Campanie VL: Pietoni în oraşul fără trotuare - Oameni fugăriţi de maşini
Foto: Foto: Iuliana Chitic

Campanie VL: Pietoni în oraşul fără trotuare - Oameni fugăriţi de maşini
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cadrul campaniei „Pietoni în oraşul fără trotuare” prezentăm astăzi situaţia cartierului I.C. Frimu şi a zonelor din imediata vecinătate, General şi Maşniţă, toate confruntându-se cu probleme serioase.

Pietonii cedează trecerea şoferilor

În I. C. Frimu, conglomerate de maşini stau ţanţoşe parcate între blocuri, pe trotuar, în vreme ce pietonii circulă fugăriţi pe carosabil, printre alte maşini aflate în mers. Iar asta e imaginea de ansamblu a întregului cartier. Pentru a ajunge la Şcoala Nr.12, copiii, indiferent din ce parte a cartierului ar veni, întâmpină aceleaşi probleme: trotuare ocupate în proporţie de 80 la sută de maşini, gropi şi bucăţi desprinse din asfalt, praf şi mizerie. „Ducem şi aducem copiii de mânuţă, zilnic, pentru că ne e teamă să-i lăsăm singuri printre maşini”, se plânge o mămică. Situaţia trotuarului de pe Basarabiei, din dreptul gardului Cimitirului Eternitatea, este de-a dreptul ciudată. Mai bine de jumătate din suprafaţa acestuia este ocupată de pista destinată bicicliştilor, restul revenind în egală măsură pietonilor şi stâlpilor de iluminat. Ciudăţenia vine din faptul că la un moment dat trotuarul se termină brusc şi varsă pietonii fix în stradă. „Numai la noi există aşa ceva, măcar bine că au făcut trecere şi traversăm pe partea cealaltă, dar e îngust şi acolo”, explică un trecător. O stradă mai încolo, pe Tecuci, în dreptul parcului Icor, oamenii abia dacă mai pot merge pe trotuarele rupte şi învechite pe care stau cocoţate din loc în loc maşinile celor aflaţi în tranzit.

Nepăsare generală

În capătul străzii Combinatului, în zona de unde pleacă microbuzele, cursele şi convenţiile, oamenii aşteaptă în stradă, iar pe puţinul spaţiu pe care ar putea să se strecoare, pe lângă gardul Transurb, stau parcate în voie microbuzele care merg spre Pechea. În spatele fostului magazin General, pe strada Tineretului, maşinile sunt parcă aruncate, care încotro, pe trotuarul surpat pe alocuri, printre gunoaie şi canalizări fără capac. În gardul Şcolii Nr. 41, pe trotuarul aferent, stau de când lumea două tomberoane care lasă să curgă uneori gunoaiele în calea elevilor. „E incredibil cum încap toate pe trotuar, mai puţin pietonii”, exclamă Andreea Drăghici, locatară pe strada Energiei. Cum ieşi dintre blocuri, traversezi intersecţia şi ajungi în Piaţa din Micro 14, decorul nu se schimbă, dimpotrivă, trotuarele sunt adevărate capcane care pun nervii trecătorilor la încercare şi le testează condiţia fizică. Trotuarul străzii Basarabiei care iese în intersecţia cu strada 1 Decembrie 1918 arată mai degrabă a uliţă de ţară, unde oamenii aproape că îşi rup picioarele în cimentul tocit din care răsar răzleţ câteva cioturi.

Citit 1231 ori Ultima modificare Vineri, 05 Octombrie 2012 23:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.