Iluminat sătesc cu TURBINE EOLIENE în mai multe comune gălăţene
Foto: Foto: arhivă VL

Iluminat sătesc cu TURBINE EOLIENE în mai multe comune gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Edilii a cinci comune din judeţ încearcă în aceste zile să-şi scape definitiv unităţile din subordine de cheltuielile cu energia electrică. Cum? Au început să obţină avizele pentru a-şi construi, cu bani europeni, centrale electrice locale, alimentate de câte o turbină eoliană cu puterea cuprinsă între 200 şi 300 de kW. Comunele implicate în proiect sunt: Băleni, Umbrăreşti, Cuca şi Schela, care vor centrale de 300 de kW, şi Drăgăneşti, care vrea centrală de 200 de KW. Detalii ne-au oferit chiar unii edilii care încearcă să aducă, la primării, bani şi energie pe aripile vântului.

"S-a ivit această posibilitate. O firmă de consultanţă din Bucureşti ne-a informat că putem deschide o linie de finanţare europeană pentru a ne crea aceste centrale eoliene. Dacă reuşim, practic am obţine energia care ne trebuie pentru consum propriu, de la asigurarea alimentării sediului primăriei până la furnizarea necesarului pentru şcoli şi iluminat public. Restul ar merge în sistemul public. Acum suntem în faza de obţinere a avizelor, care nu sunt deloc puţine. Am trecut acest proiect prin Consiliul Local. Nu ştiu exact cât va costa eoliana, cu infrastructura aferentă. Totuşi, şi un milion de euro dacă ar costa, eu spun că merită să dai 20.000 de euro cu titlu de cofinanţare şi apoi, un deceniu sau două, să nu mai plăteşti curentul electric. Ar fi o mare economie la buget!”, ne-a declarat primarul din Schela, Maricel Petrea.

Primarul comunei Umbrăreşti, Stoica Paraschiv, spune că proiectul de 900.000 de euro este în faza studiilor de prefezabilitate: „Din câte pot eu estima la prima vedere, nu cheltuim mai puţin de 5.000 de lei pe lună pe energia electrică, dacă ţinem cont şi de iluminatul şcolilor. Aşa că ar fi o cheltuială importantă pe care am scuti-o, dacă ne-am putea produce propria energie electrică. Cofinanţarea noastră ar fi de maxim 15.000 de euro.” Până la acest moment, în judeţul Galaţi s-au ridicat peste 175 de turbine eoliene, dar investiţiile au fost strict în regim privat.

Citit 4043 ori Ultima modificare Duminică, 28 Septembrie 2014 14:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.