O zebră de râsul curcilor

O zebră de râsul curcilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Asta chiar că întrece absolut toate gogomăniile din traficul gălăţean : cea mai nouă zebră din oraş se opreşte într-o balustradă. Pietonii care doresc să traverseze strada proaspăt asfaltată de la Uzina de Apă trebuie să fie buni atleţi ca să poată escalada cel mai neaşteptat obstacol în calea trecerii de pe un trotuar pe altul.

A traversa o stradă înseamnă, potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, a trece de pe un trotuar pe celălalt, parcurgând partea carosabilă. Definiţia e valabilă nu doar în România, ci probabil în toate ţările care se bucură de existenţa străzilor peste care pietonii pot trece transversal. Doar gălăţenii care se încăpăţânează să traverseze strada Uzina de Apă vor constata cât de înguşti la minte au fost cei care au construit definiţia universală a traversării.

Pietonul aflat pe trotuarul cu Uzina de Apă al străzii ar putea fi tentat să se aventureze pe zebra proaspăt trasată, care traversează partea carosabilă. Până aici, toate bune. Va păşi domol peste câţiva metri de astfal proaspăt turnat pe stradă şi tocmai când să ajungă în siguranţă, pe trotuarul opus, hop!, o balustradă îi blochează accesul şi îl lasă în bătaia maşinilor grăbite, care circulă pe două sensuri.

Soluţii posibile

Gălăţenii mai sprinteni, pe care natura i-a dăruit cu ambele picioare, ar putea să sară peste balustradă. Cei care merg în scaun rulant s-ar putea bucura de calea specială de acces prevăzută în bordura peste care tronează balustrada şi ar putea trece nestigheriţi, cu condiţia să măsoare, aşezaţi, mai puţin de 60 de centimteri. Pentru bătrânii în baston, situaţia e fără ieşire, doar dacă nu v-a trecut prin minte posibilitatea unor salturi olimpice cu prăjina, peste balustrada frumos vopsită în alb şi roşu.

Cine a trasat trecerea?

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliţiei Rutiere, subinspectorul Aurelian Ropotan, ne-a declarat că instituţia pe care o reprezintă nu a fost consultată cu privire la trasarea zebrei. Conform Primăriei, proiectarea şi executarea lucrării s-a făcut de către firma Vega. Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ştia, ieri, despre această anomalie pe care a observat-o verificând calitatea lucrării. Ne-a asigurat că trecerea de pietoni cu probleme va fi desfiinţată şi se va amenaja o nouă trecere în apropiere. Nu putem decât să sperăm că cei care vor trasa din nou zebra vor nimeri „pauze” în balustradă, la ambele capete!

Citit 2594 ori Ultima modificare Luni, 14 Noiembrie 2011 23:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.