Cum poți reduce nivelul colesterolului din sânge

Cum poți reduce nivelul colesterolului din sânge
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Colesterolul este o substanță care face parte din grupul lipidelor (grăsimilor). Împreună cu trigliceridele, colesterolul este necesar pentru buna funcționare a celulelor, în fabricarea sărurilor biliare şi a hormonilor sexuali. De aceea, colesterolul este o substanţă foarte importantă pentru buna funcţionare a organismului.

El este transportat prin sânge, în special cu ajutorul a două lipoproteine – LDL – cunoscut şi drept colesterolul rău, care se depune pe artere - şi HDL – colesterolul bun, pentru că se opune aterosclerozei. Circa 20-25 la sută din colesterol provine din alimentaţie, în special din grăsimile alimentare de origine animală. Restul este produs de propriul ficat. Chiar dacă foarte puţin din colesterol are surse exogene (provine din alimentaţie - n.r.), alimentaţia sănătoasă are întotdeauna un efect benefic asupra colesterolului, potrivit "Abecedarului de nutriţie", coordonat de prof. dr Nicolae Hâncu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice, citat de adevarul.ro.

Nivelul normal de colesterol total a fost stabilit de specialişti la valori cuprinse între 150 şi 200 de miligrame/decilitru, niveluri mai mari fiind responsabile de apariţia aterosclerozei. Tot de apariţia aterosclerozei este responsabil şi ALA colesterolul, ale cărui valori normale sunt de 80-100 de miligrame/decilitru. Atunci când colesterolul total şi LDL cresc, iar HDL scade (valoarea normală a acestuia din urmă fiind mai mare de 40 de miligrame/decilitru la bărbaţi şi peste 50 de miligrame/decilitru, la femei), creşte riscul de boli cardiovasculare.

Uleiurile vegetale nu au colesterol

Armele care reduc nivelul colesterolului sunt alimentația sănătoasă, exercițiul fizic, renunțarea la fumat şi medicamentele. Reducând cantitatea de grăsimi provenite din alimentație, ajutăm organismul să aibă un colesterol normal. Astfel, gălbenușul de ou, preparatele pe bază de creier, ficatul, carnea de porc, untul, smântâna, fructele de mare, brânzeturile grase şi mezelurile se numără printre alimentele care ar trebui ocolite sau mâncate în cantități mai mici, dacă vrem să avem un colesterol în limitele valorilor normale.

În plus, trebuie să renunţăm la dulciuri, prăjituri şi creme. Ce mai trebuie să ştim este că uleiurile vegetale nu conţin colesterol. Folosind ulei de floarea-soarelui sau de măsline putem creşte colesterolul bun din organism. Zece grame de alcool pe zi cresc şi ele colesterolul bun – HDL. La acest regim trebui să adăugăm o jumătate de oră sau chiar o oră pe zi de exerciţii fizice sau de mers pe jos şi să renunţăm la fumat.

 

Citit 1717 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 Ianuarie 2023 14:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.