„Maşina lui Toniţă”

„Maşina lui Toniţă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De Paşti, în curtea primăriei, ca noutate de provenienţă occidentală – un autotransportator cu compactor pentru deşeuri, de 16 metri cubi.

Nu se putea trece la îmbunătăţirea gestionarii acestora fără un astfel de utilaj dotat inclusiv cu sistem tv de urmărire a fluxului tehnologic.

Finalizat, proiectul „Îmbunătăţirea gestionării deşeurilor în comuna Bălăşeşti” schimbă complet macazul, la Ciureştii Vechi, Ciureştii Noi, Bălăşeşti şi Pupezeni, în privinţa implicării autorităţii publice locale în protejarea mediului înconjurător şi implicit a sănătăţii localnicilor.

Sprijinul financiar, de la Uniunea Europeană prin  Programul PHARE 2006. Bani frumoşi: 294.588 de euro, din care 40.642 sunt contribuţia locală.

S-au turnat 12 platforme pentru depozitarea a 36 de containere metalice şi s-au mai achiziţionat un utilaj de încărcare, răsturnare şi descărcare şi 1215 europubele.

Primarul Marian Toniţă (FOTO) a jucat tare, ca şi în cazul sălii de sport ori al asfaltării şoselei ce urcă, în zig-zag, de la 9 Mai spre Săuleşti.

Aşa stând lucrurile, Consiliul Local Bălăşeşti este pus în situaţia de a înfiinţa un serviciu public de colectare a deşeurilor, ceea ce va duce şi la crearea a cinci noi locuri de muncă (comunitatea nu le poate susţine financiar pe toate cele zece înscrise în proiect). Deşeurile vor fi transportate la Tecuci.

Dacă până aici totul are culoarea roz, în continuare lucrurile se vor complica niţel.

Noul serviciul comunal se va autofinanţa, ceea ce înseamnă că „producătorii” de deşeuri vor trebui să plătească, în baza contractelor încheiate cu Consiliul Local, tot ce ţine de preluarea gunoaielor din faţa porţilor.

Pe fiecare uliţă, educaţie, conştientizarea oamenilor în raport cu noile lor răspunderi faţă de gestionarea superioară a deşeurilor. Accentul va fi pus, din start, pe selecţie – sticla la sticlă, plasticul la plastic ş.a.m.d.

Greul îl va reprezenta determinarea crescătorilor de animale  să-şi amenajeze platforme individuale pentru gunoiul de grajd, să-l poată folosi, după putrezire, ca îngrăşământ natural.

Explicaţie foto: Primarul Marian Toniţă – „Civilizaţie fără curăţenie nu se poate”

Citit 2961 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.