Infrastructură pentru toţi. Cum se administrează APA şi ASFALTUL la 100 de kilometri de Galaţi
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

Infrastructură pentru toţi. Cum se administrează APA şi ASFALTUL la 100 de kilometri de Galaţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

"Regina" drumurilor pietruite, comuna Cerţeşti trage speranţă că va avea cândva şosele asfaltate la fel ca localităţile învecinate. Deocamdată, o primă mână de ajutor concretă vine din partea Consiliului Judeţean, care va moderniza două artere extrem de importante pentru comunitate.

Până în urmă cu şase ani, comuna Cerţeşti nu avea deloc motive de laudă la capitolul drumuri, mai toate şoselele şi uliţele fiind din pământ denivelat, plin de gropi şi hârtoape. Acoperirea cu piatră a fost o primă măsură luată de noua administraţie locală, în aşa fel încât, de bine de rău, toţi localnicii, indiferent dacă au casele în deal sau în vale, să se bucure de drumuri cât de cât practicabile, şi cu piciorul, şi cu căruţa, şi cu maşina.

Problemele de accesibilitate însă nu au dispărut, dimpotrivă, mai ales în contextul ploilor abundente care au "spălat" piatra de pe drumurile în pantă, dar au şi degradat accentuat câteva artere extrem de importante, care fac legătura între localităţi. Două dintre acestea, DJ 251 J, care face legătura între satul Cotoroaia şi Mânăstirea Adam, şi podul aflat pe DJ 240 A, care face legătura între Cotoroaia şi restul comunei Cerţeşti, au nevoie urgentă de reparaţii. Ajutorul vine în cele din urmă din partea administratorului celor două artere.

"Este vorba despre un drum judeţean care nu a fost pietruit niciodată şi un pod de lemn, care e în inima satului şi aveam mari emoţii când treceam, şi care vor fi reabilitate cu sprijinul Consiliului Judeţean. Este foarte important pemtru noi, pentru că, cel puţin în ceea ce priveşte podul, dacă acesta ar fi cedat, oamenii din Cotoroaia ar fi rămas izolaţi", ne-a precizat Daniel Cotoranu, primarul comunei Cerţeşti.

Podul de peste pârâul Şipote va fi construit din beton armat şi va avea o lungime totală de 14,05 m şi o lăţime de 10,80 m. “Este un proiect foarte important pentru cei aproape 2500 de locuitori din această zonă. Pentru a ajunge dintr-o parte în alta a comunei, oamenii folosesc în acest moment o cale de acces provizorie. Noul pod va permite desfăşurarea în condiţii normale a traficului în zonă. De asemenea, se vor face şi lucrări de amenajare a albiei cursului de apă peste care se va realiza acest pod”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. Podul va avea calea de rulare de 7,80 m şi două trotuare de 1,50 m. Investiţia are o valoare de 715.564 lei, fără TVA. Lucrarea va fi executată de SC Lemacons SRL, iar perioada de implementare este de 6 luni.

Cinci kilometri de asfalt

Lungimea totală a reţelei de drumuri din comuna Cerţeşti este de 80 de kilometri, dintre care 30 sunt şoselele intravilane. Doar cinci kilometri au asfalt, câte puţin în fiecare dintre cele trei sate componente, restul drumurilor fiind acoperite cu piatră. "Nu au fost fonduri pentru asfaltare, aşa că suntem comuna cea mai deficitară la acest capitol. În 2012, la primul meu mandat, comuna nu avea drumuri pietruite aproape deloc. Puteam, cu banii pe care îi aveam, să fac în jur de doi kilometri de asfalt de care se bucurau câţiva oameni sau să pietruiesc toate uliţele comunei. Aşa că am pietruit şi acum se circula bine", subliniază edilul.

Încă patru kilometri de şosea ar putea atinge pragul civilizaţiei în următoarea perioadă, graţie unui proiect depus prin Ministerul Dezvoltării şi pentru care s-ar fi obţinut finanţarea. Asfaltul nu va pica însă la drum drept şi nici tot într-un loc, avertizează primarul, ci acolo unde, din cauza degradării drumurilor pietruite, se circulă cu dificultate.

"Voi asfalta drumurile în pantă, pentru că acolo sunt probleme. Acestea, fiind şi ele acoperite cu piatră, au fost spălate de ploi şi se urcă foarte greu. Nu are rost deocamdată să turnăm asfalt pe drumurile drepte, unde se poate circula uşor cu toate mijloacele de transport", conchide primarul Cotoranu.

Încă un puţ de apă pentru satul Cotoroaia

Toţi locuitorii comunei Cerţeşti, respectiv vreo 2.000 de oameni, au acces la reţeaua de apă potabilă, graţie lucrărilor care s-au făcut de-a lungul anilor, prin extinderea reţelei şi forarea de puţuri necesare alimentării. Astfel, fiecare dintre cele trei sate are, acum, sursa proprie de apă, însă Cotoroaia, localitate în care stau circa 600 de oameni, din cauza reliefului în pantă, are mici probleme de alimentare. Mai pe scurt, cei care au gospodăriile pe deal sunt, în perioadele călduroase, în situaţia de a nu mai avea apă la robinete. Situaţia a impus, vremelnic, unele măsuri de raţionalizare a alimentării, în aşa fel încât nu doar cei care stau "în vale" să aibă apă pentru consum, grădini şi animale.

