerere

Ziua Comunei avea loc în fiecare an la data de 15 august, de Sfânta Maria, una dintre cele mai mari sărbători ale bisericii creştine. Evenimentul era unul deosebit, cu participarea multor artişti renumiţi, însă vociferările localnicilor, care considerau că erau cheltuiţi bani inutil, l-au determinat pe edil lor să renunţe la organizarea acestei zile.

“Au fost comentarii că se cheltuie bani. Cu toate că atunci erau veniţi toţi copii satului. Şi Italia, şi Spania, Belgia, Franţa, Olanda sau de unde sunt ei, unde sunt plecaţi. Nu s-a vrut, nu mai facem", ne-a declarat primarul, Manuel Lupu.

Citit 21519 ori Ultima modificare Vineri, 03 Mai 2019 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.