Cum puteți salva de la moarte puii despărțiți de mamă și abandonați (II)

Cum puteți salva de la moarte puii despărțiți de mamă și abandonați (II)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum puteți salva de la moarte puii despărțiți de mamă și abandonați (I)

Bun-găsit, dragi iubitori de animale! Și astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi și informații. Așa cum am promis, cu sprijinul Anamariei Dandeș, coordonator al grupului local "Oameni de bine, pentru oameni și animale", continuăm să vă explicăm cum puteți salva de la moarte puii despărțiți de mamă și abandonați.

Aruncați pe domeniul public, în câmp sau direct în tomberon, închiși în pungi de plastic, de cele mai multe ori puii sfârșesc în chinuri. Dar găsiți de oameni adevărați, ei pot supraviețui. În cazul în care nu găsiți o femelă cu lactație, care să accepte să-i hrănească și îngrijească, nu vă rămâne decât să vă duceți la capăt rolul de salvator.

Reamintim, sugarii au nevoie de lapte la fiecare 3-4 ore. Recomandările sunt ca laptele să fie anume pentru specia din care fac parte, ideal formula cu colostru. Laptele special furnizează substanțele nutritive necesare pentru dezvoltarea puilor de câine sau pisică, îmbunătățind dezvoltarea cerebrală și vizuală.

Pentru administrarea laptelui se folosesc biberoane exact ca acelea pentru copii, în magazinele pet shop găsindu-se variate modele de tetine, acestea putând fi adaptate vârstei puilor, dimensiunii și nevoilor acestora. Laptele trebuie să fie preparat cu apă călduță (maximum 40 grade), în niciun caz rece, dar nici fierbinte, fiind importantă respectarea rețetei specificate pe tipul laptelui folosit. Laptele nu trebuie diluat și nici mai concentrat decât e menționat pe ambalaj. Numărul dozelor și cantitatea zilnică de lapte variază în funcție de vârstă și greutatea fiecărui pui sugar.

"Personal, nu am avut experiențe cu alt fel de lapte decât cel special destinat consumului puilor de câine sau de pisică. Circulă, în unele grupuri de iubitori de animale, o rețetă înlocuitoare a formulei speciale, pe bază de lapte de vacă, miere și gălbenuș de ou. Părerile sunt împărțite: au fost semnalate cazuri în care puii au înregistrat un regres, au pierdut în greutate, au început să vomite sau să plângă des, semn al disconfortului, al durerilor abdominale.

Dezechilibrul intestinal puternic poate provoca scaune moi, dese, apoase, abundente, care generează deshidratare, uneori fără posibilitatea de redresare, puii putând muri. În același timp, există salvatori care susțin că au ajutat multiple generații de pui cu această alternativă ușor de procurat și mai accesibilă ca preț", spune Anamaria Dandeș.

Este esențial să știți că, în primele zile de viață, puii trebuie stimulați pentru a-și face nevoile, iar noi, oamenii, putem face acest lucru cu ajutorul unei dischete de bumbac, îmbibate cu apă călduță, cu care să masăm ușor burtica și organele genitale. "Imităm" astfel rolul și acțiunile mamei, iar puii se relaxează și acționează în consecință, organismul îndeplinindu-și, astfel, funcțiile. "Îi îndemn pe toți cei care identifică pui abandonați să se implice, să nu treacă nepăsători, să iasă din zona de confort și să prețuiască viața, în oricare formă a sa. Nu este o sarcină ușoară, dar în niciun caz imposibilă. Două, trei săptămâni trec ca gândul, important este să facem un efort și să îi ajutăm și protejăm în perioada în care nu se pot hrăni singuri, când sunt absolut dependenți de laptele dătător de viață", face apel Anamaria Dandeș.

Citit 2219 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2022 14:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.