O dispută controversată între ANAT şi Biserică: Agenţiile de turism tânjesc după pelerinii creştini

O dispută controversată între ANAT şi Biserică: Agenţiile de turism tânjesc după pelerinii creştini
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) spune că Biserica le face concurenţă neloială prin pelerinajele organizate de preoţi ' În replică, Biserica spune că totul se face în conformitate cu legea şi dreptul la liberă circulaţie


Ideea lansată de conducerea  Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), cum că  „unii preoţi şi profesori le fură turiştii”, a stârnit numeroase controverse. Dacă operatorii din turism cred, prin ANAT, că statul ar trebui să oblige pelerinii, prin lege, să apeleze la serviciile unei agenţii, gălăţenii intervievaţi de noi consideră că este mai importantă libertatea individuală garantată de Constituţia ţării.

"Să nu generalizăm!"

Evident, nu avem de-a face cu tabere aflate pe poziţii ireconciliabile. De altfel, nu puţini sunt operatorii de turism care cred în soluţia colaborării cu Biserica pentru pelerinajele creştinilor.

„Cred că nu trebuie să generalizăm. La agenţie avem solicitanţi care atunci când merg la locurile sfinte din ţară şi străinătate ne cer să fie însoţiţi măcar de un preot. Când solicitanţii nu vor, atunci organizăm grupurile de aşa natură încât să-i mulţumim pe toţi. Personal, în cadrul agenţiei de turism, în ultimii ani, am colaborat bine cu preoţii de la unele biserici gălăţene şi din acest punct de vedere cred că este o bună experienţă”, ne-a spus C.M., directorul unei agenţii de turism.

Cum aleg gălăţenii

Gălăţenii chestionaţi de Viaţa liberă spun că între pelerinaj şi turismul de plăcere trebuie să existe o delimitare clară şi că nu sunt de acord să li se impună să devină clienţii unor firme.

„Cu ani în urmă, am mers cu o agenţie de turism la locurile sfinte din Israel şi mare lucru nu am înţeles, fiindcă alergarea era după cumpărături. Acum doi ani, am avut şansa să ajung din nou acolo, de data asta în pelerinaj. A fost cu totul altceva. Un adevărat creştin va prefera întotdeauna să meargă în pelerinaj însoţit de cel puţin un preot”, ne-a spus Valerica M. din Galaţi.

Mitru V. ne spune că într-o lume în care libertatea de mişcare este un drept fundamental, "de ce ar fi nevoie de nişte restricţii, ca în comunism? De ce să fiu forţat să aleg o agenţie, dacă  nu are ce caut eu, ca pelerin?"

Şi Sofia M., din Galaţi, are o părere asemănătoare: "Prefer să merg în pelerinaj împreună cu parohul nostru. În afară că el ştie cel mai bine să ne explice ceea ce vedem, ne costă şi mai puţin decât o excursie prin agenţie".

Biserica lucrează legal

Faţă de supărarea ANAT, Patriarhia Română precizează că pelerinajele organizate prin Agenţia Basilica Travel, la locurile sfinte creştine din Israel, Iordania, Egipt, Turcia, Grecia sunt în deplină legalitate şi în spiritul credinţei şi tradiţiei Bisericii noastre. 

Arhiepiscopia Dunării de Jos nu are un biroul special, dar pelerinii sunt îndreptaţi către filialele din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Craiova, Alba-Iulia.

"Filialele Agenţiei Bisericii noastre fiinţează legal şi îşi plătesc taxele la stat, iar din surplus sunt susţinute şi nenumărate activităţi social-filantropice. Atitudinea ostilă faţă de Biserică nu este justificată, dar dincolo de aceasta, noi avem certitudinea că adevăraţii creştini ştiu să aleagă între turism şi pelerinaj", ne-a spus părintele Gabriel Molocea, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Explicaţie foto: Pelerinaj în Ţara Sfântă.

Citit 2539 ori Ultima modificare Vineri, 05 Aprilie 2013 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.