Școala iubitorilor de animale. Cum alegem jucăriile pentru câini și pisici

Școala iubitorilor de animale. Cum alegem jucăriile pentru câini și pisici
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Jocul este parte din viața animalului tău de companie, fiind esențial în stabilirea unei relații de încredere cu acesta, dar și pentru stimularea minții ori a mișcării, inclusiv pentru dezvoltarea abilităților sociale, creșterea efortului fizic, precum și pentru buna sa dispoziție. În general, jucăriile nu sunt un moft pentru animalele de companie, ci o necesitate, deoarece ajută la prevenirea dezvoltării unor probleme de comportament.

Pisicile au un apetit sporit pentru joacă. Sunt foarte puține pisici care refuză să se joace cu diverse obiecte găsite în casă, cu alte pisici sau cu un simplu ghemotoc de hârtie. Prin joacă, puii de pisică se antrenează fizic și încep să învețe primele deprinderi de prădător. Chiar dacă o pisică este născută și crescută în casă, tot animal de pradă este și nu va refuza niciodată să atace o pasăre de dimensiuni mici, un șoarece sau chiar o insectă. Pisoii învață să se cațere pe diverse obiecte, să pândească, să facă o ambuscadă, să se camufleze, să-și folosească ghearele, dinții și să evite pericolele. 

Fiți atent la pisica dvs. înainte de a cumpăra jucării scumpe, fiindcă puteți avea surpriza să prefere un ambalaj de la o bomboană sau o cutie goală de carton unei jucării scumpe. Majoritatea pisicilor nu vor refuza însă complexele de joacă, mai ales cele înalte pe care se pot cățăra și care au suprafețe de sisal pentru a-și ascuți ghearele. Dacă însă complexul are și una sau două cutii în care se pot ascunde, ați câștigat. În cazul în care nu aveți loc pentru complexul de joacă, dar aveți un perete liber, puteți instala acolo ansambluri de joacă. Asigurați-vă că sunt bine prinse în perete și suportă greutatea pisicii. 

Câinii pun dinții pe orice!

Față de pisici, care sunt mai pretențioase, câinii sunt dispuși să se joace cu orice ajunge în lăbuțele lor. Trebuie să fim foarte atenți cum se joacă prietenii noştri patrupezi și mai ales cu ce, pentru a evita situații în care se pot răni. Ca să nu mai spunem în ce fel ne vom găsi obiectele preferate, dacă nu avem grijă să le ferim din calea câinelui, mai ales în perioada cât este pui și când își schimbă dinții de lapte cu cei permanenți. 

O jucărie nu ar trebui să fie atât de mică încât câinele să o poată înghiți ori să se înece cu ea. În funcție de preferințele cățelului, alegeți jucării de mestecat din materiale durabile, jucării de transportat din materiale ușoare și jucării pentru îngropat în pământ, din materiale naturale. 

Pentru mestecat sau ros sunt recomandate jucăriile din cauciuc natural. Ronțăitul mâncării nu îi satisface în totalitate această nevoie instinctivă, de aceea are nevoie de jucării de ronțăit rezistente, care însă nu trebuie să fie nici prea dure, dar nici prea moi.

De asemenea, când alegem jucăriile, trebuie să ținem cont de vârsta câinelui nostru. De exemplu, anumite jucării de ronțăit sunt special concepute pentru puii cărora le cresc primii dinți, în timp ce alte jucării sunt indicate doar pentru câinii adulți, ai căror dinți sunt mai puternici.

Jucăriile nu trebuie să aibă piese mici cu care câinele s-ar putea îneca și nici să conțină materiale periculoase pentru sănătatea patrupedului. De asemenea, nu uitați să înlocuiți jucăriile uzate sau stricate și în niciun caz nu îi dați câinelui jucării destinate copiilor, care pot fi nocive pentru patruped.

Citit 960 ori Ultima modificare Joi, 12 Octombrie 2023 12:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.