"În momentul în care rămân fără apă, se face o raţionalizare; unii au dimineaţa, alţii seara. Nu există să fie vreo zi de dimineaţă până seara fără apă", explică primarul Daniel Cotoranu. Pentru a nu mai exista probleme, în Cotoroaia se intenţionează forarea unui puţ nou, care să suplimenteze cantitatea de apă care ajunge la consumatori.

Veştile bune pentru localnici din Cotoroaia nu se opresc aici. Canalizarea, care există deocamdată doar în satul Cerţeşti, ar putea ajunge în curând şi la ei, graţie unui proiect depus prin Ministerul Dezvoltării, care ar permite conectarea satului la reţeaua deja existentă.

Alunecările de teren ameninţă un sat întreg

Fenomenele meteo neobişnuite care s-au abătut în ultimul an asupra judeţului Galaţi, respectiv zăpezile din primăvară urmate de ploi abundente, au pus în pericol soarta mai multor gospodării din Cerţeşti. Mai exact, pământul s-a surpat pe o suparafţă mare şi într-un timp scurt, chiar în centrul satului Cotoroaia, alunecarea de teren afectând mai multe gospodării.

"Au fost afectate două locuinţe. Au început după ploile din primăvară şi nu ne putem apuca de lucrări serioase de infrastructură sau utilităţi până nu stabilizăm zona. Ni s-a spus inclusiv de la minister că trebuie să stabilizăm terenul înainte să ne apucăm de canalizare, pentru că riscăm să se strice şi să irosim banii. Urma un studiu de fezabilitate care ar fi zis Stop. Este o zonă care, dacă pleacă la vale, se duc toate casele de pe deal cu ea", ne-a precizat Daniel Cotoranu, primarul comunei Cerţeşti.

Dispensarul vechi, în haine noi

Singurul dispensar funcţional din comună, nereabilitat de circa patru decenii, a prins o nouă faţă după ce a trecut prin lucrări ample. De la structura de rezistenţă, la acoperiş, tâmplărie şi amenajarea interiorului, cabinetele medicale din Cotoroaia respiră un aer nou şi civilizat. În clădire mai există un spaţiu, care ar putea deveni un al doilea cabinet, dacă în comună ar mai veni un medic. Un al doilea dipensar va fi amenajat într-un corp al vechii şcoli din Cârlomăneşti.

Clopoţelul a sunat în şcoală nouă

Pentru 70 de copii din Cârlomăneşti, noul an şcolar a început în casă nouă, micuţii, de la cei de grădiniţă la cei de gimnaziu, păşind, pe 11 septembrie, pragul unei şcoli nou-nouţe. În spatele zidurilor proaspăt văruite, a ferestrelor termopan şi sub acoperişul nou-nouţ, se ascund doi ani, din care nu au lipsit problemele cu firma constructoare, banii puţini din care a trebuit să se facă mult, totul pigmentat cu muncă "la sânge". Totul pentru ca vechea şcoală, care era o ruină, să nu mai reprezinte singura opţiune pentru educaţia copiilor din Cârlomăneşti.

"Am avut iniţial 700.000 de lei alocaţi, bani cu care alţi primari ar fi făcut o baie şi ar fi pus centrală. Noi ne-am străduit să facem cu banii ăştia o şcoală nouă şi am reuşit. Au fost probleme cu firma constructoare, care a dat faliment şi nu a mai vrut nimeni să continue lucrarea. Dar până la urmă am ridicat-o cu multe eforturi, s-a muncit pe brânci şi am putut începe noul an şcolar aşa cum trebuie. Are tot ce îi trebuie", exlică edilul Daniel Cotoranu.

Şi cum nimic nu dispare, ci doar se transformă, cele două corpuri vechi ale şcolii din Cârlomăneşti nu vor fi şterse de pe faţa pământului. Unul va deveni dispensar, iar celălalt, cămin cultural.

Cerţeştiul a fost ocolit de hoţi

Situat între comune care au fost bântuite în ultima vreme de bande de hoţi, Cerţeştiul a fost ocolit de asemenea nenorociri. Simplu noroc, crede edilul comunei, care recunoaşte că şi-ar dori mai multă implicare din partea celor trei poliţişti, mai ales că Cerţeştiul are circa 20 de camere video, care ar putea ajuta mult la prinderea celor certaţi cu legea. "Au fost distruse refugiile din staţii şi smulse florile de la şcoală, dar nici acum nu ştim cine a fost", susţine edilul din Cerţeşti.

Citit 3958 ori Ultima modificare Marți, 19 Septembrie 2017 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.