50.000 de euro pentru instalarea tinerilor la ţară

50.000 de euro pentru instalarea tinerilor la ţară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Submăsura 6.1, numită „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din cadrul Măsurii 6 „Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor”, are ca buget 111,2 milioane de euro. Principalul obiectiv al submăsurii este cel de a oferi sprijin tinerilor fermieri să se instaleze ca şefi unici ai unei exploataţii agricole pentru prima dată şi să-i încurajeze să devină competitivi, să se asocieze şi să participe activ la dezvoltarea lanţurilor alimentare integrate.

Potrivit Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), "beneficiarii eligibili pentru a primi finanţare nerambursabilă prin submăsura 6.1 sunt tinerii fermieri (PFA) care se instalează ca şefi unici ai exploataţiei agricole, dar şi persoanele juridice (SRL-uri şi IMM-uri) în care se instalează un tânăr fermier ca asociat unic sau majoritar. Finanţarea nerambursabilă oferită de Uniunea Europeană pentru proiectele de investiţii realizate în cadrul acestei submăsuri este de sută la sută".

Sprijinul nerambursabil acordat va fi de maximum 50.000 euro şi va fi acordat tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară, în două tranşe. Prima dintre aceste tranşe este de 75 la sută din valoarea totală a sprijinului şi se acodă la instalare. A doua tranşă este de 25 la sută şi se acordă în maxim trei până la cinci ani de la primirea deciziei de finanţare (perioada de cinci ani se aplică doar pentru sectorul pomicol), doar dacă se constată că a fost implementat corect planul de afaceri până la acel moment şi dacă a fost asigurată îmbunătăţirea performanţelor economice ale exploataţiei (comercializare a producţiei proprii de minim 20 la sută din valoare tranşei prime).

Tot AFIR informează că "contribuţia publică totală pentru anul 2015 aferentă acestei submăsuri este în valoare totală de 111.209.889 euro incluzând finanţarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană şi contribuţia de la bugetul naţional".

Sesiunea rămâne deschisă până pe 30 octombrie, în cazul în care banii nu se vor epuiza înainte. La momentul în care nu vor mai fi fonduri, sesiunea se va declara închisă. Banii vor putea fi solicitaţi online sau prin proiect tipărit, spre deosebire de banii accesaţi prin Submăsura 4.1, care vor putea fi solicitaţi în această sesiune doar online.


CITEŞTE ŞI: Sprijin nerambursabil/ Câţi bani europeni pot lua fermierii gălăţeni

Citit 5169 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Aprilie 2015 15:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.