Noua ofensivă împotriva cancerului de col uterin

Noua ofensivă împotriva cancerului de col uterin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Campania de vaccinare împotrivacacerului de col uterin, desfăşurată de Ministerul Sănătăţii în anii trecuţi, nu s-a bucurat de succesul scontat. Informaţiile privind eventualele efecte adverse ale vaccinului le-au făcut pe gălăţence să se gândească de mai multe ori înainte de a se imuniza. Cele mai multe au ales să nu o facă. În momentul de faţă, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Galaţi nu mai are în stoc nicio doză de vaccin. Mai multe informaţii despre acest subiect ne-a oferit directorul-executiv al DJSP, dr. Valentin Boldea.

«Am avut, per total, 10.287 de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin, din ambele tipuri, Silgard şi Cervarix. Peste o mie s-au distrus accidental, iar alte 2.400 de doze au expirat. O parte au fost trimise înapoi la Ministerul Sănătăţii», ne spune dr. Boldea.

Câte gălăţence s-au vaccinat

Până la epuizarea stocului de vaccin, potrivit datelor DJSP, aleseseră această formă de imunizare 3.573 de persoane, cu vârsta de peste 24 de ani. În cadrul campaniei de vaccinare a fetelor de vârstă şcolară, doar 293 de persoane au solicitat administrarea vaccinului.

A scăzut incidenţa?

Tot Direcţia de Sănătate ne informează că numărul de cazuri noi de cancer de col uterin luate în evidenţă de medicii oncologi gălăţeni a scăzut, în acest an. «În anul 2005, s-au înregistrat 71 de cazuri noi, la nivel de judeţ. În anii următori au fost înregistrate : 72 de cazuri (2006), 49 de cazuri (2007), 54 de cazuri (2008), 67 de cazuri (2009), 58 de cazuri (2010) şi 25 de cazuri în primele şase luni ale acestui an». Vorbim, însă, doar despre femeile care au fost la medic, s-au supus examenelor de specialitate şi au aflat că au boala.

Urmează încă o campanie de informare

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, vom desfăşura, în cursul anului viitor, o nouă campanie de informare a populaţiei cu privire la cele mai răspândite tipuri de cancer, printre care se numără cel mamar, la femei şi cel colorectal, la bărbaţi, dar şi cu privire la incidenţa cancerului de col uterin», a precizat directorul-executiv al DJSP. Ministerul Sănătăţii doreşte să desfăşoare în paralel o acţiuni de screening şi de vaccinare, susţinute de campania de informare.

 

Citit 779 ori Ultima modificare Marți, 25 Octombrie 2011 22:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.