Tecucenii merg prea rar la dentist

Tecucenii merg prea rar la dentist
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mulţi dintre tecucenii care au probleme stomatologice cer ajutorul  medicului specialist abia atunci când nu mai pot să suporte durerea cauzată de afecţiunile care le macină sănătatea dinţilor.

Pacienţii care amână, la nesfârşit, controlul stomatologic periodic - absolut necesar pentru o bună sănătate a dentiţiei - nu fac decât să îşi asume riscuri privind starea lor de sănătate. Şi asta pentru că, din păcate, după o lungă perioadă de neglijenţă, recăpătarea sănătăţii dinţilor s-ar putea dovedi dificilă şi costisitoare. Trebuie amintit aici şi faptul că o dentiţie nesănătoasă afectează negativ procesul de masticaţie, cauzând astfel apariţia diverselor afecţiuni şi la nivelul altor organe.

Detalii despre aceste subiecte ne-a dat d-na dr. Monica Rarinca (foto), medic specialist stomatolog la unul dintre cabinetele individuale din Policlinica Municipală din Tecuci.

Pacienţii şi cabinetul

Dintre afecţiunile stomatologice des întâlnite, „predomină pulpitele acute (inflamări ale pulpei dintelui), ne-a spus dr. Rarinca. Pacienţii vin la cabinet atunci când au dureri şi simt că trebuie să facă ceva, pentru că nu le mai pot suporta. Facem destul de des şi extracţii, atunci când există indicaţii terapeutice pentru aşa ceva”.

Medicul ne-a arătat că a încercat să facă tot ce i-a stat în putinţă pentru a-şi dota cabinetul, din propriul buzunar, astfel încât să poată trata cu succes majoritatea afecţiunilor stomatologice de care suferă tecucenii.

„Scaunul a costat cam 8.000 de euro, dar am privit această cheltuială ca pe o investiţie, aşa cum văd alţii cumpărarea unui automobil”, ne-a explicat dr. Rarinca, precizând că echipamentul medical de generaţie nouă îi permite să soluţioneze atât urgenţele, cât şi tratamentele de lungă durată.

„Pacienţii mei au între 5 şi 80 de ani. Dacă unii vin ca urgenţe şi spun că nu au bani, ce poţi să le faci? Îi mai ajuţi şi pe gratis. Pentru pensionari, am şi reduceri, iar copiii au parte de tratament gratuit. Am contract cu Casa de Asigurări, dar, din păcate, fondurile acestea sunt insuficiente şi abia dacă reuşesc să rezolv problemele a circa cinci copii cu ajutorul lor.

Oricum, se întâmplă ca la cabinet să ajungă şi 2-3 pacienţi pe zi. E drept că norma unui cabinet de specialitate este de 14-15 consultaţii pe zi, dar aici sunt mai multe cabinete, aşa că numărul de pacienţi se împarte…”, ne-a mai spus medicul.

Educaţie pentru sănătate

Ce-ar putea face tecucenii ca să evite afecţiunile stomatologice acute, extrem de dureroase? „Cred că aici este şi o problemă de educaţie. Pacienţii nu vin aproape deloc la controlul stomatologic periodic. Cer ajutorul medicului de la cabinet numai atunci când afecţiunile de care suferă se devin acute şi dor.

În plus, mulţi dintre pacienţii de vârstă adultă aşteaptă să îşi strângă bani, pentru ca apoi să înceapă tratamentul. Dacă aşteaptă prea mult, însă, intervenţiile sunt mult mai dificile. Sunt şi pacienţi care încep tratamentul, dar se opresc la jumătatea drumului şi în acest ritm este destul de greu să înregistrezi progrese terapeutice”, ne-a explicat d-na dr. Rarinca.

Concluzia este una destul de simplă - chiar dacă tratamentul stomatologic nu este întotdeauna unul foarte ieftin, făcându-l la timp investiţi în sănătatea dumneavoastră. În plus, controlul stomatologic periodic este esenţial, ca să nu ajungeţi pe scaunul medicului, plângându-vă de dureri insuportabile de dinţi.

Citit 1000 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.