Se promite „dezumflarea” programelor

Se promite „dezumflarea” programelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ministrul Daniel Funeriu speră ca Legea Educaţiei să intre în vigoare din anul şcolar 2010-2011 * În forma actuală, legea aduce învăţământ obligatoriu de 11 ani şi evaluarea elevilor din 2 în 2 ani *

Asumată de Guvern în faţa Parlamentului şi respinsă apoi de Curtea Constituţională, Legea Educaţiei Naţionale va intra din nou în dezbatere publică, în cursul acestei săptămâni.

Anunţul a fost făcut, duminică, de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care a promis că, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, elevii vor avea parte de ore cu un conţinut mai aerisit.

„Inechitatea în şcoala românească începe de la programa şcolară. Conţinutul programei este mult prea încărcat, mult prea stufos, mai ales pentru copiii de vârste mici, iar inechitatea începe tocmai acolo, fiindcă un copil cu o materie mult prea dificilă nu va reuşi să-şi facă toate temele, dacă părinţii nu se pot ocupa de el la nivelul cerut”, susţine Funeriu.

Ministrul a mai precizat că respectivul act normativ ar putea intra în vigoare până la toamnă:

„Voi supune dezbaterii publice viziunea noastră asupra noii Legi a Educaţiei. Această dezbatere va dura, aşa cum este firesc, o lună. Apoi, voi prezenta în Guvern şi în Parlament conţinutul legii care va reieşi în urma acestei dezbateri. Dacă Parlamentul se mobilizează, sper să avem o nouă Lege a Educaţiei la începutul noului an şcolar. Această lege este necesară pentru că învăţământul românesc trebuie să se modernizeze. Nu mai avem timp”.

Învăţământ obligatoriu de 11 ani

Noua lege stipulează un învăţământ obligatoriu de 11 clase, evaluarea elevilor la nivelul şcolii la finalul clasei a II-a, a VI-a şi a X-a, precum şi testările naţionale programate pentru elevii de clasa a IV-a, a VIII-a şi a XII-a.

Conform aceluiaşi act normativ, programele şcolare au fost împărţite, astfel încât doar 75 la sută din ceea ce ar fi urmat să se predea la clasă ar fi fost identic pentru toate şcolile, 25 la sută din programă urmând să fie stabilită de fiecare unitate de învăţământ în parte, în funcţie de nevoile pieţei muncii locale.

O altă prevedere se referea la descentralizarea instituţiilor de învăţământ, directorii, consiliul de administraţie şi consiliul profesoral având puteri de decizie şi responsabilităţi mult mai mari decât în prezent.

În luna octombrie 2009, Curtea Constituţională a blocat Legea Educaţiei, considerând că prevederea referitoare la incompatibilitatea dintre funcţiile politice şi cele de directori de şcoli contravine legii fundamentale a statului.

Citit 1403 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.