Martori la miracolul naşterii - Bărbaţi care vor să fie moaşe

Martori la miracolul naşterii - Bărbaţi care vor să fie moaşe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul acesta, printre cei 40 de candidaţi admişi la Specializarea „Moaşe” a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi sunt şi trei băieţi. Unul dintre băieţi a renunţat deja, însă ceilalţi doi par mulţumiţi cu alegerea făcută.

Nu a fost prima opţiune, dar vrea să continue

„Iniţial am optat pentru specializarea de Asistenţă Medicală, dar am fost admis la Moaşe. M-am gândit că ar fi păcat să nu continui aici, deşi nu am avut până acum ocazia să asist o naştere. Nu ştiu încă dacă voi merge până la capăt cu facultatea pe aceeaşi specializare, dar îmi doresc mult să profesez în domeniul medical”, a povestit Mihai Drăgan, unul dintre cei doi studenţi rămaşi la această facultate.

Ţinem cont de părerea celor din jur, dat fiind faptul că specializarea nu e considerată una tocmai „bărbătească”? Studentul citat nu este afectat de micile răutăţi şi de ironii. „Acum sunt la cea de-a doua facultate. Prima a fost Facultatea de Teologie din Bucureşti, specializarea Restaurare pictură. Deşi nu am terminat-o, poate o voi face în viitor. În legătură cu facultatea actuală, familia şi prietenii mi-au spus că, dacă mie îmi place ceea ce învăţ aici, mă vor susţine în continuare. Nu văd de ce nu aş putea fi la fel de bun ca fiecare dintre celelalte colege ale mele, dacă îmi dau tot interesul”, a mai spus studentul.

Entuziasmul începutului

Până în prezent, specializarea „Moaşe” rămâne totuşi una dedicată în mare parte studentelor. Deşi aflată abia la început, Cristina Gherghe, prima pe lista de admitere, este sigură că-şi va păstra acelaşi entuziasm şi pe viitor. „Am terminat Liceul «Dunărea», la profil matematică-informatică. M-am gândit, însă, că medicina e ceea ce vreau să fac”, ne-a spus Cristina.

Alte studente au o vechime destul de mare în profesia de asistentă medicală şi au luat decizia de a urma facultatea tocmai pentru a deprinde şi teoretic ceea ce practica le-a arătat de-a lungul timpului. „Am 25 de ani de lucru ca asistentă medicală la Secţia de Neonatologie şi la Blocul de Naşteri. Cu toate astea, deşi am terminat o şcoală postliceală, am dorit să fac şi această facultate. Este o muncă grea, care implică foarte multă răspundere. Dar şi satisfacţiile sunt mari” ne povesteşte Dorina Militaru.

„Facultatea face diferenţa”

Dr. Costinela Georgescu, unul dintre cadrele didactice la „Moaşe” consideră că:  „Facultatea face diferenţa. Studiile de lungă durată sunt din ce în ce mai căutate de viitoarele asistente. Pe viitor, prevăd că majoritatea asistentelor sau asistenţilor vor fi absolvenţi ai specializărilor din cadrul Facultăţii de Medicină. Când vorbim despre actul medical, doctorul şi asistenta se află într-o relaţie de interdependenţă, pentru că fiecare are nevoie de sprijinul celuilalt”, ne-a spus dr. Georgescu. Deşi există de când lumea, profesia de moaşă a fost relativ recent repusă în drepturi din punct de vedere al pregătirii teoretice. Moaşa joacă un rol central în actul naşterii, atribuţiile ei continuând şi după ce bebeluşul a văzut lumina zilei. Ar fi bine dacă am găsi, în limba română, şi un echivalent masculin al cuvântului „moaşă”.

 

Citit 1764 ori Ultima modificare Marți, 25 Octombrie 2011 22:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.