SECETA pune ÎN PERICOL PÂINEA gălăţeanului!

SECETA pune ÎN PERICOL PÂINEA gălăţeanului!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Semănatul târziu poate însemna producţii mai mici de grâu şi recoltă inferioară din punct de vedere calitativ


După doi ani agricoli buni, seceta cumplită din această toamnă pune sub semnul întrebării înfiinţarea culturilor pentru 2015. Chiar dacă în iulie şi iulie a plouat des, în august, septembrie şi octombrie n-a mai căzut niciun strop, astfel încât conţinutul de apă din sol a scăzut drastic, iar pământul s-a compactat. Nereuşind să pregătească terenul corespunzător şi să înfiinţeze culturile aşa cum trebuie, fermierii n-au alte soluţii acum decât să irige – dacă au acces la sisteme – sau să aştepte ploile anunţate pentru finele acestei săptămâni.

Să nu credeţi însă că aceste probleme din agricultură nu ne privesc şi pe noi, gălăţenii neimplicaţi în truda câmpului. Să nu uităm că făina de grâu este materia primă pentru pâinea noastră cea de toate zilele. Iar românul, potrivit statisticilor europene, e cel mai mare consumator de pâine din Uniune.

Nici măcar nu s-a putut ara peste tot

Din cauza că solul rămâne, în multe zone ale judeţului, tare ca piatra, fermierii au reuşit cu greu să are şi să scarifice suprafeţe nu tocmai întinse. Potrivit raportărilor către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, deşi era planificată pentru arătura, în vară şi toamnă, suprafaţa de 85.140 de hectare de teren, lucrările s-au realizat doar în procent de 85 la sută. Cu alte cuvinte, s-a putut ara doar pe 72.200 de hectare, dar nu în cele mai bune condiţii şi, deci, nu peste tot cu rezultate optime. Evident, lucrările – câte s-au putut face - au implicat un consum împovărător de mare de motorină, dar şi un grad ridicat de uzură a utilajelor, care sporeşte cheltuielile de service ale fermierului.

Chinurile însămânţării la grâu

Per total, potrivit DADR, agricultorii gălăţeni au reuşit să înfiinţeze, până la acest moment, doar circa o treime din culturile de toamnă. Mai exact, un procent de 36 la sută. La grâu, fermierii îşi propusese să intre în iarnă cu 56.480 de hectare însămânţate, dar până la acest moment au reuşit să semene doar pe 13.519 hectare. E drept că toamna nu s-a terminat, dar nici epoca optimă de semănat nu durează la infinit, iar realitatea rămâne, momentan, aceeaşi: s-a înfiinţat doar o treime din cultura de grâu a judeţului.

 

 

"La momentul de faţă, problema principală este că nu se poate ara. Degeaba încerci, fără ploaie. Niciun tractor nu rezistă la lucrări, când pământul e tare ca piatra. Apoi, chiar dacă reuşeşti să ari şi să faci scarificare, degeaba semeni. Conţinutul de apă din sol e prea scăzut, aşa că sămânţa nu are condiţiile necesare pentru germinare. Ce soluţii avem? Aşteptăm ploaia, ce altceva putem face! În ferma noastră, am şi început să irigăm, de zilele trecute, suprafeţele pe care am reuşit să le semănăm. Dar fără ploaie nu se poate face mare lucru. Din păcate, dacă nu semănăm la timp, riscăm să producem mai puţin", ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Galaţi, ing. Petre Grigore.

În anul 2013, din datele DADR, în Galaţi s-au produs aproape 195.000 de tone de grâu, indicând o producţie medie la hectar de 3.196 de kilograme. În 2014, producţia totală, la nivel de judeţ,  a fost de 188.952 tone, iar media la hectar a atins 3.252 de hectare.

La noi, tot pâinea e de bază

Potrivit celor mai recente studii ale Patronatului Roman din Industria de Morărit, Panificaţie si Produse Făinoase, consumul anual de pâine al unui român este cu circa un sfert mai mare decât media europeană. Mai exact, alimentaţia unui european include consumul a circa 70 de kilograme de pâine anual, în vreme ce un român mănâncă circa 102 kilograme de pâine pe an. În medie, cam o franzelă obişnuită (de 280 grame) pe zi.

CITEŞTE ŞI: Toamnă SĂRACĂ pentru ţăranii gălăţeni. Producţii bune, dar degeaba

Citit 1470 ori Ultima modificare Marți, 21 Octombrie 2014 19:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.