A OPTA MINUNE A LUMII va fi construită în satul Gara Berheci din judeţul Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

A OPTA MINUNE A LUMII va fi construită în satul Gara Berheci din judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* O investiţie de tot râsul începută de guvernarea PDL în 2011 continuă şi astăzi * Unor ţărani care n-au canalizare şi drumuri asfaltate, Guvernul le-a dat bani să-şi facă parcuri de milioane de lei ca să respire aer mai curat * În judeţ există sute de probleme de mediu, dar pentru niciuna dintre acestea Guvernul nu are bani


Gohor, una dintre cele mai sărace comune din judeţ, îşi va construi un parc de un milion de lei, pentru comunitatea din satul Gara-Berheci. Bugetul a fost aprobat încă din anul 2011, când guvernarea PDL s-a gândit să-i facă ţăranului gălăţean un cadou: parc pentru purificarea calităţii aerului din sat. În judeţul nostru s-au construit deja mai multe astfel de parcuri. Ce-i drept, sumele cheltuite au fost mai mici decât cele pe care guvernanţii se gândiseră iniţial pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din fundul curţii ţăranului gălăţean. "Iar dacă alţii şi-au făcut, eu de ce să nu fac?", se întreabă acum primarul din comuna Gohor.

Legea care-l apără pe ţăran de praf

Prin Hotărârea de Guvern 110/2011 (publicată în Monitorul Oficial Nr.122/17 februarie 2011), statul a dat, la nivel naţional, nu mai puţin de 214.548.162 lei (47.677.369 euro) pentru extinderea suprafeţelor aferente spaţiilor verzi din localităţi, inclusiv din comune şi sate. La noi, intrau în proiectul iniţial şase comune, cu un buget de 4.191.975 lei: Movileni (990.000 lei), Gohor (989.999 lei), Tuluceşti (776.107 lei), Barcea (565.835 lei), Bălăşeşti (447.932 lei) şi Piscu (422.102 lei). Deşi nimeni nu se duce, la ţară, să stea pe altă bancă decât cea din faţa porţii, am spune că, până la urmă, merită şi ţăranul un parc. Unul de câteva zeci de mii de lei, în care să poată face preşcolarii şi elevii activităţi cu clasa. E absurd, însă, să aloci milioane de lei spunându-le oamenilor că, prin amenajarea acestor parcuri, în satele lor se curăţă aerul. Aer curat şi câteva bănci, lângă iarbă verde e exact ce-i trebuie unui om care şi-a trăit toată viaţa pe câmp!

Indiferent de justificarea cu care Guvernul a trimis aceşti bani în teritoriu, unele dintre comunele care au primit bani, cum ar fi Movileni şi Barcea, şi-au făcut aceste parcuri, chiar dacă nu s-au scurs în teritoriu toţi banii pe care Guvernul Boc îi avea de dat.

Parcul din Barcea, spre exemplu, se inunda la fiecare ploaie mai abundentă. Acum, că în comuna s-a tras canalizare, ar trebui să fie şi parcul mai atractiv…

Ce se construieşte în parcul de la Gohor

Costă un milion de lei, dar nu va fi mare. Parcul va avea un loc de joacă de 380 de metri pătraţi, în care se vor amplasa: un leagăn cu două locuri şi unul cu patru locuri, două balansoare duble, două căsuţe labirint pentru copii, şapte aparate de joacă arc-trifoi. O groapă cu nisip pentru copii va ocupa şi ea 60 de metri pătraţi. Aleile cu piatră naturală se vor întinde pe 325 de metri, aleile acoperite cu pietriş pe 170 de metri, iar gazon va fi pe 3.984 de metri pătraţi. Se vor amplasa şi două toalete ecologice. Vor fi, în parc, 17 bănci şi 15 stâlpi de iluminat. Potrivit menţiunilor din caietul de sarcini, ţăranul se va bucura să vadă că şi în satul Gara Berheci se foloseşte tehnologie inovatoare, cum ar fi stâlpii cu panou foto-voltaic. Numărul de arbuşti este unul surpriză: 2.315 bucăţi!

„N-am vrut, dar dacă tot vin banii…”

L-am  întrebat pe primarul comunei Gohor, de care ţine satul Gara Berheci, cum s-a gândit că tocmai de un parc de nevoie în sărăcia din comună.

„Vă spun sincer, eu nici n-am vrut să-l facem, la început. Avem acolo trasă apă, avem şi ceva asfalt, dar oricum nevoi mai sunt. Totuşi, având în vedere că noi n-am plătit decât studiul de fezabilitate pentru acest parc - nici nu mai ştiu cât am dat, dar nu foarte mult, oricum! – am zis să-l facem. Să nu spună lumea, după aceea, că n-am vrut să fac, de-al dracului. E un proiect început de alţii. Să-l terminăm şi să mergem mai departe!”, ne-a declarat primarul comunei Gohor, Gelu Sîrghie.

Astăzi se încheie sesiune de depunere de oferte. Rămâne să vedem ce firmă va executa minunea de la Gara-Bercheci şi cum se vor bucura oamenii de noul spaţiu de agrement. Potrivit primarului Gelu Sîrghie, parcul va fi construit în preajma unei biserici din sat, ca să se creeze un soi de complex.

Banii guvernelor sunt banii noştri

Problemele de mediu sufocă judeţul Galaţi. Mult prea puţine gospodării au canalizare, iar pe alocuri nici apa curentă nu vine decât la vreo câteva zile odată, preţ de câteva ore. Avem fabrici care poluează. Avem mare nevoie să tratăm apele uzate în alt regim decât o facem acum. Vorbim despre lucruri care ţin de sănătatea noastră, a tuturora, şi pentru care guvernele din ultimii ani n-au găsit o leţcaie. Bine că sunt bani pentru a-i da ţăranului aer mai curat decât are pe câmp sau în pădure!

Citeşte şi: Ţara arde, baba se piaptănă! Milioane de euro irosite pe parcuri săteşti în judeţul Galaţi

 

Citit 4560 ori Ultima modificare Marți, 27 Ianuarie 2015 17:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.