Îngrijirea copilului, după vaccinare

Îngrijirea copilului, după vaccinare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vaccinurile administrate copilului dumneavoastră de la naştere şi până la vârsta de 14 ani sunt extrem de importante pentru că pot preveni îmbolnăvirea gravă a celui mic. Unele dintre afecţiunile împotriva cărora aceste vaccinuri oferă protecţie - parţială sau totală - sunt hepatita B, poliomielita, tuberculoza, tetanosul etc.

Există ce-i drept şi câteva situaţii în care vaccinarea nu este tocmai indicată sau trebuie amânată pentru o perioadă stabilită de medic. Sfaturile pe care vi le oferim sunt extrase dintr-un ghid dedicat părinţilor, realizat de Ministerul Sănătăţii Publice în cursul anului trecut.

Ce se întâmplă după vaccin?

Evident, nu toţi copiii reacţionează la fel după ce au fost vaccinaţi. În cazul unora, pielea din zona în care s-a administrat injecţia se poate înroşi după câteva minute şi se poate chiar tumefia. În general, însă, această umflătură cedează după puţină vreme.

Dacă cel mic prezintă, însă, o reacţie alergică, imediat după imunizare, este datoria personalului medical care a administrat vaccinul să intervină promt. Copilul se poate speria iniţial, din cauza înţepăturii, aşa că o atitudine consolatoare din partea părintelui, dacă acesta se află în preajmă la momentul vaccinării, ar putea fi de mare folos.

Cum se tratează febra?

Cea mai eficientă metodă de a stabili dacă cel mic are sau nu febră, după imunizare, este să îi aplicaţi termometrul în zona rectală. În cazul în care copilul are febră, asiguraţi-vă, în primul rând, că nu este prea îmbrăcat. Aveţi grijă să îi daţi să bea suficiente lichide, la o temperatură potrivită. Îi puteţi administra Paracetamol pentru copii, dar numai după ce aţi citit cu atenţie prospectul.

Medicii atenţionează, însă, că este total contraindicată administrarea asipirinei copiilor care nu au împlinit încă 16 ani. În plus, pielea copilului poate fi ştearsă, periodic, cu un burete umezit în apă uşor răcită, dar niciodată rece. Indiferent de situaţie, un copil cu febră nu trebuie îmbăiat în apă rece.

Reţineţi! Dacă febra depăşeşte 39 de grade, este esenţial să anunţaţi imediat medicul.

Precauţii în administrarea vaccinurilor

Există şi câteva situaţii în care este bine să nu vă grăbiţi să spuneţi „Da!” atunci când vine vorba despre vaccinarea copilului. Este bine ca, înainte de imunizare, medicul să fie informat dacă cel mic are febră, dacă a prezentat convulsii sau dacă are probleme de coagulare a sângelui.

Medicul trebuie de asemenea informat în situaţia în care cel mic suferă de alergii sau de o boală care îi afectează sistemul imunitar, cum ar fi SIDA.

Nu uitaţi să menţionaţi, totodată, orice tratament care îi afectează copilului sistemul imunitar - cum ar fi cele administrate în cazul cancerului sau transplantului de organe, dar şi cele care includ doze crescute de steroizi.

Citit 1044 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.