Distracţie la serbare contra cultură teatrală

Distracţie la serbare contra cultură teatrală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Parţial date peste cap de interdicţiile privind gripa nouă, serbările de iarnă cu elevii se ţin lanţ săptămâna aceasta, când, oficial, Inspectoratul Şcolar Judeţean, le-a dat undă verde organizatorilor.

La câte pregătiri au făcut unele instituţii de învăţământ, probabil că serbările s-ar fi ţinut chiar şi în zilele de concediu fără plată ale cadrelor didactice.

De altfel, „serbare” este chiar impropriu spus, pentru că elevii fac adevărate spectacole, găzduite chiar de scenele teatrelor gălăţene. De ani buni, liceenii de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” îşi organizează manifestarea tradiţională de Crăciun la „Muzical” sau la „Dramatic”, în urma unei colaborări reciproc avantajoase.

Talentele liceului, descoperite şi pregătite din timp de profesori, urcă pe o scenă adevărată, iar colegii lor îşi iau în serios rolul de spectatori, umplând până la refuz chiar şi o sală de 300 de locuri.

Spectacolul din 2009 al „cuziştilor” a avut loc ieri, la sala mare a Teatrului „Fani Tardini”. Pentru cele trei ore, cât au durat pregătirile şi manifestarea propriu-zisă, şcoala ar fi trebuit să scoată din cont câteva milioane de lei vechi.

„Şi noi, dar şi alte şcoli, am găsit o modalitate de a colabora cu instituţiile culturale, avantajoasă şi pentru elevi, şi pentru actori, şi pentru şcoală”, ne-a explicat directorului Colegiului „Cuza”, Cristian Enache.

„Nu plătim chirie pentru sală, în schimb cumpărăm un spectacol al teatrului. Elevii liceului, dar şi părinţii ori prieteni de-ai lor, îşi procură bilete pentru o seară la teatru. În anii trecuţi, când Dramaticul a fost în reparaţii, am organizat spectacolele la Teatrul Muzical”.

Ca să participe la serbarea de ieri, pentru care colegii lor s-au pregătit o lună de zile, liceeni de la „Cuza” au văzut, în schimbul a 5 lei, cât costă un bilet pentru elevi, spectacolul „Falstaff”, după Shakeaspeare.

Un târg cinstit şi pentru şcoală, şi pentru teatru, dar mai ales pentru cei care, preţ de câteva ore, sunt artişti într-o sală de spectacole adevărată.

Citit 784 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.