Meditația cu boluri tibetane, sănătate prin vibrații vindecătoare

Meditația cu boluri tibetane, sănătate prin vibrații vindecătoare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Meditația cu boluri tibetane acționează prin puterea vindecătoare a sunetului, dar și prin vibrații, relatează doc.ro. Iată de ce să încerci acest tip de meditație, dar și când este contraindicată!

Meditația cu boluri tibetane este o practică tradițională, care a fost folosită de mii de ani în societățile tibetane și budiste, pentru a susține vindecarea și relaxarea. Tehnica implică utilizarea cu pricepere a bolurilor tibetane, realizate de cele mai multe ori din diferite metale, cum ar fi alama, sau din cristal, pentru a crea o experiență auditivă terapeutică.

Aceste boluri sunt special concepute pentru a produce un sunet rezonant și calmant atunci când sunt lovite de un ciocan. În timpul lovirii, ele emit tonuri armonice și vibrații care pot pătrunde adânc în corp și pot afecta sistemul energetic. Se crede că undele sonore și vibrațiile generate de aceste boluri interacționează cu centrii energetici ai corpului, cunoscuți în mod obișnuit sub numele de chakre, care sunt considerate puncte vitale în sistemul energetic subtil.

În plus, efectul calmant al sunetului și vibrațiilor poate induce o stare de relaxare profundă, reducând stresul și tensiunea din organism.

Câteva benefici pe care le are meditația cu boluri tibetane

Ajută la diminuare stresului - Câteva studii mai vechi arată că meditația cu boluri tibetane este o modalitate de inducere a relaxării și prin care se poate diminua nivelul de stres și de anxietate.

Îmbunătățește calitatea somnului - Deoarece meditația cu boluri tibetane ajută la scăderea anxietății și a tensiunii, ar putea fi utilă și în cazul în care te confrunți cu tulburări de somn. Totuși, sunt necesare studii suplimentare care să confirme acest beneficiu al meditației cu boluri tibetane.

Ar putea scădea tensiunea arterială - În cadrul unui studiu mai vechi, oamenii de știință au încercat să descoperă dacă o sesiune de relaxare, în care pacientul aude timp de 12 minute sunetele produse de boluri tibetane, are beneficii pentru sănătate. La finalul studiului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că această sesiune a ajutat la reducerea tensiunii arteriale sistolice și a frecvenței cardiace.

Diminuarea depresiei – O altă cercetare s-a axat pe identificarea beneficiilor pe care această sesiune cu boluri tibetane le are asupra stării de spirit. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că această abordare poate fi o modalitate ieftină de a ajuta la reducerea simptomelor depresiei.

Stimulează sistemul imunitar - Alți experți susțin că meditația cu boluri tibetane ar putea stimula sistemul imunitar și că ar putea produce modificări benefice ale undelor cerebrale.

Ajută la diminuarea durerii - În cadrul unei cercetări în care s-au analizat durerile cronice ale coloanei vertebrale, oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele tratate prin masajul cu boluri tibetane au experimentat o diminuare a durerii, precum și o scădere a stresului. Totuși, întrucât tratamentul cu placebo a avut aceleași efecte, cercetătorii au conchis că eficacitatea meditației cu boluri tibetane în ameliorarea durerii nu a putut fi confirmată.

Contribuie la echilibrarea și armonizarea corpului - Se crede că vibrațiile unui bol tibetan pot să producă schimbări benefice în organism prin „armonizarea” celulelor și „echilibrarea sistemului energetic al corpului”.

Există și situații în care acest tip de terapie este contraindicat. Anumite tulburări neurologice, precum epilepsia, te pot împiedica să participi la acest tip de meditație. De asemenea, în cazul în care ai fost diagnosticat cu boala Parkinson și ai un dispozitiv de stimulare a creierului profund (DBS) pentru tratarea bolii, nu ar trebui să folosești boluri tibetane. Bolurile tibetane nu trebuie plasate pe corp dacă ai un stimulator cardiac, stent coronarian, șunt cardiac etc. Înainte de a folosi aceste terapii e bine să te consulți cu un medic specialist.

Citit 1387 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Martie 2024 13:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.