S-a împărţit sărăcia în învăţământ

S-a împărţit sărăcia în învăţământ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Au rămas libere posturi de învăţătoare şi educatoare * La matematică s-a luat până şi postul de la Toflea * Catedră în 3 comune *

Aşteptare încordată şi, totodată, un soi de lehamite se putea citi ieri pe feţele candidaţilor la posturile rămase în învăţământ pentru suplinire calificată. De cealaltă parte a baricadei, comisia de repartiţie, condusă de inspectoarea Tatiana Saulea, a plusat prin calm şi răbdare.

În funcţie de media pe care au obţinut-o la concurs, profesorii şi-au primit postul, au fost sfătuiţi să aleagă cea mai bună variantă, dintre cele posibile.

Paradoxal, în ciuda lefurilor mici, de la an la an locurile libere în învăţământ sunt din ce în ce mai puţine. Candidaţii sunt nevoiţi să aleagă catedre „din bucăţi”, uneori chiar şi la trei unităţi şcolare din trei localităţi diferite, aflate însă pe aceeaşi rută.

Aşa s-a întâmplat la engleză, disciplină la care n-au mai rămas libere decât câteva ore suplimentare.

La matematică, disciplină la care până anul acesta rămâneau ore şi pentru necalificaţi, s-a dat cam tot ce se putea. „Este primul an când s-a luat chiar şi postul de la Toflea. Candidaţii din alţi ani nici nu voiau să audă de acest sat, dar aveau o variantă. Acum au fost posturi mai puţine”, spune  inspectoarea Tatiana Saulea.

„Aşteptăm să plece  titularii din alte judeţe”

Mulţi candidaţi şi-au găsit anul acesta posturile din comunele natale ocupate de titulari veniţi din alte judeţe. Monica Gorovei, profesoară de matematică, a luat o catedră la Găneşti, deşi este din Roşcani. Ştie că nu are cum să facă naveta între cele două localităţi, dar speră că se va elibera postul de la Oancea: „S-a titularizat o profesoară din Râmnicu Vâlcea, care vrea să plece cu detaşare”, speră tânăra, care, după 7 ani de vechime în învăţământ, primeşte doar 800 de lei în mână, bani din care va mai trebui să achite şi transportul.

Nu este singura care aşteaptă cu sufletul la gură detaşarea titularilor din alte judeţe.

De la inspectorul general Doruleţ Resmeriţă am aflat că sunt în jur de 40 de cadre didactice din alte judeţe care solicită acum detaşarea, după ce s-au titularizat în Galaţi, ocupând posturile.

„Nu am de gând să le semnez detaşarea. Măcar un an vor sta aici”, spune „generalul”, spulberându-le ambelor tabere speranţele.

Locuri pentru educatoare şi învăţătoare

Singurele specializări unde posturile ar putea fi acoperite cu cadre didactice necalificate sunt deocamdată cele de învăţătoare şi educatoare.

„Avem 17 locuri la educatoare şi 9 la învăţătoare. Au fost refuzate de candidate, pentru că sunt în satele din nordul judeţului, unde  naveta este foarte grea”, mai spune inspectoarea Saulea.  

Citit 4472 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.