Casele mortuare, credinţă şi civilizaţie

Casele mortuare, credinţă şi civilizaţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cât de pregătită este comunitatea gălăţeană pentru a veni în preîntâmpinarea unor aspecte legate de privegherea şi înmormântarea celor morţi? * La Galaţi există 12 capele mortuare (fără cele în construcţie) care ţin de biserici, plus una care aparţine Primăriei Galaţi, la Cimitirul „Sfântul Lazăr" *

Cea mai mare casă mortuară din municipiul Galaţi este cea de la Cimitirul Sf. Lazăr, cu cinci locuri. A fost inaugurată în noiembrie 1997 şi ţine de SC Gospodărire Urbană Galaţi din cadrul Primăriei. „Este un edificiu pus la dispoziţia celor ce se confruntă cu moartea, eveniment care face parte din viaţa noastră. Casa mortuară are cinci camere şi asigură aer condiţionat, lumină, apă. A şasea cameră este amenajată pentru susţinerea serviciilor religioase, necesitatea ei simţindu-se cu ocazia slujbei înmormântării”, spune Eduard Grosu, director Gospodărire Urbană.

42 lei pentru 24 de ore

Potrivit hotărârii Consiliului Local Galaţi, serviciile cu depunerea mortului costă 42 de lei pentru 24 de ore şi includ utilităţi administrative. ”Pentru a beneficia de serviciile noastre, rudele celui decedat trebuie să aibă certificatul de deces şi actul de îmbălsămare. Cât priveşte partea de servicii religioase, ele sunt asigurate fie de preotul de la Biserica „Sfinţii Brâncoveni”, fie de alt preot la care apelează rudele răposatului. A şasea cameră a casei mortuare a fost amenajată ca o capelă, pentru săvârşirea slujbei de înmormântare, în ideea de a nu-l transporta pe cel decedat dintr-un loc în altul”, a adăugat interlocutorul.

Ce destinaţie au fondurile? „De regulă sunt folosite pentru cheltuielile de întreţinere. Anul acesta, vom realiza o acţiune de igienizare şi modernizare, pentru care am cerut o suplimentare de fonduri”, spune Eduard Grosu.

Cât priveşte Casa Mortuară din Ţiglina II (lângă blocul M2), ea s-a desfiinţat.

Servicii complete la Biserică...

Una dintre cele 12 capele mortuare este la Biserica "Sfântul Spiridon" din Galaţi. „Construcţia a început în 2008. Am considerat că într-un oraş ca Galaţiul, un aşezământ mortuar este necesar, fiind o dovadă de civilizaţie şi de bună înţelepciune că suntem trecători pe pământ”, ne-a spus pr. paroh Vasile Mogoş.

Primăria a pus umărul

Ce surse financiare au fost folosite pentru a duce la bun sfârşit proiectul? „Iniţial, ne-am bazat pe bănuţii enoriaşilor, dar am primit şi sprijinul Autorităţii municipiului Galaţi, care ne-a alocat 80.000 lei în 2009 şi 30.000 lei în anul 2011”, a adăugat interlocutorul. În 2011, a fost terminată construcţia, acum prioritatea fiind pictura.

Cazurile sociale - contribuţia enoriaşilor

„Simultan, pot fi depuse la capela noastră trei, chiar patru decedaţi, iar serviciile costă în funcţie de timpul cât mortul este depus la noi”, spune părintele Mogoş. Aici, serviciul funerar pentru trei zile şi două nopţi costă 150 lei; pentru o zi este de 50 lei, iar jumătate de zi - 25 lei. Pentru orice sumă se eliberează chitanţă. „Avem şi cazuri sociale şi, de comun acord cu membrii Consiliului parohial, înregistrăm situaţia în registrul nostru de evidenţă şi susţinem cheltuielile din bănuţul văduvei şi al săracului. Sub aspectul serviciilor religioase, rânduiala de înmormântare - săvârşirea „stâlpilor” (sau a cinei) şi slujba înmormântării se fac potrivit rânduielii Bisericii Ortodoxe”, a spus părintele Vasile Mogoş.

Redistribuirea fondurilor

Cât priveşte destinaţia banilor încasaţi din servicii funerare, ei sunt dirijaţi pentru buna întreţinere a casei; asigurarea apei, electricităţii, aerului condiţionat...

În acest an, eforturile vor fi îndreptate pentru realizarea picturii casei mortuare. Sunt de îmbrăcat în „haină bizantină” 250 de metri pătraţi, care costă acum aproximativ 70.000 lei.

Citit 6492 ori Ultima modificare Vineri, 04 Mai 2012 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.