O mână întinsă pentru 70 de copii
Foto: Foto: M. Stanciu

O mână întinsă pentru 70 de copii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Parteneriat între Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Primăria Galaţi * 70 de copii de la Centrul de zi „Speranţa” - din cadrul Aşezământului Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Galaţi - au o viaţă mai senină şi mai liniştită din grija Sfinţilor, a Bisericii locale şi a comunităţii. Cum s-a născut acest centru care a devenit mâna întinsă a Bisericii către cele mai curate şi mai nevinovate făpturi - copiii?...

30 de asistate în regim de rezidenţiat

„Punerea în mişcare a proiectului ˝Speranţa˝ a avut ca punct de plecare experienţa din cadrul aşezământului Arhiepiscopiei Dunării de Jos care datează din anul 2000 şi fiinţează în regim de rezidenţiat pentru 30 de asistate. Sunt fete provenite din satele judeţului Galaţi care au avut neşansa să se nască în familii sărace. Începutul Centrului ˝Speranţa˝ a pornit de la experienţa pe care am dobândit-o în cadrul întâlnirilor pe care le făceam cu beneficiarii centrelor de plasament din Galaţi. Aceste activităţi ne-au arătat că e nevoie să facem mai mult pentru cei mici, care sunt speranţa noastră”, ne spunea părintele Cristian Podaşcă, directorul Aşezământului „Sfântul Vasile cel Mare” din Galaţi. Centrul de zi „Speranţa” este un parteneriat al Arhiepiscopiei „Dunării de Jos” şi al Primăriei şi Consiliului local Galaţi, iar începutul s-a făcut cu fonduri europene, cu sprijinul Administraţiei municipale şi al Bisericii locale. Încă de la început proiectul a beneficiat de grija şi binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Începutul

S-a început cu o grupă care întâi a numărat 10, apoi 12 copii, apoi 30 de copii, pentru ca în urmă cu mai bine de doi ani să se fiinţeze cu 60 de copii; astăzi sunt 70 de asistaţi. Sunt copii proveniţi - în special - din familii nevoiaşe, monoparentale sau cu părinţi plecaţi în cele străinătăţi şi care au uitat de proprii copii. „Unii dintre micii noştri asistaţi sunt încredinţaţi bunicilor sau unor rude care i-au luat în plasamanent”, adaugă Luminiţa Miron, asistent social al aşezământului. Cu trei ani în urmă, când i-am întâlnit pentru întâia dată pe unii dintre copii de la Centrul „Speranţa”, am văzut multe chipuri înnegurate, am văzut oameni mici cu griji mari. După trei ani de convieţuire şi de comuniune în Casa mare a Sfinţilor Vasile cel Mare şi a Cuvioasei Parascheva, feţele copiilor au căpătat acea strălucire şi lumină care porneşte din interior”. „Eu vin aici de doi ani şi cel mai mult îmi place că am cu cine să-mi fac temele şi că ne întâlnim cu toţii la masa mare a Sfântului Vasile”, ne povestea Andrei R., elev la Şcoala nr. 19 „Ludovic Cosma” din Galaţi. Andrei, în vârstă de 11 ani, este unul dintre cei 70 de asistaţi care a avut şansa să găsească o mână întinsă nu de la cei care i-au dat viaţă, ci de la rudele lui şi de la slujitorii Bisericii. Dincolo de poveste, fiecare copil de la Centrul „Speranţa” este o carte deschisă, este un suflet care trebuie salvat. Cine sunt dascălii-pedagogi care le-au preluat din griji, care le oblojesc rănile adânci şi îi ajută să meargă cu nădejde mai departe pe drumul anevoios al vieţii, veţi afla într-un număr viitor. 


 

Cei care doresc să dea o mână de ajutor micilor asistaţi de la Centrul „Speranţa”, pot dirija cei 2 la sută din impozitul pe salarii către Asociaţia Filantropică  „Sfântul Vasile cel Mare”. Reţineţi codul de identificare fiscală nr. 11834770 şi contul bancar (IBAN) RO92RNCB0141032882640001, deschis la Banca Comercială Română.


 

Citit 2602 ori Ultima modificare Joi, 19 Ianuarie 2012 23:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.