O maternitate dă în judecată ministerul pentru o clasificare mai bună

O maternitate dă în judecată ministerul pentru o clasificare mai bună
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Clasificarea spitalelor realizată de Ministerul Sănătăţii până la data de 1 iunie a anului trecut le-a creat probleme financiare unora dintre spitalele gălăţene. Astfel, potrivit unui raport realizat de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP), la solicitarea Prefecturii judeţului, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Buna Vestire” (Maternitatea de pe Chicuş) înregistra, la începutul anului, datorii de peste 450.000 de lei către furnizorii de medicamente şi materiale sanitare. Spitalul a informat DJSP că aceste datorii „nu au putut fi achitate întrucât serviciile decontate de Casa Judeţeană de Asigurări (CJAS) Galaţi nu au permis nici măcar plata integrală a drepturilor salariale”.

Contactată telefonic în cursul zilei de ieri, directoarea financiar – contabilă de la „Buna Vestire”, Paula Damian ne-a informat că, totuşi, drepturile salariale le-au fost achitate salariaţilor, dar că nu s-au acordat bonurile de masă, cu toate că angajaţii aveau dreptul să le primească, potrivit contractului.

Conducerea cere o clasificare favorabilă

În prezent, conform managerului dr. Ana Maria Hărăbor, spitalul se află în litigiu cu Ministerul Sănătăţii, căruia îi solicită modificarea clasificării în vederea îmbunătăţirii finanţării. „În condiţiile actuale, nu putem contracta prin intermediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi decât cel mult 67 la sută dintre fondurile pe care le poate accesa un spital cu clasificare maximă. Din acest motiv, solicităm Ministerului Sănătăţii o nouă clasificare, în urma căreia spitalul să primească gradul II sau III”, a precizat Paula Damian.

Potrivit aceleiaşi surse, în cursul anului trecut spitalul a rezolvat 4.059 de cazuri medicale pentru care a primit din partea CJAS 6.592.076 lei. În luna ianuarie a acestui an, spitalul a rezolvat 358 de cazuri, în condiţiile în care media lunară este de 329 de cazuri. Paula Damian a mai precizat că spitalul trebuie să asigure naşterea în bune condiţii şi pentru mamele care nu au buletin de identitate şi pentru care CJAS nu poate plăti. „Utilităţile ne sunt plătite de Primărie. Din banii de la CJAS trebuie să asigurăm desfăşurarea actului medical şi plata salariilor. Fiind spital cu o singură specialitate, nu desfăşurăm activităţi medicale multiple, care să ne permită un contract mai mare şi posibilitatea de câştiga bani din mai multe direcţii.

Singurii care nu îşi primesc salariile din contractul cu CJAS sunt cei cinci angajaţi ai compartimentului de planning familial, care sunt plătiţi de la bugetul de stat”, mai declară directorul financiar-contabil al Spitalului „Buna Vestire”. În aceste condiţii, singura soluţie pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare a spitalului pare să fie încadrarea sa într-un grad mai înalt de competenţă – o procedură nu tocmai uşor de demarat.

Citit 1536 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.