Cum să aveţi un câine educat și echilibrat

Cum să aveţi un câine educat și echilibrat
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să le fim de folos celor care deţin căţei. Cu sprijinul Anamariei Dandeş, coordonator "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia Animal Society, în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați, continuăm să vă oferim informaţii preţioase de la Lucian Donosă, instructor canin și conducător de câini de serviciu, cu peste 25 de ani de experiență în lucrul cu câinii.

Dacă în rubricile trecute aţi putut afla secretele dresajului, acum e timpul pentru antrenament! Acesta are mai multe scopuri. În primul rând, menținerea deprinderilor formate în timpul dresajului.

"În condițiile în care nu se repetă periodic exercițiile care stau la baza formării unor deprinderi, acestea se sting treptat. Pentru prevenirea pierderii capacității de lucru a câinilor este necesar ca, în mod planificat și metodic, să fie repetate aceste exerciții într-un sistem complex, eficient și adaptat fiecărui cuplu câine - stăpân. Planificarea antrenamentului va avea în vedere toate exercițiile din dresaj, dar în special pe cele la care câinele este deficitar", a explicat Lucian Donosă.

Perfecționarea deprinderilor formate în timpul dresajului

Având în vedere faptul că posibilitățile nervoase și fizice ale câinelui sunt limitate, formarea și perfecționarea deprinderilor necesită un timp îndelungat, subliniază instructorul. Astfel, în perioada dresajului, nu se poate realiza decât formarea deprinderilor necesare, de unde și necesitatea continuării dresajului în cadrul procesului de antrenament, pentru perfecționarea acestor deprinderi, precum și pentru adaptarea rapidă la diferitele situații cu care se poate confrunta cuplul câine - stăpân.

Foarte importantă este şi executarea deprinderilor formate în timpul dresajului în locuri, medii și condiții diferite: "Condițiile complexe existente în mediul în care a crescut și trăiește câinele (mediul natural, colectivitățile umane, trafic intens, prezența altor animale etc.) influențează uneori negativ capacitatea de lucru a unui câine. Pentru remedierea acestor deficiențe este necesară o abordare calmă, răbdătoare, din partea stăpânului, care va trebui să efectueze câteva recunoașteri ale terenului în scopul acomodării câinelui cu noii excitanți. Prin revenirea progresivă în aceste medii noi și repetarea exercițiilor de dresaj se va obține un câine ascultător, care execută comenzi indiferent de factorii externi".

Apoi, puteţi trece la dezvoltarea calităților fizice și nervoase ale câinelui, antrenarea lui la eforturi prelungite, pe timp de zi sau noapte, în condiții atmosferice dificile. "Acest obiectiv se realizează prin planificarea antrenamentului în mod progresiv și în condiții din ce în ce mai dificile în ce privește durata, ora la care se lucrează, condițiile atmosferice, mediile frecventate precum și dificultatea exercițiilor. Acești parametri nu vor fi schimbați toți în același timp, ci treptat, de la simplu la complex.

Respectând aceste reguli vom avea un câine educat și echilibrat, capabil să facă față cu succes unor situații-limită ce pot apărea în viața noastră", vă asigură Lucian Donosă, instructor canin și conducător de câini de serviciu.

Citit 2885 ori Ultima modificare Vineri, 29 Octombrie 2021 02:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.