Ce rol au glandele perianale şi cum trebuie îngrijite

Ce rol au glandele perianale şi cum trebuie îngrijite
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu informaţii utile, obţinute cu ajutorul "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia Animal Society, în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați.

Ne-am propus ca în rubrica de astăzi să abordăm un subiect mai aparte, legat de aspectele mirositoare ale animalelor noastre de companie. Dr. Silvia Țiolan, medic veterinar gălățean, parte din grupul "Oameni de bine - pentru oameni și animale", ne-a oferit informații importante pe care toți proprietarii de animale trebuie să le cunoască și să acționeze în consecință, spre binele animalului deținut.

Dr. Silvia Țiolan ne-a explicat că pisicile, câinii, dar și alte mamifere au, de o parte și de alta a rectului, două glande perianale: "În mod fiziologic, acestea secretă o substanță urât mirositoare, bogată în feromoni, de consistenţă uleioasă și culoare albă sau gălbuie. Feromonii au ca rol principal marcarea teritoriului".

Animalele comunică prin intermediul acestora: află al cui este teritoriul pe care îl traversează, dacă o femelă este în călduri, dacă prin zonă a trecut un mascul alfa sau unul care poate fi dominat. Pentru a "câștiga" mai multe teritorii, masculii marchează mai mult, urinând mai des decât femelele.

Motanii, așadar, urinează în diverse locuri, inclusiv în casă - spre disperarea proprietarilor, atunci când vor să-și marcheze teritoriul. Practica este comună motanilor necastraţi, mai ales în momentul atingerii pubertății. Acesta poate fi un semnal că motanul a ajuns la maturitate sexuală și se poate opta pentru castrarea acestuia.

O altă modalitate prin care animalele noastre de companie, câini sau pisici, elimină surplusul de secreții de la nivelul glandelor perianale este aceea în care îşi "târăsc" fundul pe pământ, iarbă sau covor. "Un animal sănătos nu are nevoie de ajutor pentru vidarea glandelor perianale. Un organism care funcționează normal, în momentul defecării, elimină natural conținutul glandelor perianale: un conținut sănătos al fecalelor (cu o consistenţă normală) presupune, la eliminare, o anumită presiune asupra glandelor, cu ajutorul căreia se elimină conținutul lor. Vidarea periodică a unor glande perianale sănătoase poate genera, în timp, pierderea elasticității musculaturii și, în consecință, dependența de vidarea asistată", atrage atenţia medicul veterinar.

După cum va sfătuim constant prin intermediul rubricii noastre, mergeți periodic la medicul veterinar cu animalul de companie, pentru a semnala, descoperi, preveni eventuale probleme de sănătate. O consultație de rutină poate preveni complicațiile, prin tratarea în faza incipientă a unei dereglări (afecțiuni) la nivelul glandelor perianale. Inflamarea și infecțiile glandelor perianale sunt aspecte ce trebuie tratate cu seriozitate de către proprietari.

Atunci când animalul arată dificultate în a elimina conținutul glandelor, trebuie mers la medic. Nevidate la timp, acestea pot genera fistule perianale. Animalul trebuie ajutat și tratat corespunzător: examen bacteriologic și tratament cu antibiotic recomandat de specialist. În concluzie, observați cu atenție comportamentul animalului dvs. de companie, acționați responsabil și tratați-l ca pe un membru al familiei dumneavoastră!

Citit 4049 ori Ultima modificare Joi, 16 Septembrie 2021 20:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.