Omul care vindecă doar cu mâinile. Află ce presupune noua formă de terapie medicală
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Omul care vindecă doar cu mâinile. Află ce presupune noua formă de terapie medicală
Evaluaţi acest articol
(68 voturi)

Durează cel mult o oră, este total nedureroasă, nu e nevoie să vă daţi hainele jos şi atunci când vă ridicaţi de pe masa comodă de masaj vă simţiţi ca renăscut


Vorbim astăzi despre terapia craniosacrală, o metodă alternativă de tratament puţin cunoscută în Galaţi însă foarte răspândită şi apreciată în majoritatea ţărilor dezvoltate. "Ceea ce se urmăreşte prin această terapie este redarea unei stări de echilibru la nivelul sistemului nervos central (SNC). Se porneşte de la ideea că SNC-ul controlează în mare parte modul de funcţionare al tuturor organelor din corp. În acelaşi timp, terapia craniosacrală are efect şi pentru persoanele care suferă de dezechilibre emoţionale, cum ar fi depresia, anxietatea, atacurile de panică ş.a.", spune Virgil Pruteanu, singurul kinetoterapeut din Galaţi care deţine un atestat pentru practicarea acestui tip de terapie.

În ce constă terapia

Înainte de începerea şedinţei, pacientul este evaluat de către terapeut. "Persoana se întinde pe masă, cu faţa în sus. Cu ambele mâini se aplică o presiune pe tot corpul. Pe timpul şedinţei ceea ce eu fac este să influenţez producerea şi circulaţia lichidului cefalo-rahidian. Craniul uman, spre exemplu, este format din 22 de oase prinse între ele prin sutură. Caracteristica principală a acestor oase este că nu sunt fixe, ci se mişcă. Atunci când un os cranian se înţepeneşte (restricţie craniană), apar şi problemele de sănătate. Aplicând o presiune uşoară cu palmele, similară cu greutatea unei mici monede, reuşesc să redau mobilitatea osului înţepenit. Terapia craniosacrală se bazează foarte mult pe proprietăţile unei structuri din corpul uman, numită fascia. Pentru a înţelege ce este aceasta, imaginaţi-vă un înveliş foarte subţire format din ţesut conjunctiv care ne înveleşte din cap până în picioare. Fascia îmbracă fiecare parte a organismului. Tendoanele, capsulele articulare şi ligamentele fac toate parte din această fascie. În funcţie de fiecare persoană, poate fi nevoie de una, două sau trei şedinţe, cu o pauză de câteva zile între ele", mai spune Virgil Pruteanu.

Când este utilă?

Acest tip de terapie complementară este destinat atât persoanelor bolnave, cât şi celor sănătoase care vor să devină mai energice şi să se elibereze de stresul acumulat. Terapia este recomandată şi pentru gravide. De cele mai multe ori, ea tratează: migrene şi dureri de cap, dureri cronice de gât şi spate, deteriorarea funcţiilor de coordonare motorie, colicile, disfuncţiile sistemului nervos central, problemele ortopedice, accidentele traumatice ale creierului şi măduvei spinării, boli ale copilăriei, dificultăţile de învăţare, depresia, oboseala cronică, dificultăţile emoţionale, problemele legate de stres şi tensiuni nervoase, disfuncţiile ţesutului conectiv, disfuncţiile articulaţiei temporo-mandibulare şi bolile neurovasculare şi ale imunităţii.

Cine este Virgil Pruteanu

Virgil Pruteanu este absolvent al Facultăţii de Kinetoterapie din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport Galaţi. În prezent, el este unul dintre cei doi kinetoterapeuţi ai Lotului Naţional şi Olimpic de Haltere a României. În scurtele răgazuri rămase, Virgil Pruteanu vine ca voluntar la Centrul de Kinetoterapie al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport Galaţi. Alături de atestatul de terapie craniosacrală, el mai deţine şi atestate recunoscute internaţional de masaj tradiţional tailandez Nuad Bo rarn, de masaj pre şi post natal, precum şi de terapie Yumeiho.

Citit 127785 ori Ultima modificare Vineri, 18 Martie 2016 11:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.