Dărnicia Guvernului nu mai dă cu virgulă

Dărnicia Guvernului nu mai dă cu virgulă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*  S-au suplimentat fondurile pentru programul „Bani de liceu” * Vor fi trecuţi pe lista beneficiarilor şi cei peste 100 de liceeni din Galaţi care au pierdut iniţial bursa pentru că aveau venituri mai mari cu… 1 ban *

În mod aberant, deşi conform legii ar fi avut şi ei dreptul să primească „Bani de liceu”, 103 elevi din judeţul Galaţi au fost şterşi fără nicio remuşcare de pe lista beneficiarilor.

Motivul este de-a dreptul aberant. Fondurile au ajuns doar până la cei cu un venit de 149,9 lei pe membru de familie. Pentru că pe cei 103 elevi „mai bogaţi” cu un ban decât restul beneficiarilor (aveau un venit de 150 de lei pe membru de familie) guvernanţii au decis să-i radă de la porţie. Asta deşi, în mod paradoxal, în lege scrie că şi aceştia aveau tot dreptul.

Familii disperate, cu câte doi copii liceeni

De când s-au publicat listele cu beneficiarii, de mai bine de o săptămână, zile negre s-au abătut peste aceste familii. Cei mai necăjiţi au fost elevii de la liceele bune pentru care a renunţa la şcoală ar fi fost ca şi cum ar fi renunţat la propriul suflet.

Situaţii disperate am întâlnit la Liceul „Spiru Haret” din Tecuci, unde doi fraţi – Alexandru şi Bogdan Ariton au pierdut cei 180 de lei pe lună, bani care le erau mai mult decât necesari în condiţiile în care venitul întreg al familiei nu este mai mare de 600 de lei pe lună.

Profesoara responsabilă a comisiei de acordare a burselor, Camelia Tănase, de la Colegiul Economic, ne-a spus că 10 elevi de la acest liceu pierduseră astfel „Banii de liceu”. 

„Avem două surori, Aurelia şi Marcela Tudor, din Frumuşiţa, care sunt eleve foarte bune. Lucrează doar mama lor, pentru că tatăl este decedat şi mai au o soră în clasa a VIII-a. Salariul mamei este de 600 de lei pe lună. La fel se întâmplă şi cu Gabriela Manea, care mai are o soră la «Cuza», iarăşi eleve foarte bune. Le va fi foarte greu fără aceşti bani”, ne declara alaltăieri profesoara de la „Economic”.

Mintea românului cea de pe urmă

Printre cei peste 100 de liceeni şterşi iniţial de pe lista beneficierilor pentru „Bani de liceu” sunt cu siguranţă mulţi pe care familiile ar fi renunţat să-i mai trimită la studii din lipsa posibilităţilor financiare.

Cu atât mai ciudată pare decizia Guvernului, din această perspectivă, în condiţiile în care România e tara cu o rată mare de abandon şcolar, zeci de mii de elevi dispărând anual din sistemul educaţional.

Până la urmă, mai marilor ţării le-a venit la loc mintea cea de pe urmă şi dărnicia lor nu s-a mai împărţit cu virgulă.

Ieri s-a decis ca toţi elevii cu venituri până în 150 de lei să beneficieze de banii de liceu. Lucru pe care ar fi fost normal să-l facă de la început, fără să mai dea încă şi încă o dată dovadă de incompetenţă.

Citit 1285 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.