Preţurile în Piaţa Centrală - Legumele, rădăcinoasele şi varza, cele mai vândute

Preţurile în Piaţa Centrală - Legumele, rădăcinoasele şi varza, cele mai vândute
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă cea mai mare parte a gospodinelor şi-au pus deja la punct proviziile pentru perioada iernii, cumpărăturile de sezon continuă încă în Piaţa Centrală. Oferta este variată, cumpărătorii având de unde alege. Singurul impediment este legat însă de lipsa banilor, aşa cum ne-au spus cei mai mulţi dintre cumpărători.

În această perioadă cel mai bine se vând produsele de post şi varza pentru pus la murat. Kilogramul de varză variază între 1,2 şi 1,7 lei, în funcţie de aspectul şi de vigoarea căpăţânilor. Ciupercile par să fie preferatele gălăţenilor, în perioada postului. Cele mai ieftine le-am găsit la 5 lei kilogramul, dar pot ajunge şi până la 11 lei. Tot aspectul şi mărimea sunt criteriile care fac diferenţa.

Salata verde, provenită din serele de la Vânători, gata spălată şi aranjată, ajunge la 1 leu kilogramul, iar dacă optăm pentru versiunea creaţă, preţul se dublează. Din nicio salată de verdeţuri nu pot lipsi ceapa verde şi ridichile. Dacă pe o legătură de ridichi dăm 1 leu, pe cea de ceapă verde o luăm cu 2 lei. Cartofii sunt din abundenţă şi, indiferent de culoare, plătim între 0,7 şi 1 leu pe kilogram. Din spusele vânzătorilor, foarte căutat este şi bostanul.

Fie că îl luăm pentru delicioasa plăcintă sau pentru alte mâncăruri, kilogramul ajunge la 2 lei. Rădăcinoasele sunt şi ele căutate. Astfel, fie că vorbim de păstârnac, ţelină sau pătrunjel, kilogramul variază între 2,5 şi 4 lei. Pentru cele la 2,5 lei, am găsit şi explicaţia: provenind direct de la producător, şi-au permis să lase foarte mult la preţ. Morcovul costă între 1,5 şi 2 lei, în timp ce un kilogram de ceapă îl putem cumpăra cu preţuri între 1,2 şi 1,5 lei. Cu ochiul ne fac şi prunele uscate, pentru care plătim 1,2 lei pe kilogram. Topul celor mai scumpe produse este ocupat de miezul de nucă, pe care îl luăm cu 25 sau cu 30 de lei, în funcţie de aspect, urmat apoi de usturoi, pentru care plătim 20 de lei pe kilogram.

Ca şi în săptămânile din urmă, fasolea şi-a păstrat preţul de 5,5 – 6,5 lei pe kilogram. Pentru doamnele ocupate sau pentru cele nedeprinse cu pregătirile de iarnă, comercianţii vin şi cu produse deja conservate. Pentru un kilogram de varză deja murată plătim între 4 şi 6 lei pe kilogram. Borcanul de castraveţi costă 8 lei, în vreme ce sfecla sau hreanul la borcan de 800 de ml costă 12 lei.

Deşi a trecut sezonul strugurilor, aceştia încă se mai găsesc pe tarabe. Vorbim de produse autohtone, din soiuri care se coc mai târziu, când dă bruma. Un kilogram de struguri româneşti costă 4,5 lei, în vreme ce strugurii din ţările calde, a căror boabe pot fi luate uşor drept măsline, ajung şi la 7 lei pe kilogram. Nu lipsesc nici merele sau perele româneşti. Pentru 1 kilogram de mere plătim între 1 leu şi 3 lei, iar pentru kilogramul de pere între 4 şi 5 lei. Dintre produsele de import, cele mai multe sunt fructe. Portocalele şi clementinele costă 3 lei kilogramul. Pentru banane dăm 4 lei pe kilogram, în vreme ce grefele costă 3,6 lei kilogramul. În privinţa legumelor, roşiile se vând cu preţuri între 4,3 şi 6 lei kilogramul, castraveţii turceşti cu 6 lei kilogramul şi ardeii graşi cu 6,5 lei.

Citit 5383 ori Ultima modificare Vineri, 25 Noiembrie 2011 23:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.