Frig şi parfum de mere coapte

Frig şi parfum de mere coapte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Calendaristic, e toamnă târzie. Pentru aceia dintre noi care nu se împacă prea bine cu frigul, însă, e ger ca în miezul iernii, iar soarele râde la noi răutăcios, cu dinţi ascuţiţi. Unde să mai găsim, în aceste condiţii, un colţ de rai, în care să ne fie cald şi bine? Sfatul nostru este să lăsaţi uşa de la bucătărie larg deschisă şi să vă înveliţi cu un val de parfum de mere coapte care suferă crunt în cuptor, pentru desfătarea dumeavoastră culinară! Mere din belşug pentru închis în cuptor, găsiţi pe tarabele din Piaţa Centrală, la preţuri care încep de la 1,5 lei kilogramul şi cresc până la 3 lei. Vă mai trebuie, evident, un pachet de unt de nici 5 lei din care să tăiaţi bucăţi generoase pentru împănat merele condamnate la moarte prin sufocare. Neapărat, câteva prafuri de scorţişoara de 3,5 lei pachetul care, odată contopită în măr, să vă dezmierde papilele gustative. Indispensabile sunt şi nucile pe care le puteţi cumpăra cu 8 lei kilogramul. Bonus: puteţi să le spargeţi pe gresia din bucătărie şi să-i daţi de ştire şi vecinului de dedesubt că a venit vremea deserturilor de iarnă. Dacă descoperiţi prin dulap o pungă cu fructe uscate, îngrămădiţi-le în „pântecele” merelor pe cale să se coacă. După ce fructele au suferit, în căldură groznică, vreo 20 de minute, răsturnaţi peste ele un sirop de zahar caramelizat. Abia acum cu adevărat solicitantă. Poziţionaţi-vă în faţa tăvii cu mere dulci, parfumate şi aburinde şi încercaţi să vă mai gândiţi la siluetă!

Sfatul nostru este să nu stricaţi plăcerea gustului de măr copt dând pe gât pahar după pahar de apă rece. N-ar fi rău deloc să fierbeţi nişte vin de Târgu Bujor, de 5 lei litrul (se găseşte din belşug la standul specializat din Halele Vechi ale Pieţii Centrale). Cât vinul cu zahăr se încălzeşte la foc mic, feliaţi un măr şi daţi-i, drept companie, câteva felii de protocală de 4,5 lei. Câteva cuişoare şi o cantitate selectată ochio-metric de scorţişoară se călesc într-o tigaie şia poi se aruncă în vin. Şi tot în lichidul care, zice-se, ne conduce direct spre adevăr ajung şi felii de măr şi portocală. Cinci minute şi vinul e numai bun să vă alunge din minte spectrul iernii care stă să vină.

Citit 1262 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2011 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.