Ce n-au putut miniştrii au reuşit forumiştii: HARTA CALITĂŢII DRUMURILOR. Vezi care este situaţia în judeţul Galaţi

Ce n-au putut miniştrii au reuşit forumiştii: HARTA CALITĂŢII DRUMURILOR. Vezi care este situaţia în judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ce nici miniștrii Transporturilor și nici Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri nu au reușit, au făcut cinci tineri în aproximativ un an de zile. Pornind de la o idee a utilizatorului vancouver de pe forumul Construim România, un informatician și patru studenți la Sisteme Informatice Geografice au elaborat Harta Calității Drumurilor din România.

Gropi trimise pe mobil

Inițial, vancouver a construit o hartă a calității drumurilor în urma unor discuții lansate pe forum și informațiilor primite de la șoferi. Popularizată pe internet, harta forumiștilor a devenit punct de plecare pentru specialistul în sisteme informatice Ovidiu Csillik și patru masteranzi la GIS (Sisteme Informatice Geografice), în Timișoara. Cu date gratuite din OpenStreetMap, o aplicație mobilă în care șoferii pot posta date despre calitatea drumurilor, Csillik și ajutoarele sale au clasificat aproximativ 20.000 de sectoare de drum în patru categorii: excelente - albastru, bune - verzi, accepatbile - galben și rele, cu gropi sau neasfaltate - roșu.

Harta a suferit ultima actualizare pe 9 ianuarie acest an și constant este adusă la zi cu informații de la utilizatori. Spre deosebire de tabelele lungi, actualizate zilnic de CNADNR unde sunt semnalate doar incidentele, problemele de circulați și lucrările în derulare, harta tinerilor voluntari reflectă efectiv calitatea generală a drumului respectiv, este ușor de urmărit și face și o minmă categorisire.

Galațiul și Brăila, bântuite de galben și zgârcite la albastru

În județele Galați și Brăila, drumurile excelente sunt aproape o raritate. La noi, singurul drum „excelent” este cel național dintre Tecuci și limita județului către Bârlad, iar la vecini singurul cu albastru este DJ212, pe la Viziru, către Constanța. Brîila are marcat cu roșu doar jumătate din DN21A, scurtătura de după Însurăței către Țăndărei, în timp ce Galațiul se poate „lăuda” cu mult mai mulți kilometri nerecomandați traficului. Tot ce reprezintă drum de la Tecuci, prin Matca, pe la Valea Mărului, Corni, până la Vârlezi (DJ 251 și DJ 251G) este marcat cu roșu, ca „drum rău, cu multe gropi sau neasfaltat”. De asemenea, DN 24D, de la Vârlezi, prin Crăiești, Bursucani, Bălăbănești și până dincolo de limita județului cu Vasluiiul. Mai sunt marcate cu roșu jumătate din drumul de la Valea Mărului către Cudalbi și jumătate din DJ 242A, adică de la Cruceanu la Berești.

Chiar și drumul din comuna IC Brătianu către Garvăn, în județul Tulcea, la care se dorește racordarea viitorului tunel pe sub Dunăre, este marcat pe harta calității cu roșu. Drumurilor marcate cu galben sunt Șendreni - Hanu Conachi,  Galați - Vârlezi prin Cuca și Galați - Vărlezi prin Foltești și Târgu Bujor, Galați - Cavadinești prin Oancea, iar restul cu verde.

AICI puteţi accesa Harta Calității Drumurilor din România

Citeşte şi: PRIMĂRIA Galaţi plombează pentru HALEP/ Zece tone de asfalt pentru „cârpeală” (FOTO)

Citit 3336 ori Ultima modificare Vineri, 23 Ianuarie 2015 13:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.