Tot ce trebuie să ştiţi despre ouăle cifrate

Tot ce trebuie să ştiţi despre ouăle cifrate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Patru cifre folosite la marcarea calităţii ouălor *  Un ou ecologic costă aproape 1,2 lei, în condiţiile în care unul marcat cu cifra 3, produs de găini  crescute în baterii, poate fi cumpărat cu 50 de bani * Protecţia Consumatorului nu a verificat încă dacă nu cumva comercianţii îşi păcălesc clienţii, prin aplicarea de ştampile false pe coaja ouălor 

Ouăle marcate cu cifra 3 pot fi puse în vânzare în continuare, numai dacă provin de la găini care trăiesc în baterii (cuşti – n.r.) îmbunătăţite, informează Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Măsura a fost luată în conformitate cu cerinţele europene în domeniu. Normele Uniunii prevăd, de asemenea, că ouăle găinilor care încă mai trăiesc în cuşti neîmbunătăţite pot fi folosite doar pentru prelucrare industrială.

Cum citim informaţiile de pe coaja oului?

Pe coaja fiecărui ou scos la comercializare trebuie să existe o ştampilă care conţine următoarele date: modul de creştere a  găinii care a produs oul, ţara de provenienţă a mărfii, judeţul în care se află ferma agricolă producătoare şi codul acesteia de identificare, format din trei cifre.

Spre exemplu, o ştampilă de tipul 3ROAG231 indică faptul că: oul este produs de o găină care trăieşte în cuşcă, iar producătorul este român, din judeţul Argeş şi are codul de identificare 231.

Cifra 0 ştanţată pe coajă marchează doar ouăle ecologice, produse de găini crescute în aer liber şi care au la dispoziţie o zonă suficient de mare de mişcare. Furajele cu care sunt hrănite acestea trebuie să fie tot  ecologice, netratate cu pesticide sau fertilizatori. Ouăle marcate cu cifra 1 au fost produse de găini care trăiesc ca orice alte zburătoare de curte dintr-o gospodărie de ţară, cu diferenţa că acestea nu sunt hrănite doar cu furaje certificate ecologic. Cifra 2 este inscripţionată pe coaja ouălor găinilor crescute în hale amenajate pe sol, iar cifra 3 indică faptul că găinile care le-au produs trăiesc în cuşti „îmbunătăţite”.

Care sunt preţurile

Cele mai des întâlnite ouă pe rafturile supermarketurilor şi hipermarketurilor din Galaţi sunt cele marcate cu cifra 3. Preţurile acestora variază în funcţie de firma producătoare şi de politica magazinului. Am găsit cartoane cu 30 de ouă marcate cu cifra 3 la preţul de 13,99 lei. Se găsesc destul de uşor şi ouă marcate cu cifra 2, adică produse de găini crescute în ferme agricole amenajate pe sol. Am găsit cutii cu 10 ouă marcate cu cifra 2 care costau 8,01 lei şi cutii cu şase ouă care nu depăşeau preţul de 4,99 lei. 

În Billa am găsit şi ouă ecologice. O cutie cu 10 bucăţi se vindea cu 11,99 lei. Preţul unui ou ecologic poate fi, deci, de aproape trei ori mai mare decât al unuia produs în cuşcă. 

Nu am găsit nicăieri ouă marcate cu cifra 1. Există surse care susţin că aceste ouă nu se găsesc în comerţul organizat. Ele sunt puse în vânzare doar de către micii producători, în pieţe. Evident, aceste ouă nu sunt ştampilate.

Ce înseamnă cuşti îmbunătăţite?

Potrivit directorului de la Condor SA Matca, Ion Gavrilă, cuştile îmbunătăţite îi permit găinii să trăiască în condiţii mai bune. Zburătoarea are, printre altele,  un cuibar, spaţiu mai mult pentru mişcare şi un cablu pe care să îşi ascută ghearele. Condor Matca a investit în ultimii ani circa 2 milioane de euro pentru modernizare cuştilor şi produce acum în jur de 110.000 de ouă pe zi. 

De la Buceşti, Fănel Bogos, reprezentantul pe Galaţi al Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, patronul unei ferme unde se produc atât ouă de găini crescute în hale (cifra 2) cât şi ouă de la găinile din bateriile îmbunătăţite susţine că în România s-a făcut  campanie cu mult înainte să intre în vigoare prevederile Uniunii: „DSV a făcut campanie, iar noi am făcut cu toţii investiţii pentru îmbunătăţirea cuştilor. Acum găinile au loc de plimbare, au stinghii pe  care să se suie, loc unde să li se taie unghiile. Nu mai  există nicio fermă în judeţul nostru care să nu fi îmbunătăţit condiţiile din cuşti. Nici în România nu se produc astfel de ouă. Cumpărătorii trebuie să fie atenţi la cele aduse din Polonia şi Cehia, acestea fiind singurele ţări unde nu se respectă condiţiile impuse de UE”, susţine Fănel Bogos.  

„Nu avem producători cu baterii nemodernizate!”

Reprezentantul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, Carmen Stroie, ne-a declarat că în Galaţi nu mai există ferme producătoare de ouă care să nu-şi fi modificat bateriile, în conformitate cu cerinţele europene.

Ce ar putea verifica Protecţia Consumatorului?

Comisarul Aurel Panfile, de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC), ne-a spus că, momentan, nu au făcut controale la societăţile care comercializează ouă: „Este posibil să primim o tematică din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi să verificăm marcajul ouălor oferite spre vânzare. Situaţia în care noi trebuie să intervenim este înlocuirea cifrei 3 de pe ouă, cu cifrele 1 sau 2. Acest lucru constituie o abatere şi sunt aplicate sancţiuni”.

Citit 10787 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Ianuarie 2012 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.