Campanie VL - Meserii uitate: Poliţist reprofilat la bătrâneţe în potcovar

Campanie VL - Meserii uitate: Poliţist reprofilat la bătrâneţe în potcovar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potcovarul comunei Băneasa este convins că meseria sa va dispărea în câţiva ani


Satele gălăţene încă mai ascund meseriaşi din timpuri străvechi. Deşi multe dintre meseriile tradiţionale au cam dispărut chiar şi la ţară, se mai găsesc totuşi oameni care să practice meserii uitate de vreme. Aşa e şi Ion Tecaru, din Băneasa, care, la bătrâneţe, s-a întors la meseria pe care a învăţat-o de la tatăl său, cea de potcovar.

Meserie uitată, meserie reluată

A muncit toată viaţa sa în poliţie, dar după ce s-a pensionat a realizat că ar avea nevoie de un venit în plus, aşa că s-a orientat către o meserie pe care a învăţat-o de mic, de la tatăl său, şi pe care nu o mai practica nimeni în comună. "Fierăria am învăţat-o de la tata, dar apoi eu m-am făcut poliţist şi am lucrat în mai multe comune din Galaţi. La bătrâneţe m-am reapucat de fierărie şi mă ocup cu potcovitul cailor", spune Ion Tecaru. Tehnica modernă a limitat însă multe dintre lucrările pe care le făcea un fierar pe vremuri. "E o meserie foarte grea, se munceşte mult fizic. Pe vremuri se câştiga bine pentru că erau multe lucruri de făcut. Erau căruţe, erau pluguri, cine făcea meseria asta era foarte respectat în comunitate. Acum oamenii vin la mine doar ca să îşi mai potcovească caii. În rest, nu mai au nevoie", precizează Tecaru.

"Tinerii vor să stea degeaba şi să le vină banul"

Mai mult, pentru că meseria nici nu mai e foarte bănoasă, tinerii nu se mai îngrămădesc să se specializeze. "În ziua de azi, tinerii nu se mai bagă să fie ucenici, ca să înveţe meserie. Ei vor dacă se poate să stea şi să le vină banii. Să muncească o zi, cinci să stea şi să câştige mult. Aici în sat nu mai avem de multă vreme nici cizmar, nici croitor, nimic. Pe vremuri exista atelierul comunal, unde băieţii tineri veneau ca să înveţe o meserie. În funcţie de calităţi, erau îndrumaţi spre o meserie sau alta. Acum nu mai există nimic. E drept că şi tehnica modernă are partea ei, că dacă se găsesc de toate de-a gata ce rost are să le mai fabrici tu", spune Ion Tecaru, convins că şi meseria pe care o practică el va dispărea cât de curând.

Un altfel de ţigan

Ion Tecaru face parte din etnia romă şi se declară mândru de asta. "Da, sunt ţigan, dar eu sunt un ţigan altfel, eu am o altă gândire. Eu am făcut şcoală, sunt cinstit, corect, toată viaţa mea am fost în slujba legii. Eu nu îi înţeleg pe cei care fură, care se ocupă cu tot felul de lucruri urâte. Eu sunt în comunitatea asta de peste 20 de ani şi lumea mă respectă", mai spune Ion Tecaru.

Citit 2395 ori Ultima modificare Joi, 20 Decembrie 2012 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.