La coadă, la vaccinare

La coadă, la vaccinare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Două centre rămân deschise în oraş pentru gălăţenii care vor să se vaccineze împotriva gripei „porcine” * Alte două, în judeţ * Ieri, în Ambulatoriul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, era coadă la uşa cabinetului de vaccinare * Cadrele medicale care refuză vaccinul nu mai au dreptul să lucreze cu bolnavii internaţi * De la începutul pandemiei, 129 de gălăţeni au contractat virusul A(H1N1), iar cinci dintre ei au decedat pe fondul îmbolnăvirii *

Cine ar fi crezut, în urmă cu câteva săptămâni, că gălăţenii vor ajunge să stea la coadă ca să se vaccineze împotriva gripei noi? Probabil că doar pesimiştii care prevedeau atunci răspândirea pe scară largă a bolii, în perioada imediat următoare.

Ei bine, dacă această campanie de vaccinare a început cu stângul, acum merge ca unsă. S-au dus vremurile în care aveam peste 30.000 de doze de vaccin şi doar câteva sute de gălăţeni care să accepte imunizarea.

Potrivit informaţiilor oferite de directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, până vineri la prânz circa 8.000 de persoane s-au prezentat la medic şi au  solicitat şi acceptat administrarea vaccinului împotriva gripei noi.

Ceea ce înseamnă că Direcţia mai are peste 20.000 de doze disponibile. În plus, „vom solicita o suplimentare a numărului de doze cu încă 10.000”, a precizat dr Boldea.

Unde vă puteţi vaccina?

„Am deschis în oraş două centre în care gălăţenii se pot vaccina. Cel din Ambulatoriul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi exista deja, diferenţa constând în faptul că acum se pot vaccina acolo nu doar cadrele medicale (cum se întâmpla până acum), ci şi ceilalţi gălăţeni”.

Cel de–al doilea centru de vaccinare este deschis la sediul Sanepidului, vizavi de Potcoava de Aur. În plus, mai avem un centru de acest fel deschis la Tecuci şi un altul la Târgu Bujor”.

„Centrele nu sunt deschise în weekend. Sfatul nostru pentru gălăţeni este să ia legătura cu medicul de familie pentru a se vaccina, pentru a nu supraaglomera aceste două centre”, a precizat directorul DJSP. 

Coadă în Ambulatoriu, la Judeţean

În ciuda faptului că am citit, în ultima perioadă, tot soiul de materiale de presă care remarcau faptul că românii se înghesuie la vaccinare, nu mică ne-a fost mirarea în momentul în care am ajuns vineri, la orele prânzului, în Ambulatoriul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Aici, în faţa sălii unde se administrau vaccinurile se formase deja o scurtă coadă – ce-i drept, de nu mai mult de 6-7 persoane.

Nu dura mult până să ajungi în bătaia acului de seringă, dar peisajul era impresionant totuşi, dacă ne gândim că în urmă cu doar câteva săptămâni cei mai mulţi dintre gălăţeni fugeau care-ncotro atunci când venea vorba despre vaccinare împotriva gripei noi.

„ Am văzut că sunt atâtea îmbolnăviri şi m-am hotărât să-l fac şi eu, ne-a spus Boscu Ionuţ, de 22 de ani, din Barcea, student la Facultatea de Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Am mai auzit şi colegi care aveau de gând să vină  să se imunizeze. N-aş putea spune neapărat că decesul actorului Toni Tecuceanu m-a influenţat, dar cu siguranţă astfel de ştiri au contat”.

„Este bine să te vaccinezi, mai ales când s-au înregistrat atât de multe cazuri şi având în vedere că intrăm în contact cu pacienţii”, ne-a spus infirmierul Maria Apostol.

Reporterii „Vieţii libere” au început imunizarea

Am intrat în sala unde se aplică vaccinurile împotriva gripei noi. Mai erau înăuntru alte câteva persoane, care îşi aşteptau rândul la imunizare.  Personalul medical însărcinat cu administrarea vaccinurilor ne-a declarat, în grabă, fără să se oprească din vaccinat, că de dimineaţă s-a lucrat la foc continuu şi că nici măcar n-au găsit câteva minute pentru un ceai sau pentru o cafea.

Şi dacă tot am ajuns până aici… printre cei care au preferat să se imunizeze şi să nu sufere de pe urma infectării cu A(H1N1) a fost şi colegul nostru, fotoreporterul Bogdan Codrescu, care a refuzat să ne declare ceva memorabil imediat după injecţie.

Oricum, alături de alţi circa 8.000 de gălăţeni, e pus la adăpost de pericolele reale reprezentate de gripa noua. Dacă doriţi să faceţi la fel, ştiţi şi unde şi cum!

Instrucţiuni de la Ministerul Sănătăţii

„Potrivit instrucţiunilor pe care le-am primit ieri de la Ministerul Sănătăţii, personalul medical care refuză vaccinul trebuie să semneze un document în acest sens. Respectivele cadre medicale nu vor mai putea lucra la patul pacientului, urmând să desfăşoare alte activităţi în perioada imediat următoare”, a declarat directorul DJSP, dr. Valentin Bodlea.

Bilanţul pandemiei

Până în acest moment, 129 de gălăţeni s-au îmbolnăvit de gripă nouă, iar 5 dintre aceştia au decedat, pe fondul îmbolnăvirilor.

Ultimul deces s-a înregistrat în cazul unui tânăr de 24 de ani din Bălăşeşti, pe data de 4 ianuarie.

DJSP a primit ultimele două confirmări de infectare cu virusul A(H1N1), vineri, în cazul a două cadre medicale.

Citit 1942 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.