Lucrarea filantropică a Sfântului Spiridon, la Galaţi - Vocaţie şi continuitate
Foto: Foto: Maria Stanciu

Lucrarea filantropică a Sfântului Spiridon, la Galaţi - Vocaţie şi continuitate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În aşteptarea Sfântului Spiridon (270-348), care peste o săptămână va ajunge la Galaţi, prin Sfintele sale Moaşte, am ales să ilustrăm câte ceva despre lucrarea pe care acest prieten al lui Hristos o face de mai bine de şaptesprezece veacuri. Nu numai la Galaţi, ci în tot spaţiul creştin, fiindcă un sfânt are vocaţie universală peste tot unde veşniceşte Hristos.

Cum îşi fac simţită prezenţa Sfinţii în vieţile noastre? Prin rugăciune, prin vindecări neaşteptate şi nebănuite. La Galaţi, în parohia care-i poartă numele, prezenţa Sfântului Spiridon se face şi prin lucrarea socială consistentă de la biserica ridicată la Galaţi, în 1817.

45 de voluntari pentru 35 de copii

Aici, de trei ani, doi preoţi şi 45 de voluntari, din cadrul Centrului de zi, sunt tot atâtea mâini întinse către cei 35 de copii şi familiile lor din  Galaţi. Ei sunt beneficiarii serviciilor unui proiect european, pus pe picioare de părintele paroh Vasile Mogoş, care îl are aproape şi pe părintele Constantin Dima. Sunt copii de vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, toţi de la Şcoala nr. 16 din Galaţi. Activitatea de aici este una a vocaţiei şi a continuităţi la „prezentul continuu al lui Dumnezeu”.

Deunăzi, i-am surprins pe cei de la gimnaziu în timpul meditaţiilor la limba română şi matematică... Aici, Sfântul Spiridon pe lângă asigurarea unei mese calde pe zi se ocupă şi de pregătirea copiilor pentru şcoală. Din parteneriat nu lipsesc Primăria municipiului Galaţi şi voluntarii. Autoritatea publică locală asigură partea de hrană şi parţial pregătirea şcolară, în vreme ce meditaţiile, consilierea şi activităţile extraşcolare cu cei mici sunt în grija voluntarilor din parohie.

„Vin la şcoala de la Biserica Sfântul Spiridon de trei ani, împreună cu sora mea şi ne place că aici putem să ne pregătim temele şi să participăm şi la alte activităţi artistice”, ne-a spus Andrei, un copil în vârstă de 14 ani. „Eu am doar un an de când vin la Centrul de zi şi acest fapt m-a ajutat să fiu un pic mai organizată”, mărturisea Geanina, în vârstă de 16 ani.

De cealaltă parte, voluntarele prezente, două profesoare - care preferă să ajute un copil decât să stea la telenovele - au şi dânsele satisfacţii şi insatisfacţii. Despre bucuria de a fi voluntar într-un număr viitor.

Deocamdată, copiii aflaţi în grija Sfântului Spiridon sunt în pregătirea scenetelor pentru  hramul bisericii din 12 decembrie. Simultan, slujitorii de aici speră că vor pune în aplicare şi un proiect cu Grădiniţa de pe lângă Şcoala nr. 16 din Galaţi.

 

Citit 2533 ori Ultima modificare Vineri, 18 Noiembrie 2011 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.