Spitalul se apără în cazul femeii cu piciorul amputat: "Ortopezii nu au greşit, femeia era bolnavă!"

Spitalul se apără în cazul femeii cu piciorul amputat: "Ortopezii nu au greşit, femeia era bolnavă!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Potrivit poziţiei oficiale a Spitalului de Urgenţă, Săftica Hudreş a fost diagnosticată corect de ortoped * Problemele de sănătate anterioare ale pacientei sunt invocate drept cauză a faptului că i-a fost amputat piciorul * Familia a depus plângere pentru malpraxis


La 24 de ore după ce familia Săfticăi Hudreş, gălăţeanca de 55 de ani care s-a ales cu piciorul amputat după ce a căzut pe gheaţă, a făcut publică drama prin care a trece femeia, conducerea Spitalului de Urgenţă spune că obezitatea, un început de diabet şi riscul cardio-vascular au favorizat înrăutăţirea stării sale de sănătate şi au dus la amputarea piciorului drept. Traumatismul prin cădere nu ar avea, oficial, la acest moment, nicio legătură.

"Pe 31 ianuarie a fost văzută de medicul ortoped care era atunci de gardă, şi referitor la problema cu piciorul nu s-a considerat că la acel moment pacienta avea nevoie de aparat ghipsat la nivelul genunchiului. Pacienta a revenit la 24 de ore după această problemă, pentru nişte acuze urinare, rezolvate la serviciul de primiri urgenţe de către medicul urolog. A fost revăzută de un alt ortoped, care era de gardă în ziua aceea, acesta concluzionând acelaşi diagnostic ca şi ortopedul din ziua precedentă. A fost reţinută pentru internare în secţia de chirurgie generală datorită unor modificări la nivelul gambei respective. A fost revăzută în repetate rânduri de medicul chirurg vascular şi acesta considerând că era o problemă arterială, a intervenit chirurgical pentru reconstrucţia arterei. Vorbim de o arteră cu perete aterosclerotic la o pacientă cu risc cardio-vascular şi reconstrucţia arterei, procedeu foarte dificil, s-a făcut la mai puţin de 24 de ore de la internare. Evoluţia însă la un astfel de caz cu co-morbidităţi multiple nu a fost favorabilă", a declarat, vineri, dr. Lucica Grigorică, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă. 

Cazul, în comisia de malpraxis

Fiica Săfticăi Hudreş a mers vineri dimineaţă la Direcţia de Sănătate Publică, unde a depus o sesizare prin care solicită cercetarea cazului de comisia de malpraxis. Un verdict în acest caz va fi dat în maximum 90 de zile de comisia din care fac parte reprezentanţi ai DSP, Colegiului Medicilor, Colegiului Farmaciştilor, Dentiştilor, UAMR, şi un medic legist numai după ce un expert va evalua situaţia. Specialistul va trebui plătit tot de familie.

"În momentul în care se va desemna expertul solicitantul va primi prin postă adresa menţionată, contul şi suma pe care trebuie să o viraţi pentru expert. În general noi mergem pe palierul minim. Dacă discutăm de un medic specialist sau un profesor avem o variaţie între 1.000 şi 3.000 de lei", a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi. 

O anchetă paralelă va fi efectuată şi de Colegiul Medicilor, dar şi de conducerea Spitalului de Urgenţă.

Citit 4681 ori Ultima modificare Vineri, 21 Februarie 2014 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.