Nicio speranţă pentru reabilitarea fostului Centru de Transfuzii
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Nicio speranţă pentru reabilitarea fostului Centru de Transfuzii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nici Consiliul Local, nici Consiliul Judeţean nu au soluţii pentru fostul Centru de Transfuzii * În loc de dispensar TBC, imobilul e toaletă publică şi adăpost pentru oamenii străzii * Situaţia nu se va rezolva prea curând *

Au trecut deja ani buni de când clădirea în care a funcţionat fostul Centru de Transfuzii din Ţiglina I a ajuns în paragină. Din păcate, pe măsură ce trece timpul, se împuţinează speranţele că în respectivul imobil se va investi suficient, încât să poată fi transformat în dispensar TBC, aşa cum stabilise Ministerul Sănătăţii, înainte de a-l ceda Consiliului Local (CL). Pe de o parte, Primăria susţine că, în 2010, Consiliul Judeţului (CJ) şi-a exprimat intenţia de a prelua clădirea, dar că ulterior s-a răzgândit. CJ că nu şi-ar fi schimbat intenţiile de preluare. Cum niciuna dintre cele două instituţii nu se grăbeşte să finanţeze reabillitarea, imobilul devenit focar de infecţie şi adăpost pentru oamenii străzii se degradează văzând cu ochii.

Dispensar TBC sau toaletă publică?

Fostul Centru de Transfuzii e în prezent focar de infecţie. Geamurile au fost sparte, iar ramele de lemn puse pe foc, în unele dintre încăperi. Clădirea e folosită frecvent ca toaletă publică. În plus, cele câteva pilote aruncate pe gresie, la parter, indică faptul că oamenii străzii se adăpostesc aici. Am petrecut, ieri, câteva minute în spaţiul mare, util, dar murdar şi periculos pentru copiii din zonă care ies joacă şi care s-ar putea îmbolnăvi petrecând timp în clădire.


 

 


 

În 2012 nu se va face nimic

Clădirea fostului Centru de Transfuzii din Galaţi a ajuns, în anul 2008, din proprietatea Ministerului Sănătăţii în cea a CL Galaţi. „Destinaţia spaţiului e pentru un dispensar TBC şi nu putem schimba acest lucru. În 2010, CJ şi-a manifestat, prin Hotărârea nr. 558 din 22 decembrie, intenţia de a prelua clădirea care ţine, ca domeniu de activitate, de Spitalul de Pneumoftiziologie, aflat tot în administrarea CJ. Văzând starea imobilului, CJ nu a mai dorit preluarea. CL nu poate investi, în acest an, într-un proiect de reabilitare a spaţiului, pentru că, prin legea bugetului de stat pe 2012, nu se pot demara investiţii noi. Se pot doar continua cele începute în anii precedenţi”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole.

Sursa citată a mai declarat că la nivelul Primăriei există un studiu de fezabilitate, realizat în 2009, potrivit căruia reabilitarea clădirii ar costa 4.036.570 lei.

În replică, purtătorul de cuvânt al CJ, Daniel Mihalaşcu, a declarat: „Din punct de vedere legal, CJ ar fi trebui să revoce hotărârea 558 din 22 decembrie, dacă s-ar fi răzgândit cu privire la preluare. Această hotărâre nu a fost revocată”. Chiar dacă preluarea s-ar realiza în 2012, CJ ar fi trebui să îşi prevadă o filă de buget cu investiţii în sediul fostului Centru de Transfuzii pentru a putea demara lucrări în 2012. În concluzie, nimeni nu va investi în acest an în refacerea clădirii de care oraşul are nevoie, dar pe care nicio autoritate nu o reabilitează. După modul în care autorităţile locale îşi aruncă pisica una în curtea celeilate, nimeni nu garantează că finanţările vor veni măcar în următorul an.

„Avem nevoie de spaţiu!”

„Am avut două dispensare TBC – unul în strada Culturii, la nr. 7, care a fost retrocedat de Primărie. Al doilea era în zona Francezi, dar, din pricina faptului că respectiva clădire se tasa şi punea în pericol personalul şi pacienţii, am evacuat-o. Acum am comasat ambele dispensare într-o clădire mai veche din curtea spitalului de Pneumoftiziologie. Funcţionând în acest regim, dispensarele nu reuşesc asigure acoperire teritorială. Clădirea fostului centru de transfuzii se pretează comasării celor două dispensare”, a precizat dr. Monica Necula, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Galaţi.

Citit 2353 ori Ultima modificare Joi, 05 Aprilie 2012 23:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.